Jak si z poledního menu vybrat vhodné jídlo?

Jak si z poledního menu vybrat vhodné jídlo?
zdroj: Unsplash

Každý všední den mnoho lidí vyráží na oběd do restaurací. Na jednu stranu je to takový světlý bod dne, na druhou stranu často po návratu dramaticky klesne výkonnost v práci, často právě vlivem nevhodně složeného oběda. Jak byl měl vypadat oběd, který vás neuspí a zároveň uspokojí a dodá potřebnou energii?

Oběd je kritický bod dne
Pracovní výkonnost po obědě je z celého dne nejnižší a je to určeno hlavně množstvím jídla. Tělo je po jídle nuceno trávit, což přesune značnou část pozornosti a energie do trávicí soustavy a vám už potom nezbývá tolik energie na to podstatné – práci. Nástup poobědové únavy je určen jednak tím, jak jste se stravovali přes dopoledne, ale také samotným složením obědu.

Menu v restauracích
Polední menu v klasických městských restauracích většinou nabízí minimálně jedno lehčí jídlo – polévka, salát apod. a jedno jídlo hlavní, s masem či rybou. Restaurace, které jsou více zaměřené na obědy pak mají nabídku širší – na menu najdete většinou polévku, několik typů hlavních jídel a nechybí ani dezert.

Nejprve si menu celé přečtěte a snažte se na něj podívat ne podle své chuti, ale podle složení. Pokud to jde, nejprve vyřaďte pokrmy s těžkými přílohami: knedlíky, hranolky a krokety nebo špecle. Dalším kritériem je smažení. Smažené pokrmy jsou velmi tučné a způsobují únavu, ty tedy také vyřaďte. Podobně to udělejte se vším smetanovým a ani pizza není zrovna lehkou volbou. Pokud jste žena, klidně zvolte lehčí oběd bez přílohy, který bude složen jen z bílkoviny (maso, ryba, sýr apod.) a zeleniny, např.: krůtí steak se salátem z čerstvé zeleniny, Caesar salát nebo ryba s grilovanou zeleninou. Pokud jste muž, pravděpodobně budete potřebovat oběd vydatnější, hledejte na čisto upravené maso a jednoduchou přílohu, např.: přírodní hovězí steak a jasmínová rýže nebo steak z lososa s opečeným bramborem a zeleninou.

A jak je to s polévkami a dezerty?
Pokud je polévka malá a lehká, dopřát si ji k hlavnímu jídlu můžete. Vhodné jsou čisté vývary případně nezahuštěné krémy. Smetanové polévky a polévky se zelím či luštěninami by spolu s hlavním jídlem mohly být už moc. Případně můžete zvolit verzi polévka a lehčí hlavní chod (salát). S dezertem ale určitě opatrně. V kombinaci s větším hlavním jídlem by to určitě nebyla dobrá volba. Udělejte tedy kompromis a pokud vás opravdu láká, vezměte si ho na svačinu s sebou do práce, kde si ho můžete vychutnat s kávou jako odpolední vzpruhu. Rozložíte tím tak energii. Myslete ale na to, že těžké krémové dezerty vás opět moc nepovzbudí.

A jedna chytrá rada na závěr: K obědu si nedávejte alkoholický nápoj.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...