Jak si z poledního menu vybrat vhodné jídlo?

Jak si z poledního menu vybrat vhodné jídlo?
zdroj: Unsplash

Každý všední den mnoho lidí vyráží na oběd do restaurací. Na jednu stranu je to takový světlý bod dne, na druhou stranu často po návratu dramaticky klesne výkonnost v práci, často právě vlivem nevhodně složeného oběda. Jak byl měl vypadat oběd, který vás neuspí a zároveň uspokojí a dodá potřebnou energii?

Oběd je kritický bod dne
Pracovní výkonnost po obědě je z celého dne nejnižší a je to určeno hlavně množstvím jídla. Tělo je po jídle nuceno trávit, což přesune značnou část pozornosti a energie do trávicí soustavy a vám už potom nezbývá tolik energie na to podstatné – práci. Nástup poobědové únavy je určen jednak tím, jak jste se stravovali přes dopoledne, ale také samotným složením obědu.

Menu v restauracích
Polední menu v klasických městských restauracích většinou nabízí minimálně jedno lehčí jídlo – polévka, salát apod. a jedno jídlo hlavní, s masem či rybou. Restaurace, které jsou více zaměřené na obědy pak mají nabídku širší – na menu najdete většinou polévku, několik typů hlavních jídel a nechybí ani dezert.

Nejprve si menu celé přečtěte a snažte se na něj podívat ne podle své chuti, ale podle složení. Pokud to jde, nejprve vyřaďte pokrmy s těžkými přílohami: knedlíky, hranolky a krokety nebo špecle. Dalším kritériem je smažení. Smažené pokrmy jsou velmi tučné a způsobují únavu, ty tedy také vyřaďte. Podobně to udělejte se vším smetanovým a ani pizza není zrovna lehkou volbou. Pokud jste žena, klidně zvolte lehčí oběd bez přílohy, který bude složen jen z bílkoviny (maso, ryba, sýr apod.) a zeleniny, např.: krůtí steak se salátem z čerstvé zeleniny, Caesar salát nebo ryba s grilovanou zeleninou. Pokud jste muž, pravděpodobně budete potřebovat oběd vydatnější, hledejte na čisto upravené maso a jednoduchou přílohu, např.: přírodní hovězí steak a jasmínová rýže nebo steak z lososa s opečeným bramborem a zeleninou.

A jak je to s polévkami a dezerty?
Pokud je polévka malá a lehká, dopřát si ji k hlavnímu jídlu můžete. Vhodné jsou čisté vývary případně nezahuštěné krémy. Smetanové polévky a polévky se zelím či luštěninami by spolu s hlavním jídlem mohly být už moc. Případně můžete zvolit verzi polévka a lehčí hlavní chod (salát). S dezertem ale určitě opatrně. V kombinaci s větším hlavním jídlem by to určitě nebyla dobrá volba. Udělejte tedy kompromis a pokud vás opravdu láká, vezměte si ho na svačinu s sebou do práce, kde si ho můžete vychutnat s kávou jako odpolední vzpruhu. Rozložíte tím tak energii. Myslete ale na to, že těžké krémové dezerty vás opět moc nepovzbudí.

A jedna chytrá rada na závěr: K obědu si nedávejte alkoholický nápoj.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!