Jak si z poledního menu vybrat vhodné jídlo?

Jak si z poledního menu vybrat vhodné jídlo?
zdroj: Unsplash

Každý všední den mnoho lidí vyráží na oběd do restaurací. Na jednu stranu je to takový světlý bod dne, na druhou stranu často po návratu dramaticky klesne výkonnost v práci, často právě vlivem nevhodně složeného oběda. Jak byl měl vypadat oběd, který vás neuspí a zároveň uspokojí a dodá potřebnou energii?

Oběd je kritický bod dne
Pracovní výkonnost po obědě je z celého dne nejnižší a je to určeno hlavně množstvím jídla. Tělo je po jídle nuceno trávit, což přesune značnou část pozornosti a energie do trávicí soustavy a vám už potom nezbývá tolik energie na to podstatné – práci. Nástup poobědové únavy je určen jednak tím, jak jste se stravovali přes dopoledne, ale také samotným složením obědu.

Menu v restauracích
Polední menu v klasických městských restauracích většinou nabízí minimálně jedno lehčí jídlo – polévka, salát apod. a jedno jídlo hlavní, s masem či rybou. Restaurace, které jsou více zaměřené na obědy pak mají nabídku širší – na menu najdete většinou polévku, několik typů hlavních jídel a nechybí ani dezert.

Nejprve si menu celé přečtěte a snažte se na něj podívat ne podle své chuti, ale podle složení. Pokud to jde, nejprve vyřaďte pokrmy s těžkými přílohami: knedlíky, hranolky a krokety nebo špecle. Dalším kritériem je smažení. Smažené pokrmy jsou velmi tučné a způsobují únavu, ty tedy také vyřaďte. Podobně to udělejte se vším smetanovým a ani pizza není zrovna lehkou volbou. Pokud jste žena, klidně zvolte lehčí oběd bez přílohy, který bude složen jen z bílkoviny (maso, ryba, sýr apod.) a zeleniny, např.: krůtí steak se salátem z čerstvé zeleniny, Caesar salát nebo ryba s grilovanou zeleninou. Pokud jste muž, pravděpodobně budete potřebovat oběd vydatnější, hledejte na čisto upravené maso a jednoduchou přílohu, např.: přírodní hovězí steak a jasmínová rýže nebo steak z lososa s opečeným bramborem a zeleninou.

A jak je to s polévkami a dezerty?
Pokud je polévka malá a lehká, dopřát si ji k hlavnímu jídlu můžete. Vhodné jsou čisté vývary případně nezahuštěné krémy. Smetanové polévky a polévky se zelím či luštěninami by spolu s hlavním jídlem mohly být už moc. Případně můžete zvolit verzi polévka a lehčí hlavní chod (salát). S dezertem ale určitě opatrně. V kombinaci s větším hlavním jídlem by to určitě nebyla dobrá volba. Udělejte tedy kompromis a pokud vás opravdu láká, vezměte si ho na svačinu s sebou do práce, kde si ho můžete vychutnat s kávou jako odpolední vzpruhu. Rozložíte tím tak energii. Myslete ale na to, že těžké krémové dezerty vás opět moc nepovzbudí.

A jedna chytrá rada na závěr: K obědu si nedávejte alkoholický nápoj.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...