Poradíme, jak využít lógr z turka, slupku od ovoce nebo vymačkaný citrón

Poradíme, jak využít lógr z turka, slupku od ovoce nebo vymačkaný citrón
zdroj: Adobe Stock

Zátěž životního prostředí lidským chováním je v dnešní době poměrně horkým tématem. Planetu a její obyvatele netrápí pouze plasty. Je toho mnohem víc. Naštěstí se ale objevuje stále více hlasů, kterým není situace lhostejná a ty odhalují způsoby, jak životní prostředí šetřit nenáročně a poměrně snadno. Zde je inspirace na to, jak začít u sebe.

Říká se, že jedna kapka moře nedělá. Není to ale tak úplně pravda. Podobně jako když si každý zamete před svým prahem, bude najednou uklizeno všude. To vše spěje k jedinému – uvědomění, že pokud chceme něco změnit, musíme začít u sebe. Takže začněme. Přinášíme vám několik praktických tipů, jak začít žít ekologicky a jak využít něco, co možná běžně bez rozmyslu vyhazujete.

Jak využít kávovou sedlinu?
Lógr, který si sedne na dno hrnku a po vypití turecké kávy tak zůstane zdánlivě bez užitku, upotřebíte v domácnosti mnoha způsoby. Pokud v lednici skladujete pokrmy s výrazným zápachem, jako jsou třeba olomoucké syrečky, můžete do ní vložit usušený lógr nasypaný v misce. Funguje totiž podobně jako jedlá soda a pohlcuje silné vůně. Podobně umí neutralizovat nepříjemné aroma na prkénku, které zde zůstalo po krájení cibule a česneku. Lógr nanesený na kuchyňské houbičce zase zaručeně vyčistí připálené hrnce bez toho, aby je poškrábal. Kašička z lógru a horké vody zbaví nábytek světlých škrábanců. Stačí několikrát přetřít, zavoskovat a nábytek vypadá jako nový. Kávová sedlina je vhodná i na přihnojení květin.

Jak využít slupky od ovoce?
Banány a jablka. Skvěle chutné plody, po kterých zbyde slupka nebo slupky a ohryzek. Ani v tomto případě ale nemusíte to, co z ovoce zbyde, vyhazovat. Slupku od banánu můžete použít jako leštidlo na kožené boty nebo zaprášené listy rostlin. Z jablečných ohryzků zase snadno připravíte domácí jablečný ocet, ze slupek pak lahodný čaj. Jak na to? V prvním případě ohryzky nakrájejte na kousky, naházejte do sklenice a přelijte obyčejnou vodou. Nechte přibližně deset dní kvasit, poté sceďte a máte jablečný ocet. Nakrájené a omyté jablečné slupky stačí k uvaření skvělého čaje přelít vroucí vodou.

Jak využít vymačkaný citrón?
O využitelnosti citronové šťávy je známo mnoho. Co ale ze zbylou slupkou? Ani tu totiž nemusíte vyhazovat. V domácnosti pro ni naleznete mnoho praktického využití. Funguje vlastně podobně jako slupka od banánu, jen ne na boty a rostliny, ale na nerezové povrchy. Můžete použít buď slupku samotnou, nebo ji namočit do vody a tu druhý den použít k vyleštění všeho z nerezu, co chcete mít v prvotřídní kondici. Perfektně se zbavíte hlavně zaschlého vodního kamene v koupelně či na bateriích. Citronová kůra poslouží i jako domácí osvěžovač vzduchu – stačí jen nechat volně položenou na talířku. Zafunguje i při čištění kuchyňských prkének, které kromě šedavého povlaku zbaví i mikrobů – stačí po povrchu přejet půlkou vymačkaného plodu, chvíli nechat působit a poté opláchnout. Nakrájené plátky citronové kůry povařené s vodou přímo v konvici ji zbaví vodního kamene. Nechte hodinku odstát, vylijte, vyvařte znovu s čistou vodou, tu odlijte a máte hotovo.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!