Maso připravené metodou sous vide je delikatesa a navíc zdravější

Maso připravené metodou sous vide je delikatesa a navíc zdravější
zdroj: Adobe Stock

Sous vide je technika vaření pocházející z Francie. Název se čte „sú víd“ a v překladu znamená doslova ve vakuu. Sous vide spočívá v tom, že se jídlo ohřívá vodou. Jak funguje a jaká jídla jsou pro tuto přípravu nejvhodnější?

V rámci úpravy metodou sous vide je jídlo umístěno v uzavřeném pytlíku, odkud se vyžene co nejvíce vzduchu tak, že je tam téměř vakuum. Pytlík s pokrmem je pak ohříván ve vodní lázni s regulovanou teplotou. Díky tomu, že je pokrm obklopen vodou a nikoliv vzduchem, se prohřívá rovnoměrně. To se výrazně projevuje na jeho výsledné chuti. A vám navíc odpadá starost s hlídáním a kontrolou, zda je všechno v pořádku a zda se někde něco nerozvaří nebo nepřipálí. Voda totiž nestoupá nad určitou teplotu, tedy se o jídlo nemusíte vůbec starat. Zkrátka umístíte do vakua, do vody, zapnete ohřev a máte volno až do chvíle, než bude hotovo.

Ponorné čerpadlo nebo pultová vodní lázeň?
K přípravě sous vide je třeba speciálního vybavení. Užívá se zpravidla dvojího typu. První používá oběhové čerpadlo – stačí umístit toto zařízení do nádoby naplněné vodou a můžete začít. Je kompaktní, takže nezabere mnoho místa. Další možností je plnohodnotná vodní trouba, známá také jako pultová vodní lázeň. Je veliká přibližně jako mikrovlnná trouba a mnohem dražší než ponorný cirkulátor. Hodí se tedy spíše pro profesionální gastro provozy. Průměrný domácí kuchař si bohatě vystačí s menším ponorným čerpadlem.

Uzavíratelný obal je nutností
Bez ohledu na to, jaký typ zařízení vlastníte, budete muset před vlastní přípravou jídlo vložit do vakuově uzavřeného sáčku. Můžete zakoupit vakuový tmel, který ze sáčku odstraní veškerý vzduch. V takovém případě však počítejte s další investicí. Existuje ale i možnost, která vaši kapsu ani v nejmenším nezatíží. Stačí vložit jídlo do sáčku a ten do nádoby s vodou. Ta už odvede svou práci – vytáhne z pytlíku poslední zbytky vzduchu.  Poté jej můžete utěsnit.

Steak, který se vždycky povede
Jedním z hlavních benefitů metody sous vide je skutečnost, že se vám vždycky všechno povede. Dokonalý steak vždy, když si zamanete. Zapomeňte na gumová kuřecí prsa – s metodou sous vide budou přesně taková, jaká mají být. Navíc se nemusíte omezovat jen na přípravu masa. Stejně můžete připravit i vejce nebo třeba zeleninu. Připravte se ovšem na to, že příprava pokrmu zabere více času – vzhledem k tomu, že teplota vody nepřekročí určitou hranici, je třeba jídlo vařit déle, než bude bezpečné jej konzumovat. Pro docílení křupavé kůrky, kterou vařením ve vodní lázni nezískáte, je také zpravidla nutné maso ještě dokončit na pánvi. To jsou ovšem daně za skutečně dokonalou chuť masa, v níž je metoda sous vide doslova bezkonkurenční. Zkuste a uvidíte sami.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...