Nástrahy letního grilování

Nástrahy letního grilování

Grilovování je letní společenskou událostí číslo 1. Nejedná se ale zrovna o nejzdravější způsob tepelné úpravy potravin (možná jste si už všimli, že proti tomu neustále zbrojím...). Čemu se vyvarovat? A čím grilované potraviny nejlépe doplnit?

Nedávno začalo léto, letní prázdniny klepou na dveře, a pro většinu z nás tak začíná trochu volnější režim. Snažíme se využít krásného teplého počasí, udělat si více volného času pro sebe, rodinu a své přátele. Léto je, co se týče jídla, nejčastěji  spojováno s grilováním – více než tepelnou úpravu pro nás znamená společenskou událost plnou dobrého jídla, pití a zábavy. Zároveň bychom si ale měli uvědomit, že grilování – a to hlavně masa – má i svou stinnou stránku. Spolu s grilovanými potravinami často konzumujeme mimo jiné i určitou dávku prokarcinogenních a karcinogenních látek, které mohou v dlouhodobém měřítku přispět k rozvoji rakoviny.

V čem spočívá nebezpečí grilování?
Karcinogenní látky vznikají na dvou úrovních. První proces je odkapávání šťávy a tuku z potravin na rozžhavené uhlíky. Nebezpečné spaliny jsou pak opět teplem vynášeny vzhůru do masa. Při tomto ději vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Druhý proces se týká přímo složení masa – při tepelné úpravě dochází k reakci mezi sacharidy, aminokyselinami a kreatinem, látkami, které jsou obsaženy ve svalovině. Jako produkty pak vznikají nebezpečné heterocyklické aromatické aminy (HAA), z nichž asi nejznámější je tzv. PhIP. V obou případech však lze tvorbu nežádoucích látek potlačit, vyžaduje to ale dodržování několika zásad – jak na úrovni přípravy, tak na úrovni konzumace. Grilovaná zelenina a například speciálně zabalené sýry určitě představují menší zdravotní riziko.

GRILOVANÉ MASO JE KARCINOGENNÍ - ať je jen hnědé nebo již spálené, černé !

Jak grilovat co nejzdravěji?
Vše začíná u výběru vhodného grilu a kvalitních potravin. Zapomeňte na levné, jednoduché grily na dřevěné uhlí, které jsou naprosto nevhodné, neboť kontakt roštu s potravinami a uhlí je velmi blízký. Raději zvolte dražší a propracovanější varianty – plynové, elektrické s lávovými kameny nebo vodní. Maso naložte předem na několik hodin do lehké marinády, která neobsahuje sůl. Nasolené maso ztrácí vodu, což je nežádoucí. Maso můžete také grilovat zabalené v alobalu nebo neochucené a ochutit si ho můžete až posléze. Když steaky otáčíte, nikdy nepoužívejte vidle nebo vidličku, vždy obracečku. Vyhněte se grilování uzenin – ty na gril nepatří, protože jsou velmi tučné a odkapává z nich hodně tuku.

Ke grilovanému jídlu si vždy dopřejte velkou porci zeleniny (rajčata, česnek apod.), která daný pokrm trochu „neutralizuje“ svým obsahem fytochemických látek, a sklenku piva či nejlépe červeného vína (zde mi věřte, má to svůj biochemický význam - nepíšu to jen tak). Nekupujte supermarketové grilovací omáčky, marinády ani dresinky – raději si je vždy připravte doma čerstvé, bez konzervantů, dochucovadel a nadbytku soli.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně...

Čtěte dál
Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání...
Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich...
Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc...
Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je...
Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky?...
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...