Vitamín B3 pomáhá chránit kůži přes sluncem. Kde ho najdete?

Vitamín B3 pomáhá chránit kůži přes sluncem. Kde ho najdete?
zdroj: Adobe Stock

Hraje klíčovou roli v metabolismu živin. Třetí vitamín skupiny B, vitamín B3 nebo jinak známý také jako niacin není problematický, ale přesto bychom dostatečný příjem neměli podcenit a to zejména nyní v létě, kdy ho ocení hlavně naše pokožka.

Kvalitní strava zajistí pravidelný příjem
Dostatečný příjem vitamínu B3 zajistí uvolňování energie ze sacharidů. Zároveň s tím se spolupodílí na regulaci hladiny krevního cukru a správné funkci nervového systému. Zajistí tvorbu červených krvinek a protilátek. Postará se o pevnost a pružnost kůže. Doporučená denní dávka pro dospělého činí pouhých 16 mg. Tělo si polovinu potřebného niacinu samo vytváří a vyváženou stravou hravě doplníme zbytek. Ovšem v případě osob, které konzumují nadměrné množství sladkostí nebo alkoholu, je nutné denní množství ztrojnásobit.

Nedostatek je vzácný
Výrazný nedostatek vitamínu B3 způsobuje nemoc zvanou pelagra. Onemocnění je poměrně rozšířené v rozvojových zemích. Projevuje se otoky kůže, depresemi, nespavostí, zánětem dutiny ústní a po delší době také demencí, nesnášenlivostí hluku, světla a halucinacemi. V našich podmínkách je známý pouze mírný, krátkodobý nedostatek. I ten je velmi ojedinělý. Postižené osoby trpí nespavostí, podrážděností, neschopností se soustředit a ztrátou chuti k jídlu.

Lék na cukrovku i deprese
Pravidelným užíváním vysokých dávek můžeme zmírnit některé choroby. Například cukrovku prvního typu, artritidu nebo psychikcou únavu. V takovém případě sáhneme po potravinových doplňcích, ale vzhledem k tomu, že se jedná o dávky výrazně převyšující doporučené denní množství, je na místě konzultace s lékařem.

Existují dva typy vitamínu B3, a to kyselina nikotinová a nikotinamid. Oba typy lze sehnat ve formě potravinových doplňků, ovšem každý z nich se užívá k léčbě jiných obtíží. Zatímco kyselina nikotinová je vhodná ke snížení cholesterolu a léčbě srdečních onemocnění, nikotinamid se užívá při depresích, schizofrenii nebo kožních onemocněních. V obou případech se konzumuje 500 mg niacinu několikrát denně. Vysoké dávky ale nejsou vhodné pro osoby trpící poruchou jater, dnou nebo žaludečními vředy.

Živočišné i rostlinné zdroje
Vitamín B3 se přirozeně vyskytuje v potravinách živočišného původu, nejvíce v játrech, mořských rybách a vejcích. Z rostlin jsou to fazole, hrách, slunečnicová semínka, ořechy a zejména pivovarské kvasnice, které jsou zdrojem celé řady vitamínu B. Nejlepšího účinek dosáhneme užíváním s ostatními zástupci skupiny vitamínu B. Měli bychom na to myslet zejména při výběru potravinových doplňků. V opačném případě bude přebytek niacinu vyloučen močí. Výborným a komplexním zdrojem nejen vitamínu B3 jsou pivovarské kvasnice, které běžně seženete v lékárně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní v plném rozpuku. Ačkoliv vypadá především jako líbivá květinka, jedná...

Čtěte dál
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Přiznejte se, kolik času trávíte na tím, že pod drobnohledem zkoumáte vaši pleť, vyhlížíte rozšířené póry a černé tečky? Rozšířené...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....
Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Hemoroidy jsou běžným, ale nepříjemným stavem zahrnujícím otoky a zanícení žil uvnitř konečníku nebo v jeho okolí. V závislosti na...
Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Melanom. Diagnóza zhoubného nádoru kůže, kterou slýchává stále více lidí. Většinou trvá roky, než se z malé nevýrazné pihy vyvine zhoubný...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...