Otrava rybami a mořskými plody: Jak ji rozpoznat?

Otrava rybami a mořskými plody: Jak ji rozpoznat?
zdroj: Adobe Stock

Máte rádi ryby a mořské plody a úplně nejvíc vám chutnají servírované na břehu moře během zasloužené dovolené? Mořské plody a ryby patří mezi zdravé potraviny, skrývají ale nebezpečí v podobě různých otrav. Na co je dobré dávat si pozor a jaké plody či ryby jsou nejvíce rizikové?

Kyselina doomová je látka, která umí pořádně zavařit. V břiše a odtud v celém těle. Obsahují ji právě někteří mořští živočichové. Co se vám stane, když si na nějakém takovém pochutnáte? Dostavit se mohou klasické bolesti břicha s úpornými průjmy a nadměrnou tvorbu hlenu v dýchacích cestách, ale také zvýšená tepová frekvence a extrémně vysoký krevní tlak. V tom nejhorším případě se může dostavit paralýza dýchání, objevit se dokonce může i nevratná změna krátkodobé paměti.

Pozor na měkkýše, korýše i mořský příboj
Některé mořské řasy produkují nebezpečnou neurotoxickou kyselinu doomovou. Tyto řasy mohou kontaminovat oblíbené mořské plody, jako jsou měkkýši typu slávky, hřebenatky a ústřice – a skrze ně, dostanou-li se na váš stůl, mohou otrávit i vás. Riziková ale může být i konzumace dalších korýšů, jako jsou krevety a humři. Ačkoliv se o tom moc nemluví, případy otravy kyselinou doomovou jsou poměrně známé. Zrádnost otravy nebezpečným toxinem ale spočívá v jeho nepředvídatelnosti – konzumací kontaminovaných živočichů se otrávit můžete, stejně jako se, při vší smůle a pokud jste na toxin citliví, můžete při romantické procházce po mořském břehu otrávit vdechováním aerosolu vznikajícího tříštěním příboje. Ve všech případech ale k otravě dojít nemusí.

Když mořské plody, tak ne syrové
Pokud si mořské plody budete dopřávat syrové, což se týká velmi oblíbeného sushi, vězte, že zvyšujete riziko nákazy larvami hlístic jménem Anisakis simplex, které jsou původcem onemocnění známého jako anisakióza. Vypadají jako malé škrkavky a způsobují nevolnost spojenou prudkými bolestmi břicha a zvracením. Větší šťastlivci parazita podobného škrkavce po pár dnech vykašlou nebo si ho sami vyndají z krku, smolařům musí být parazit odstraněn endoskopicky.

Makrelovité ryby a ryba máslová mohou způsobit těžké nevolnosti
Pokud zaznamenáte průjem, zvracení, křeče v břiše spojené s bolestmi hlavy a zarudnutí obličeje společně s palčivými pocity v ústech, může být na vině ryba, kterou jste před nedávnem snědli. Právě tak se totiž projevuje tzv. syndrom makrelovitých ryb nastupující po snědení kontaminovaných ryb jako je makrela, tuňák nebo mečoun. Ty mohou být napadeny různými bakteriemi, které složitým procesem uvolňují velké množství histaminu, vyvolávajícího výše popsané reakce, objevující se zpravidla do jedné hodiny po konzumaci nakažené ryby. Příznaky naštěstí většinou do několika hodin ustupují. O poznání déle trvá průjem nastupující po překročení doporučené dávky, pro dospělého člověka pohybující se okolo 170 g, ryby jménem pamakrela jemná, známé také pod přízviskem máslová ryba. Ta obsahuje ester, k jehož štěpení nemá lidský organismus příslušný enzym.

Stěžejní je zamrazení a správné skladování
S konzumací mořských plodů a ryb jsou spojována mnohá další parazitární onemocnění. Méně známá je otrava ciguatoxinem v rybách jako je barakuda, kanic a další, známější je třeba kontaminace tetrodotoxinem z čtverzubce ježatého zvaného Fugu. Účinným opatřením a prevencí proti vzniku všech zmíněných je zamražení na teplotu -18 °C. Stěžejní je tedy dodržovat zásady správného skladování spojeného s udržením chladícího řetězce a následným zabráněním kontaminace potravin určených k přímé spotřebě. A pokud si mořské plody či ryby vychutnáváte v restauraci, musíte věřit, že v kuchyni tohle všechno vědí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...