Vegeta a bujón: připravte si dochucovadla doma, bez éček

Vegeta a bujón: připravte si dochucovadla doma, bez éček
zdroj: Adobe Stock

Dochucovadla mohou být v kuchyni záchranou, ale zároveň nepřítelem pro vaše tělo. Většinou bývají plné glutamátů a dalších „éček“, které dokáží v organismu nadělat pěknou paseku a zacvičit s chuťovými buňkami. Proto si zkuste vyrobit vlastní. Jak na to?

Užiteční pomocníci v kuchyni
Nejčastěji používanými dochucovadly jsou „vegeta“ a různé bujóny. V kuchyni se přidávají prakticky do jakéhokoliv teplého pokrm – ušetří čas a usnadní práci. Zároveň ale z původně zdravého jídla vytvoří chemický koktejl. A úplně zbytečně. Začněte tím, že vyrazíte na farmářské trhy a nakoupíte zeleninu v té nejlepší kvalitě. Z té to jde totiž téměř samo.

Domácí „vegeta“
Nejméně náročná, a to jak na přípravu, tak na čas, je příprava sypké kořenící směsi, kterou určitě všichni zníte pod označením „vegeta“. Budete potřebovat kořenovou zeleninu, cibuli, pórek, bylinky a sůl. Nebojte se přidat i další druhy zeleniny, které máte rádi. V té mé například nikdy nechybí kedlubna. Veškerou zeleninu si nastrouhejte nebo najemno nasekejte. To samé platí o bylinkách. Petržel a libeček dodají jídlu nezaměnitelnou chuť a navíc příjemně voní. Vše důkladně promíchejte, ale nepřidávejte sůl. Pokud máte sušičku ovoce, teď na ni přijde řada. Klidně vám ale postačí trouba. vyhřátá na 50 °C. Směs každých 15 minut promíchávejte a sušte zhruba hodinu. Potom už stačí všechno pomlít v mixéru nebo mlýnku na maso, přidat sůl a „vegeta“ je hotová.

Poctivý bujón
Stejně snadno, jako si připravíte sypkou kořenící směs, vyrobíte i domácí bujón. Pokud chcete masový, základem budou kosti. Nejdříve uvařte vývar, a to z masa a kostí, kořenové zeleniny, cibule, bobkového listu, nového koření a celého pepře. Zeleninu spolu s masem krátce orestujte na oleji a zalijte vodou. Vařte na mírném plamenu alespoň 6 hodin a pravidelně sbírejte pěnu. Po uvaření vývar sceďte a vařte dalších 45 minut, aby se zredukoval. V tomto kroku přidejte i sůl, a to alespoň 2 polévkové lžíce na 4 kg masa a kostí. Potom ho nechte přes noc odpočívat v lednici, kde se oddělí tuk, který ráno odeberete. Vývar už stačí přelít pouze do nádoby, ve které změní konzistenci a kde ho díky tomu můžete nakrájet na kostičky. Takto připravený bujón vydrží v lednici až půl roku. V mrazáku ještě déle.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...