Jak si najít to své "zdravé stravování", jak začít?

Jak si najít to své "zdravé stravování", jak začít?

Ať už se rozhodnete, že chcete zhubnout nebo jen celkově ozdravit vaše tělo, nikdy nedosáhnete úspěchu, pokud to nebudete mít tzv. "srovnané v hlavě". Nevrhejte se po hlavě do něčeho, co se může obrátit proti vám (diety), nejděte za něčím, co vám nadšeně doporučuje kamarád - zkuste si najít vlastní cestu.

K tomu, aby se člověk stal úspěšným v práci, musí věřit v cíl a že to je to, co opravdu chce. Nesmí to brát jen jako krátkodobou záležitost, musí si za tím jít, obětovat tomu nějaký čas a být odhodlán. Stejně tak je tomu u výživy, respektive u změny stravování. Od nezdravé stravy a špatných zlozvyků směrem k dobrému a zdravému jídlu vede cesta, která musí být podpořena vírou v cíl, odhodláním a přesvědčením, že už je to navždy. Pokud jste se do této fáze dostali, postupujete úspěšně do druhého kola.

Nemá cenu se do změny životního stylu a celkového stravování vrhat po hlavě. Naše tělo je dlouhodobě navyklé (a zvyklé...) na nějaký režim a otočením o 360 °C je možné si i ublížit. Změny by se měly zavádět postupně v určitém časovém horizontu týdnů (max. pár měsíců). Počáteční vlna adrenalinu a kortizolu, kterou tělo při podobných změnách produkuje, má za následek určitou nadšenost, pocit návalu energie a také určitý pocit štěstí a lehkosti. Na jednu stranu je to dobře, je to motivace, na druhou stranu, nenechte se oklamat hormony, ještě vás čeká dlouhá cesta. Pokud potřebujete jen lednovou očistu - i méně je někdy více. Stačí tu ubrat (sladké a alkohol) a tam zase přidat (pohyb) a změny jsou hned znát.

Který typ výživy zvolit? Který je pro mě TEN pravý a zdravý?
Když se řekne "jíst zdravěji", každý z nás si pod tím může představit něco jiného, a proto je tato otázka více než záludná. Vegan vám zdravou stravu vyloží ze svého pohledu (absence živočišných produktů a převaha rostlinné stravy, včetně obilovin). Veganská strava je uznávaná jako ta zdravá. Na druhé straně stojí "ta ovlivněná skupina lidí", která odmítá lepek, kterého je ve veganské stravě relativně hodně. Vezmeme-li makrobiotiku, směr postavený na luštěninách a obilovinách, tak ta je lepku doslova plná. Přesto opět makrobiotika je považována za zdravý výživový směr. Jmenujme další extrém - paleo stravování (strava postavená převážně na živočišných produktech, ovoci a zelenině) - v podstatě opak veganství a i tak má spoustu zastánců a stoupenců, kteří se podle palea stravují a jsou na tom zdravotně velmi dobře. Vidíte ten rozporuplný potenciál? Tak kde je tedy pravda? Co je to 100% nej?

Odpověď je jednoduchá: NIC NENÍ TO NEJ, protože všichni jsme individuálníjinak geneticky determinovaní a každému z nás vyhovuje něco jiného. Vždy musíme to naše NEJ najít. Když jednomu vyhovuje veganství, druhému může škodit, a tak je to i s jinými směry. Umění je tedy najít si to, co vyhovuje každému z nás, a to nejlépe v uceleném balíčku racionálního stravování, protože každý výživový směr má své ALE a pakliže není praktikován s rozumem a plným uvědoměním (včetně rizik a negativních stránek), pak se i ten nejzdravější směr může stát škodlivým.

Má rada tedy na závěr zní: Nikdo vám ze začátku nemůže poradit a pomoci tak, jak dokážete poradit a pomoci sami sobě. Začněte u sebe, pozorujte, vnímejte své tělo, co vám dělá dobře a co vám dobře nedělá. Odprostěte se od reklam, křiklavých obalů, pseudopotravin a pseudovýrobků a dávejte tělu to, co mu dělá dobře.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...