Kvašený mošt z hroznů – mok prospěšný pro vaše srdce a cévy

Kvašený mošt z hroznů – mok prospěšný pro vaše srdce a cévy
zdroj: Shutterstock

Bobule hroznové vína jsou plné cenných látek. Mají své nezastupitelné místo ve středomořském jídelníčku a vynikají svou chutí i léčivými účinky. Je proto velká škoda, že ho konzumujeme hlavně v tekuté podobě, ve které sice získává alkohol, zato ztrácí řadu prospěšných látek.

Pramen zdraví ze Středomoří
Hroznové víno je tvořeno především cukry a vitamíny skupiny B. K tomu obsahuje esenciální aminokyseliny. Sice v poměrně malé míře, ovšem zastoupeny jsou všechny, což je v případě ovoce ojedinělé. Převažuje vitamín B6, který se spolu s B2 a B3 zúčastňuje energetického metabolismu. Hroznové víno je díky obsažené bílkovině, známé pod označením JNK, účinné v prevenci rakoviny. Bílkovina JNK pomáhá regulovat řízenou buněčnou smrt, apoptózu.

Vždy jiná chuť
Výrazný podíl organických kyselin dodává hroznovému vínu nakyslou chuť. Organické kyseliny mají alkalizující účinky, to znamená, že z těla odvádí kyselinu močovou a bakterie. Tím urychluje průnik moči ledvinami a močovými cestami a zabraňuje tak vzniku zánětu močových cest. Hroznové víno by proto mělo být součástí podpůrné léčby osob trpících na chronické záněty močového měchýře nebo ledvin. Na chuti se podílí kromě organických kyselin také lokalita. Čím teplejší oblast, tím jsou bobule sladší, protože obsahuje větší podíl cukrů.

To nejlepší pro vaše srdce
Přítomný draslík a železo mají blahodárné účinky na srdce. Jen těžko byste hledali potravinu, která je v prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak účinná. O tom svědčí i zdraví osob žijících ve Středomořských oblastech. Neobsahuje prakticky žádný sodík, nasycené tuky a navíc snižuje cholesterol. Právě to jsou největší nepřátelé cévní soustavy. Fenoly v hroznovém vínu mají pozitivní vliv na cirkulaci krve a tvorbu krevních destiček.

Víno v tekuté formě má obdobné účinky, ale vedle těch pozitivních už bohužel i některé negativní. Kvašením bobule ztrácí řadu vitamínů a minerálů. Vzniklý ethanol má obecně ve větší míře spíše negativní dopad na lidské zdraví.

Připravte si kvašený mošt
Alkohol má sice na lidské zdraví negativní dopad, ale v případě kvašeného moštu to neplatí. Většina vitamínů a minerálů je zachována a v nápoji je pak ethanol v mnohem menší míře. Není proto důvod si ho nepřipravit a čas od času nedopřát. V jednoduchosti je krása a toho se při přípravě kvašeného nápoje držte. Není potřeba do něho přidávat vůbec nic krom čerstvě vylisované šťávy. Tu získávejte ručně, nepoužívejte odšťavňovač. Při mechanickém odšťavnění by mohlo dojít k narušení peciček, které by byly v nápoji nepříjemně cítit. Nápoj přeceďte přes jemné plátno a nechte na temném místě kvasit přibližně týden.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...