Dopady nadměrné konzumace fruktózy na váš organismus

Dopady nadměrné konzumace fruktózy na váš organismus
zdroj: Shutterstock

Když je fruktóza konzumována v ovoci, v rozumném množství, je vše v pořádku. Pokud ji ale přijímáte ještě bokem v koncentrované formě, třeba prostřednictvím sladkých limonád, zakládáte si na pořádné problémy...

Rafinované potraviny plné cukru, slazené nealkoholické nápoje, nekvalitní ovocné šťávy a další podobné laskominy jsou plné fruktózy, jednoduchého monosacharidu, který ve velkém množství může velmi ublížit. Nadměrná konzumace fruktózy je totiž klíčovým faktorem vedoucím k metabolickému syndromu a zvyšuje riziko obezity, cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních chorob, dny, onemocnění jater, a dokonce i některých forem rakoviny.

Není fruktóza jako fruktóza
Fruktóza obsažená v ovoci a zelenině tělu jako součást vyvážené stravy neškodí. Jednak se jí ve zmíněných plodech nenachází tak mnoho, jednak je zde doplněna často vysokým množstvím vlákniny. Čistá fruktóza a nebo fruktóza jakožto součást cukru sacharózy (sacharoza je složena z glukozy a fruktozy) v nadbytku ale ohrožuje zdraví. Od té doby co lidé vynalezli fruktózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup je situace ještě horší.

Zde jsou hlavní dopady nadměrné konzumace fruktózy na náš organismus.

Hromadění viscerálního tuku
Metabolismus fruktózy, podobně jako alkoholu, končí nejčastěji mastnými kyselinami tedy tukem. Tuk se hromadí okolo jater jakožto hlavního orgánu pro tyto procesy a dochází tak k pomalému ztučňování vnitřní břišní oblasti. Viscerální tuk je metabolicky aktivní a je přímo spojený s metabolickým syndromem, kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou.

Zvýšení hladiny špatného cholesterolu a triglyceridů
Nadměrná konzumace fruktózy vede ke zvýšení LDL cholesterolu. A vysoký LDL cholesterol, jak je známo, je startem pro kardiovaskulární onemocnění.

Střevní obtíže
Množství fruktózy, které tělo dokáže absorbovat, je omezené. Neabsorbovaná fruktóza pak přechází do tlustého střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi. Tento proces může vést k plynatosti, nadýmání a průjmům a může podporovat bakteriální přerůstání.

Zvýšená produkce leptinu
Leptin je hormon, vytvářený tukovými buňkami, signalizující mozku úroveň sytosti. Čím více tuku se v těle nachází, tím více leptinu je produkováno. Nadbytek leptinu vede k tomu, že si na něj tělo vypěstuje odolnost – rezistenci. Co z toho plyne? Otupí se pocit sytosti a vy nebudete vědět, kdy máte dost.

Rozmyslíte si příští skleničku křiklavě růžové šťávy?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Masticha – léčivá pryskyřice z řeckého ostrova Chios

Masticha – léčivá pryskyřice z řeckého ostrova Chios

Účinky pryskyřice, která se označuje jako masticha, jsou známy po staletí. Do Evropy se však více rozšířila až v posledních několika letech. Přitom má příjemnou vůni i chuť a nespočet léčivých účinků.

Čtěte dál
Obezita a COVID-19: Jak spolu souvisejí?

Obezita a COVID-19: Jak spolu souvisejí?

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v současnosti uvádí 10 různých stavů a rizikových faktorů, které mohou zvýšit šanci...
Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky,...