Ředkvičky: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni

Ředkvičky: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Mají příjemně štiplavou chuť, podporují střevní peristaltiku, jsou plné vlákniny a vody. Jsou výtečné v kombinaci s chlebem namazaným máslem a celkově velmi nenáročné na délku dozrávání.

Zářivě růžová kořenová zelenina je příbuzná bílé a větší ředkvi. Malé, křehké a křupavé bulvičky ředkviček mají pikantní příchuť, která skvěle doplní aroma různých pokrmů, zachutnají ale i samotné jen tak na zahnání mlsné. O jejich původu se spekuluje – jedni tvrdí, že jejich domovinou jsou země Blízkého východu, odkud se dostaly až do Středomoří. Jiní zastávají názor, že jejich prvními pěstiteli byli Japonci a Číňané. Ať tak či tak, dnes se ředkvičky pěstují a po celý rok sklízejí v mírném podnebí Evropy a Ameriky.

Rychlá doba dozrávání je společná všem druhům ředkviček
Ředkviček existuje bezpočet druhů, které se liší nejen velikosti a také tvarem (mohou být i oválné a kuželovité), palčivostí a zbarvením slupky – tu můžete potkat v červené, červenobílé, bílé, a dokonce i v černé tónině. Čím se ale jednotlivé druhy příliš neliší je doba dozrávání – ta je poměrně krátká a pohybuje se od 4 do 6 týdnů. Na rozdíl od větší příbuzné ředkve mají také ředkvičky výrazně menší bulvy a jemnější chuť. Na pultech jsou k dostání celý rok – měli byste se ovšem zaměřit na výběr kusů, které mají svěží, sytě zelené a drobné lístky a bulvy nemají dřevnaté, popraskané, vysychající a houbovité. V lednici za dobré mikrocirkulace vydrží ředkvičky v dobré kondici zhruba týden.

Zbaví vás zácpy, ochrání před infekcemi a posílí nervy i imunitu
Ředkvičky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje střevní peristaltiku a působí tak jako prevence či řešení zácpy. To ale není jediná dobrá služba, kterou ředkvičky pro střeva vykonávají. Kromě vlákniny jsou bohaté také na hořčičné oleje, které produkují jako ochranu proti škůdcům. Ty v lidském organismu bojují proti plísním a bakteriím, které vymycují nejen ze střev, ale také ze žaludku, sliznice patra a jazyku.

Nadýmání a průjmy bývají často vyvolávány bakteriemi ve střevech a ředkvičky tedy tyto potíže dokáží eliminovat nejen tím, že střeva díky vláknině „rozhýbají“, ale také z nich díky hořčičným olejům vyženou nepřátelské bakterie.

Kromě toho také rozpouštějí hleny, dezinfikují sliznice a působí proti infekcím – preventivně. Lidové léčitelství je uznává jako účinnou zbraň proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kamínků. Ředkvičky jsou také cenným zdrojem kyseliny listové (vitamin B9) a vitaminu C.

Nejlepší jsou čerstvé, lze je ale i dusit, vařit či nakládat
Ředkvičky se vyplácí konzumovat v čerstvém stavu. Syrové ředkvičky skvěle chutnají v salátech, pomazánkách nebo předkrmech. V jednoduchosti je krása, a tak potěší i jen na chlebu namazaném máslem a posypaném solí. Lze je ale i tepelně upravovat a přidávat do míchaných vajíček, polévek, dušených či pečených pokrmů nebo jako přílohu k masu. S dalšími druhy zeleniny skvěle zachutnají i naložené ve sladkokyselém nálevu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...