Brokolice je nutriční bomba, ale musíte ji umět připravit. Jak s ní vhodně naložit?

Brokolice je nutriční bomba, ale musíte ji umět připravit. Jak s ní vhodně naložit?
zdroj: Shutterstock

Tato na první pohled a chuť nevábná zelenina je významným zdrojem zdraví prospěšných látek, díky kterým se zařadila mezi nejzdravější druh zeleniny vůbec. Mnoho lidí (hlavně děti) konzumaci brokolice zcela odmítají a to je velká škoda, neboť správně připravená brokolice je malou pokladnicí zdraví...

Nejobvyklejším druhem brokolice je ta zelená, k vidění jsou ale také kusy žluté nebo dokonce fialové. Příbuzná květáku má jemnější květenství než její bílý bratr, stejně dobře ji lze ale využít v kuchyni, a to doslova na bezpočet způsobů. Díky možnosti zmrazit ji je dostupná celoročně, a tak výhod, které přináší její konzumace, můžete využívat denně.

Rodačka z Itálie cestuje po celém světě
Protože brokolice je zázračná snad ve všech směrech, v nichž lze o ní hovořit. Rodačka z Apeninského poloostrovu se začátkem 20. století pěstovala zejména v Itálii a USA, od 20. let se z Nového světa rozšířila do světa celého. Všude se ale nepěstují stejné druhy: v Itálii se pěstuje především brokolice výhonková, stejně jako u nás v Česku, Francouzi naopak dávají přednost brokolici květákové. Zemí s největším exportem brokolice vůbec zůstává Itálie, kde se tato zdravá dobrota také „narodila“.

Zelená barva je znamením zdraví
V obchodě byste měli vybírat kusy s nepoškozenými růžičkami beze skvrn, které mají pěkně zelené, a nikoliv nažloutlé, listy. Ke žloutnutí růžic dochází zejména v teplém počasí již během tří dnů, proto byste brokolici, kterou přinesete domů, měli do nejrychleji spotřebovat. Právě z důvodu rychlého žloutnutí je v případě, že ji nemáte v úmyslu v brzké době sníst, lepší ji zamrazit – a nemusíte se bát, všechny důležité živiny zůstanou zachovány. A že jich v brokolici rozhodně není málo.

Prevence před infekcemi
Mluvili jsme o tom, že brokolice je zázračná, a nejen v jednom aspektu. Nyní vám tedy vysvětlíme proč. Díky jejímu mimořádnému nutričnímu profilu se řadí k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec. Podobně jako všechny zelené zeleniny je bohatým zdrojem chlorofylu, na jehož prospěšné účinky na zdraví je neustále poukazováno. Obsahuje širokou škálu antioxidačních látek a také látky, které působí chemopreventivně, tj. chrání před rozvojem rakoviny. Za zmínku stojí hlavně sulforafan.

Brokolice posiluje imunitu a preventivně působí proti infekcím. Kromě imunity posiluje také svalstvo a střeva. Za první je zodpovědný hořčík, jehož je cenným zdrojem. Jedná se o minerál nezbytný pro správnou činnost svalů, srdce, hormonů a přenos nervových vzruchů. Za další může vysoké množství vlákniny, která ve správném množství zvládne rozpohybovat i ta „nejlenivější“ střeva. Je bohatá a bílkoviny a také vápník, kterého – ač se jedná o zeleninu – obsahuje významné množství.

V kuchyni s ní dokážete úžasné věci
Brokolice se osvědčuje jako chutná příloha k masu a dalším pokrmům, můžete ji zapékat, přidávat do zeleninových jídel a rizot i variací na ně, vařit, dusit, péci nebo jíst i za syrova jsou součást salátu. Mnoho lidí zužitkovává pouze růžice, což je ovšem chyba, protože stonky chutnají stejně dobře a jsou také stejně prospěšné – chutí vám možná připomenou kedlubnu. Můžete je jíst syrové, krájet do salátů nebo přidávat do polévek. Pokud nechcete tepelnou úpravou brokolici zbavit všech cenných živin, měli byste ji upravovat šetrně a vařit mírně, ideálně v páře (na parníku). Rozdíl ve výživové hodnotě uvařené a napařené brokolice je opravdu velký. Brokolice je významným zdrojem kyseliny listové, která se ničí varem, proto by byla škoda o ní přijít. Pokud chcete živin z brokolice dokonale využít, přihoďte k ní na talíř zeleninu obsahující biotin, jako jsou rajčata, špenát nebo avokádo. Zužitkování bílkovin zase napomůže vitamin B12, který najdete třeba ve vejcích.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...