Základní přehled informací o diabetu neboli cukrovce 2. typu

Základní přehled informací o diabetu neboli cukrovce 2. typu
zdroj: Shutterstock

Všude se o něm mluví, trpí jím velká část populace, jeho následky mohou být i smrtelné. Diabetes druhého typu neboli cukrovka. V čem spočívá toto záludné onemocnění? Jak se projevuje? Jaké může mít důsledky a lze se před ním nějak chránit?

Dlouhodobě zvýšená hladina glukózy v krvi a inzulinová rezistence. To jsou charakteristiky onemocnění jménem cukrovka druhého typu, odborně řečeno diabetes druhého typu. Při něm tělo buď nevytváří dostatek hormonu regulujícího množství cukru v krvi, tedy inzulínu, nebo jej neumí používat.

V ohrožení jsou i obézní děti
Cukrovka druhého typu postihuje nejčastěji dospělé starší 45 let, vlivem nezdravého životního stylu se ale tato hranice začíná snižovat a začínat může už u dětské obezity. Zrádnost diabetu typu dva tkví v tom, že zvyšuje-li se hladina cukru v krvi postupně, nemusí se vyskytnout žádné příznaky. A ty, které se objeví, jsou nespecifické a velmi nenápadné – jedná se třeba o zvýšenou žízeň a časté močení, rostoucí hlad, rozmazané vidění, únavu, špatnou hojivost ran, popřípadě časté vytváření modřin, nevysvětlitelné hubnutí a brnění či necitlivost v rukou či nohou.

Cukrovka ovlivňuje celé tělo
Když je hladina glukózy v krvi příliš vysoká, dostává se do tkání, které poškozuje. S tím souvisí řada komplikací. Ty mohou zahrnovat onemocnění srdce nebo ledvin, očí – z nichž některé mohou vést až k úplnému oslepnutí, plísňové a bakteriální infekce kůže, diabetickou neuropatii – poškození nervů, které může způsobit bolest či znecitlivění nohy, problémy v močovém a zažívacím ústrojí, pohlavních orgánech nebo oběhovém systému. Cukrovka druhého typu tak negativně ovlivňuje celé tělo.

Hladinu cukru v krvi lze měřit trojím způsobem
Pokud zaznamenáte výše zmíněné symptomy, které vás navštěvují neobvykle dlouho a pravidelně, konzultujte situaci s vaším ošetřujícím lékařem. K samotné diagnóze diabetu se používají tři hlavní testy. Prvním je test hladiny cukru v krvi nalačno, tedy nejméně osm hodin po jídle. Dalším je A1C, neboli test glykovaného hemohlobinu, který ukáže vaši průměrnou hladinu cukru v krvi za poslední dva měsíce. Ten měří napojení glukózy na hemoglobin, protein v červených krvinkách, který přenáší kyslík do buněk. Čím vyšší je hladina cukru v krvi, tím více glukózy se na hemoglobin váže. Výhodou je, že A1C není nutno provádět nalačno. Třetí možnost – náhodný test cukru v krvi – je podobná jako test cukru v krvi nalačno.

Zdravý životní styl je prevencí i částečným řešení
Zdravá strava a pravidelný pohyb mohou pomoci udržet hladinu cukru v krvi na přiměřené výši a pomoci s hubnutím a dostáním se na ideální váhu. Každý den byste se alespoň půl hodinky měli věnovat nějaké fyzické aktivitě, jejíž intenzita může být mírná. Ideální je kombinovat aerobní pohyb, jako je rychlá chůze, plavání, tanec či jízda na kole, s posilováním, jako je třeba jóga či jakýkoliv trénink s vahou vlastního těla.

Ohledně stravy je klíčové dodržování správného kalorického příjmu dle výše bazálního metabolismu, věku, pohlaví a váhy. Zaměřit byste se měli na konzumaci ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin, nízkotučných zdrojů bílkovin a zdravých tuků. Pít byste neměli slazené nápoje. Ideální je poradit se s nutričním terapeutem, popřípadě i s osobním trenérem, ohledně nastavení správného cvičebního plánu. Tato opatření je pak, v případě, že diabetem druhého typu již trpíte, dle závažnosti situace nutné kombinovat s medikací nastavenou lékařem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...