Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Polníček je znám svou plnou oříškovou chutí. Pokud jej přidáváte do smoothies, jistě víte, že dokáže vytvořit úžasně krémovou strukturu. Lahodnost dodá i salátu a v kombinaci s avokádem a kapkou citronu chutná doslova neodolatelně. To ale nejsou jediné důvody, proč byste jej měli jíst alespoň dvakrát týdně.

Lidová moudrost praví, že pokud si dvakrát do týdne dopřejete salát, jehož součástí bude pořádná porce polníčku, ochráníte tělo před škodlivými volnými radikály a zmírníte náchylnost k zánětlivým onemocněním. Biochemici zase radí konzumovat několik lístků polníčku na svačinu každý den kvůli doplnění životně nezbytného minerálu hořčíku. Žádná jiná rostlina na tento cenný prvek totiž není bohatá tolik jako právě čerstvý tmavě zelený polníček.

Polníček znali již dávní Římané
A kde se na světě tato studnice zdraví vlastně vzala? Možná váš překvapí, že tento zázrak planě roste téměř po celé Evropě. Oblíbený je potom zejména v její západní části – v Německu, Itálii, Holandsku a Dánsku. V oblasti Středomoří se polníčkové lístky vyskytují od nepaměti a pro své výborné kulinářské vlastnosti byly hojně využívány již v dobách starého Říma. Postupně se ale na tuto chutnou plodinu bohužel zapomnělo, což se v posledních letech napravujeme, protože popularita polníčku začíná stoupat nahoru.

Na pěstování není náročný, roste i na podzim a v zimě
Což je dobře. Polníček totiž pomáhá překlenout období chudé na čerstvé plodiny, jímž je podzim a zima. Je poměrně nenáročný, a tak docela pěkně roste i v tomto čase, skvěle přezimuje, roste planě v přírodě, kde jej lze sbírat a ve sklenících se pěstuje od října do března. Ke konzumaci jsou nejvhodnější rostlinky s malým počtem lístků, které jsou nejčerstvější a chuťově nejsvěžejší. Platí totiž, že čím drobnější lístky jsou, tím jsou také aromatičtější. Očištěný a mírně navlhčený polníček vydrží v proděravělém plastikovém sáčku v lednici i několik dnů a zachovává si přitom svou svěží chuť.

Hořčík, železo, vitamin C
Z mnoha cenných nutrientů, které polníček obsahuje, je nutné zmínit zejména hořčík, železo a vitamin C. Hořčík je součástí několika stovek enzymů. Je také nezbytný pro zdraví srdce a celého oběhového systému, pro zvládání stresu a udržování dobré nálady. Železo je nezbytné pro podporu krvetvorby, jeho nedostatek se projevuje únavou, malátností a bledou pokožkou. Vitamin C je známým posilovačem imunity, pomáhá při stresu, nedostatku spánku a nervovém vypětí. Zlepšuje zužitkování bílkovin z potravy a je nezbytný pro syntézu kolagenu.

Recept na zdraví? Alespoň dvakrát týdně salát s polníčkem
Oříškově plná chuť polníčku vynikne v řadě smoothies a různých variací salátů. Rozumí si se zálivkou z olivového oleje, medu a citronu. Do takto přichystaného základu přidejte pokrájené natvrdo uvařené vejce, posypejte slunečnicovými semínky a podávejte s na sucho opečenou bagetkou. Polníčkem můžete také ozdobit jakékoliv sendviče, přidat jej do zeleninové oblohy jako součást přílohových mís, podávat jej k hlavním jídlům místo přílohy, ozdobit jím polévku nebo jej vychutnávat jen tak samotný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...