Detoxikace z pohledu biochemie

Detoxikace z pohledu biochemie

Jaro se blíží mílovými kroky a my začínáme skloňovat slovo detoxikace a očista čím dál tím častěji – čteme články na webu i v magazínech, slýcháme o ní v televizi či v jiných médiích, je nám doporučována kamarády či rodinou, uvažujeme nad ní sami ve své mysli... nenechme se však strhnout!

Slovo detoxikace lze definovat několika způsoby. Jednak jako léčba závislosti na návykové látce, např. nikotinu, alkoholu či jiných drogách. To je definice základní – řekněme společenská. Pak ale může probíhat detoxikace na molekulární úrovni – resp. v našem těle probíhají celé detoxikační procesy (dráhy). Tyto procesy mají za úkol „provést“ cizorodé látky naším tělem za účelem jejich zneškodnění a následnou eliminaci. Třetí definicí je detoxikace očistná. Tento pojem „detoxikace = očista těla“ se v naší řeči ukotvil až v posledních letech a vlastně odvedl pozornost od prvních dvou. Z očisty se stala mánie, detoxikace dostala úplně nový význam a původní správný význam v podobě detoxikačních drah zůstal v koutě. Proto bych ráda tyto procesy přiblížila, aby nezasvěcený člověk mohl a měl možnost nahlédnout i do oblastí, které nám média nenabízejí.

Detoxikace je ve svém pravém smyslu součástí tzv. biotransformace. Biotransformační reakce jsou reakce, díky kterým se veškeré cizorodé látky, které se dostanou do našeho těla zpracují a následně se vyloučí (eliminují) z těla ven – v nejlepším případě jako neškodné, netoxické látky v moči, ve stolici, vydechovaném vzduchu či potu. Tyto procesy probíhají ve všech živých systémech v závislosti na evoluci druhu. Některé látky se mohou přeměňovat na více toxické metabolity, což jsou bohužel reakce nežádoucí, přesto relativně časté.

Biotransformační reakce můžeme rozdělit na dvě fáze – v obou fázích dochází k přeměně cizorodých látek na více rozpustné a „spolupracující“ sloučeniny, které jsou ve finále napojovány na „kamarádské“ látky, které je odvedou z těla ven. Hlavním orgánem těchto procesů jsou játra, nejdůležitější exkreční orgán jsou pak ledviny. Oba tyto orgány bychom si tedy měli hýčkat důkladným pitným režimem, velmi střídmou konzumací alkoholu a samozřejmě i co nejmenší konzumací léčiv.

Naše tělo se tedy dokáže velmi efektivně detoxikovat samo, samozřejmě za předpokladu zdravých orgánů a dodržování základních aspektů zdravého životního stylu. Enzymy, které jsou součástí procesů detoxikace jsou často ovlivnitelné. Mezi tzv. modulátory patří řada bioaktivních látek obsažených v ovoci a zelenině. Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny v jarních měsících může v dlouhodobém měřítku působit chemopreventivně, doplnit chybějící vitamíny a minerály, podpořit antioxidační kapacitu těla, ale nelze mluvit o přímé podpoře detoxikace jako takové.

Pojďme tedy potřebu detoxikovat přiblížit očistě, ve smyslu odlehčení, úpravě jídelníčku a celkovému mentálnímu zametení si před vlastním prahem. To nejlepší co pro sebe můžete udělat, aniž byste se nesmyslně detoxikovali, je, si naplánovat očistný 30denní režim, který pomůže nakopnout tělo po zatěžkávající zimě. 

Po 30 dní...:

  1. nekonzumujte žádné alkoholické nápoje a pijte několikrát v týdnu čaj z ostropestřce mariánského,
  2. zvyšte míru pohybu na čerstvém vzduchu, dbejte na to, abyste se alespoň 3–5x týdně lehce zpotili při rychlé chůzi nebo sportu, snažte se trávit co nejvíce času na čistém vzduchu v přírodě na úkor prašných a znečištěných měst,
  3. vyřaďte ze svého jídelníčku všechny potraviny či výrobky z nich, které jsou jen prázdnými kaloriemi a nutričně nicotnými entitami (sami projděte obchodem a uvědomte si, co všechno k životu nepotřebujete...), orientujte se jen na základní a přirozené potraviny, a případně pokrmy z nich,
  4. pijte tak, abyste denně vypili 0,5 l vody na každých započatých 15 kg své hmotnosti, pomozte ledvinám cíleně eliminovat cizorodé látky,
  5. vynechejte všechny návykové látky: nekuřte, pokud to váš zdravotní stav nevyžaduje, tak neberte žádné léky, resp. neberte léky na potlačení bolesti, omezte vše, co obsahuje přidaný cukr.

Nemusíte polykat pilulky, pít detoxikační nápoje a ani držet hladovky, prostě jen podpořte své vlastní biotransformační dráhy... :)

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...