Detoxikace z pohledu biochemie

Detoxikace z pohledu biochemie

Jaro se blíží mílovými kroky a my začínáme skloňovat slovo detoxikace a očista čím dál tím častěji – čteme články na webu i v magazínech, slýcháme o ní v televizi či v jiných médiích, je nám doporučována kamarády či rodinou, uvažujeme nad ní sami ve své mysli... nenechme se však strhnout!

Slovo detoxikace lze definovat několika způsoby. Jednak jako léčba závislosti na návykové látce, např. nikotinu, alkoholu či jiných drogách. To je definice základní – řekněme společenská. Pak ale může probíhat detoxikace na molekulární úrovni – resp. v našem těle probíhají celé detoxikační procesy (dráhy). Tyto procesy mají za úkol „provést“ cizorodé látky naším tělem za účelem jejich zneškodnění a následnou eliminaci. Třetí definicí je detoxikace očistná. Tento pojem „detoxikace = očista těla“ se v naší řeči ukotvil až v posledních letech a vlastně odvedl pozornost od prvních dvou. Z očisty se stala mánie, detoxikace dostala úplně nový význam a původní správný význam v podobě detoxikačních drah zůstal v koutě. Proto bych ráda tyto procesy přiblížila, aby nezasvěcený člověk mohl a měl možnost nahlédnout i do oblastí, které nám média nenabízejí.

Detoxikace je ve svém pravém smyslu součástí tzv. biotransformace. Biotransformační reakce jsou reakce, díky kterým se veškeré cizorodé látky, které se dostanou do našeho těla zpracují a následně se vyloučí (eliminují) z těla ven – v nejlepším případě jako neškodné, netoxické látky v moči, ve stolici, vydechovaném vzduchu či potu. Tyto procesy probíhají ve všech živých systémech v závislosti na evoluci druhu. Některé látky se mohou přeměňovat na více toxické metabolity, což jsou bohužel reakce nežádoucí, přesto relativně časté.

Biotransformační reakce můžeme rozdělit na dvě fáze – v obou fázích dochází k přeměně cizorodých látek na více rozpustné a „spolupracující“ sloučeniny, které jsou ve finále napojovány na „kamarádské“ látky, které je odvedou z těla ven. Hlavním orgánem těchto procesů jsou játra, nejdůležitější exkreční orgán jsou pak ledviny. Oba tyto orgány bychom si tedy měli hýčkat důkladným pitným režimem, velmi střídmou konzumací alkoholu a samozřejmě i co nejmenší konzumací léčiv.

Naše tělo se tedy dokáže velmi efektivně detoxikovat samo, samozřejmě za předpokladu zdravých orgánů a dodržování základních aspektů zdravého životního stylu. Enzymy, které jsou součástí procesů detoxikace jsou často ovlivnitelné. Mezi tzv. modulátory patří řada bioaktivních látek obsažených v ovoci a zelenině. Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny v jarních měsících může v dlouhodobém měřítku působit chemopreventivně, doplnit chybějící vitamíny a minerály, podpořit antioxidační kapacitu těla, ale nelze mluvit o přímé podpoře detoxikace jako takové.

Pojďme tedy potřebu detoxikovat přiblížit očistě, ve smyslu odlehčení, úpravě jídelníčku a celkovému mentálnímu zametení si před vlastním prahem. To nejlepší co pro sebe můžete udělat, aniž byste se nesmyslně detoxikovali, je, si naplánovat očistný 30denní režim, který pomůže nakopnout tělo po zatěžkávající zimě. 

Po 30 dní...:

  1. nekonzumujte žádné alkoholické nápoje a pijte několikrát v týdnu čaj z ostropestřce mariánského,
  2. zvyšte míru pohybu na čerstvém vzduchu, dbejte na to, abyste se alespoň 3–5x týdně lehce zpotili při rychlé chůzi nebo sportu, snažte se trávit co nejvíce času na čistém vzduchu v přírodě na úkor prašných a znečištěných měst,
  3. vyřaďte ze svého jídelníčku všechny potraviny či výrobky z nich, které jsou jen prázdnými kaloriemi a nutričně nicotnými entitami (sami projděte obchodem a uvědomte si, co všechno k životu nepotřebujete...), orientujte se jen na základní a přirozené potraviny, a případně pokrmy z nich,
  4. pijte tak, abyste denně vypili 0,5 l vody na každých započatých 15 kg své hmotnosti, pomozte ledvinám cíleně eliminovat cizorodé látky,
  5. vynechejte všechny návykové látky: nekuřte, pokud to váš zdravotní stav nevyžaduje, tak neberte žádné léky, resp. neberte léky na potlačení bolesti, omezte vše, co obsahuje přidaný cukr.

Nemusíte polykat pilulky, pít detoxikační nápoje a ani držet hladovky, prostě jen podpořte své vlastní biotransformační dráhy... :)

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...