Detoxikace z pohledu biochemie

Detoxikace z pohledu biochemie

Jaro se blíží mílovými kroky a my začínáme skloňovat slovo detoxikace a očista čím dál tím častěji – čteme články na webu i v magazínech, slýcháme o ní v televizi či v jiných médiích, je nám doporučována kamarády či rodinou, uvažujeme nad ní sami ve své mysli... nenechme se však strhnout!

Slovo detoxikace lze definovat několika způsoby. Jednak jako léčba závislosti na návykové látce, např. nikotinu, alkoholu či jiných drogách. To je definice základní – řekněme společenská. Pak ale může probíhat detoxikace na molekulární úrovni – resp. v našem těle probíhají celé detoxikační procesy (dráhy). Tyto procesy mají za úkol „provést“ cizorodé látky naším tělem za účelem jejich zneškodnění a následnou eliminaci. Třetí definicí je detoxikace očistná. Tento pojem „detoxikace = očista těla“ se v naší řeči ukotvil až v posledních letech a vlastně odvedl pozornost od prvních dvou. Z očisty se stala mánie, detoxikace dostala úplně nový význam a původní správný význam v podobě detoxikačních drah zůstal v koutě. Proto bych ráda tyto procesy přiblížila, aby nezasvěcený člověk mohl a měl možnost nahlédnout i do oblastí, které nám média nenabízejí.

Detoxikace je ve svém pravém smyslu součástí tzv. biotransformace. Biotransformační reakce jsou reakce, díky kterým se veškeré cizorodé látky, které se dostanou do našeho těla zpracují a následně se vyloučí (eliminují) z těla ven – v nejlepším případě jako neškodné, netoxické látky v moči, ve stolici, vydechovaném vzduchu či potu. Tyto procesy probíhají ve všech živých systémech v závislosti na evoluci druhu. Některé látky se mohou přeměňovat na více toxické metabolity, což jsou bohužel reakce nežádoucí, přesto relativně časté.

Biotransformační reakce můžeme rozdělit na dvě fáze – v obou fázích dochází k přeměně cizorodých látek na více rozpustné a „spolupracující“ sloučeniny, které jsou ve finále napojovány na „kamarádské“ látky, které je odvedou z těla ven. Hlavním orgánem těchto procesů jsou játra, nejdůležitější exkreční orgán jsou pak ledviny. Oba tyto orgány bychom si tedy měli hýčkat důkladným pitným režimem, velmi střídmou konzumací alkoholu a samozřejmě i co nejmenší konzumací léčiv.

Naše tělo se tedy dokáže velmi efektivně detoxikovat samo, samozřejmě za předpokladu zdravých orgánů a dodržování základních aspektů zdravého životního stylu. Enzymy, které jsou součástí procesů detoxikace jsou často ovlivnitelné. Mezi tzv. modulátory patří řada bioaktivních látek obsažených v ovoci a zelenině. Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny v jarních měsících může v dlouhodobém měřítku působit chemopreventivně, doplnit chybějící vitamíny a minerály, podpořit antioxidační kapacitu těla, ale nelze mluvit o přímé podpoře detoxikace jako takové.

Pojďme tedy potřebu detoxikovat přiblížit očistě, ve smyslu odlehčení, úpravě jídelníčku a celkovému mentálnímu zametení si před vlastním prahem. To nejlepší co pro sebe můžete udělat, aniž byste se nesmyslně detoxikovali, je, si naplánovat očistný 30denní režim, který pomůže nakopnout tělo po zatěžkávající zimě. 

Po 30 dní...:

  1. nekonzumujte žádné alkoholické nápoje a pijte několikrát v týdnu čaj z ostropestřce mariánského,
  2. zvyšte míru pohybu na čerstvém vzduchu, dbejte na to, abyste se alespoň 3–5x týdně lehce zpotili při rychlé chůzi nebo sportu, snažte se trávit co nejvíce času na čistém vzduchu v přírodě na úkor prašných a znečištěných měst,
  3. vyřaďte ze svého jídelníčku všechny potraviny či výrobky z nich, které jsou jen prázdnými kaloriemi a nutričně nicotnými entitami (sami projděte obchodem a uvědomte si, co všechno k životu nepotřebujete...), orientujte se jen na základní a přirozené potraviny, a případně pokrmy z nich,
  4. pijte tak, abyste denně vypili 0,5 l vody na každých započatých 15 kg své hmotnosti, pomozte ledvinám cíleně eliminovat cizorodé látky,
  5. vynechejte všechny návykové látky: nekuřte, pokud to váš zdravotní stav nevyžaduje, tak neberte žádné léky, resp. neberte léky na potlačení bolesti, omezte vše, co obsahuje přidaný cukr.

Nemusíte polykat pilulky, pít detoxikační nápoje a ani držet hladovky, prostě jen podpořte své vlastní biotransformační dráhy... :)

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...