I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu

I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu
zdroj: Shutterstock

Okořeňte letos na jaře talíř něčím trochu netradičním a přidejte k oblohové zelenině či ovoci i jedlé květy: nasbírat je můžete i sami a dost možná se nachází i na vaší zahrádce. Co všechno můžete ve své kuchyni použít?

Je pravda, že květiny většinou slouží pro potěchu oka. Některé z nich lze ale stejně dobře využít k ukojení mlsného jazýčku a polahodění chuťových buněk. Proč byste květiny měli jíst? Protože některé druhy k tomu nejen vybízejí, ale jsou pro tento účel i přirozeně „uzpůsobeny“. Nepředstavujte si to ovšem jako nějakou „kovbojku“ nebo speciální výhybku v systému. Je to tak, že příroda zkrátka nechává vyrůst i některé kytičky, na které se nejen pěkně dívá, ale které se dají stejně pěkně konzumovat. Jaké třeba máme na mysli?

Správné dochucení dokáže divy
Olivový olej, citron, kokosové mléko. Tato dochucovadla v exotických zemích dotvářejí chuť květin, které se zde běžně podávají jako součást zeleninového či ovocného obložení talíře. Podobného zvyku se nemusíme bát ani v Česku. I když se vám na první pohled může příčit vzít květinu do úst, již s prvním soustem zjistíte, že na tom vlastně vůbec nic divného není: a jedlé květy výborně chutnají naložené v octě nebo oleji.

Prohledejte zahrádku a začněte ochutnávat
Jíst se totiž dají květy, které se velmi často běžně pěstují nebo rostou na zahrádkách. Patří mezi ně ibišek, sedmikráska, heřmánek, begónie, zahradní chryzantémy, levandule, pelargónie, růže, pampeliška nebo šeřík. Do úst byste naopak neměli vkládat květy lobelek, narcisu, verbeny, oleandru, azalek, rododendronů nebo kaly. Jejichž požitím byste si mohli přivodit bolesti žaludku a vyvolat zvracení.

Je to jako s houbami
Se sbíráním jedlých květů se to má podobně jako s houbami. Zkušený houbař ví, co si může dovolit, a tak se nemusí obávat experimentování. Ten, kdo je rád, že pozná hříbek, by se měl experimentů vyvarovat. Podobně jako houby je nutné studovat i květy a jejich vlastnosti – jak jsme si totiž sdělili výše, zdaleka ne všechny jsou jedlé, a to dokonce i v případě, že mají jedlé plody.

Pěstujte doma
Co ale platí pro všechny květy je doporučení, že ty, které se chystáte okusit, byste měli pěstovat doma a bez použití pesticidů či jiných chemikálií. Rozhodně byste je neměli kupovat v květinářství nebo jiném obchodě – v takových místech bývají pěstovány pouze jako dekorace, při jejímž opečovávání se mnohdy užívá chemikálií, které by ve vašem těle po požití mohly napáchat pořádnou neplechu.

Květ by měl být rozvinutý
Pokud jste prošli zahrádku a objevili na ní druhy květin vhodné ke konzumaci, můžete se zaměřit na vlastní výběr vhodných kusů. Ty by měly být plně rozvinuté, což signalizuje, že jsou zralé k pojídání. V případě, že byste vybrali květ nedozrálý či přezrálý, by vás překvapila nepříjemně hořká nebo naopak trpká chuť a možná byste už dalším květům ani nedali šanci. Vyhýbejte se také květinám, které mají ovadlé lístky nebo uzavřené či vybledlé květy.

Na závěr je nutno říct, že pokud nemáte s pojídáním květin zkušenost, zavádějte je do jídelníčku pomalu a postupně – jako každou potravinu, kterou jíte poprvé. Vyhnete se tak zažívacím problémům nebo alergickým reakcím. Nechte tělo na nové impulsy pomalu zvykat a sledujte, zda mu prospívají.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...