Praktické tipy na organizaci a úklid vaší spíže

Praktické tipy na organizaci a úklid vaší spíže
zdroj: Shutterstock

Jarní úklid zdaleka nezahrnuje jen protřídění šatníku a generální úklid bytu. Pozornost je třeba věnovat i spíži. Proč? Předejdete tak třeba vyhazování potravin odsunutých až v zadní části polic, které pochopitelně bývají lákadlem pro moly.

Důkladně omyjte celý prostor
Začněte tím, že celý obsah spíže vyndáte. Vodou s octem potom důkladně omyjte všechny police a podlahu. Pokud máte na policích ubrus pro lepší omyvatelnost, vyměňte ho. Díky novému vzhledu se budete cítit i zde mnohem příjemněji a s chutí budete dodržovat pořádek, který si jarním úklidem vytvoříte.

Nebojte se vyhodit prošlé potraviny
Pokud jste po celý rok nakupovali a ledabyle skládali zásoby do spíže, s největší pravděpodobností se najde něco prošlého. Bez milosti to vyhoďte. Jestli narazíte na konzervy, které se u vás zabydlely už před lety, a víte, že by další roky jenom zabíraly místo, tak je raději darujte nebo také vyhoďte, pokud jsou prošlé. Obsahy jednotlivých sáčků přesypte dohromady, pokud jich máte od jednoho druhu více, a to nejlépe do plastových nebo skleněných boxů. Jsou praktičtější, přehlednější a mnohem lépe působí na celkový dojem. Rozhodně není dobré suroviny skladovat v ledabyle otevřených plastových obalech – vždy by měly být vzduchotěsně uzavřeny ve skleněných nebo platových nádobách.

TIP
Pokud jste důslední v tom, abyste žádné potraviny nevyhazovali, zkuste si vytvořit seznam všeho, co ve spíži máte, a to včetně data spotřeby.

Pečlivě třiďte
Až budete jednotlivé potraviny zase ukládat, poctivě je roztřiďte podle druhu a trvanlivosti. V úrovni očí se snažte mít takové druhy, které by se brzy zkazily. O něco níž trvanlivé potraviny, které často využíváte, například těstoviny, mouku atp.
Spodní police patří zavařeninám a kompotům. Pod nimi můžete skladovat zeleninu, nejčastěji jsou to brambory nebo řepa, které vždy vyndejte z pytle a vysypejte do papírové krabice.

Máte malou spíž?
Vždy je nejlepší neskládat potraviny za sebe, protože se může stát, že některou zastrčíte, zapomenete na ni a pak ji budete muset vyhodit. Jenže někdy není zbytí, pokud máte malou nebo úzkou spíž. V takovém případě zkuste vytvořit „schůdky“. Do zadní části dejte vysoké dózy, před ně menší a tak dále. Pro drobné potraviny si vyčleňte košík a všechny takové vkládejte do něho. Nemůžou tak nikde zapadnout a vždy budete vědět, kde je najít. Tímto způsobem nemůžete nic přehlédnout.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků než v roce druhém, který je oproti slavnému začátku poměrně chudý....

Čtěte dál
Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

O „suchu“ se mluví i píše, přesto se mnohých z nás osobně nedotýká. A to, co na vlastní oči nevidíme každý den, míváme tendence podceňovat....
Kakao, káva a další potraviny z udržitelných zdrojů – naučte se správně si vybírat

Kakao, káva a další potraviny z udržitelných zdrojů – naučte se správně si vybírat

O některé suroviny je takový celosvětový zájem, že jejich produkce musí být nějakým způsobem kontrolována, aby byl stále zachován jejich...