Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření

Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření
zdroj: Shutterstock

Bez koření by byla jídla až příliš nudná. Lepší než kořenící směsi je využití poctivých surovin, mezi které patří i kombinace bobkového listu, nového koření a pepře. Dodají jídlu jedinečnou a často typickou chuť, navíc mají i blahodárné účinky na vaše zdraví.

Bobkový list patří do středoevropské kuchyně
Jako koření je bobkový list používán celé generace, a to nejen pro svou chuť, ale také blahodárné účinky. Obsahuje totiž silice, bioaktivní látky a v neposlední řadě celou škálu vitamínů a minerálních látek včetně kyseliny listové. Obsažený eukalyptol uvolňuje dýchací cesty. Vůně dokáže zahnat moly. V kuchyni se nejčastěji přidává do omáček, polévek, marinád i při pečení a nakládání masa. Během vaření je lepší přidat bobkové listy až na konec, protože by mohly zhořknout. To platí hlavně o čerstvých listech.

Nové koření můžete přidat i do sladkých pokrmů
Bobule pigmentovníku pravého jistě znáte jako nové koření. Původem pochází ze Střední Ameriky, ale v české kuchyni má svou dlouholetou tradici. Celé kuličky se používají tam, kam přidáváte také bobkový list. Mleté koření je možné kvůli nasládlé chuti přidat i do sladkých pokrmů, například pudinků nebo kompotů. V Americe se čerstvé bobule běžně využívají dokonce k přípravě likérů. Oproti bobkovému listu nemá léčivé účinky a slouží proto výhradně k dochucení pokrmů.

Pepř je nejrozšířenější koření světa
Pepř patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Má pikantní chuť, ovšem ta při použití celých bobulí není tak výrazná. Dá se přidat prakticky do jakéhokoliv slaného pokrmu. Kromě své chuti má celou řadu léčivých účinků. Podporuje například trávení a stimuluje spalování tuků. Patří mezi zahřívací potraviny, takže jeho účinky ocení každý, koho často trápí studené ruce a nohy. Považuje se dokonce i za přírodní afrodiziakum.

Dokonalé trio
Bobkový list, nové koření a pepř. Kombinace, která k sobě neodmyslitelně patří a skvěle se doplňuje. Nutně patří do rajské nebo svíčkové omáčky, protože bez nich by to zkrátka nebylo ono. Nakládanému masu nebo sýru dodají pikantní a zároveň středomořskou chuť. Dovedou k dokonalosti každý vývar. V případě používání kombinace všech tří druhů koření je nejlepší volit celé bobule a listy.

Pyramidky na koření
V obchodech jsou už delší dobu k dostání pyramidky se směsí nejrůznějšího koření. Jsou velmi praktické. Dochutí pokrm, ale zároveň uchrání před nepříjemným kousnutím do nového koření nebo pepře. Můžete si je snadno vyrobit i doma a používat opakovaně. Je hned několik možností. První z nich je ušít malý pytlík z prodyšného materiálu, osvědčil se například kousek záclony nebo dvojitá gázovina. V metráži je možné ji zakoupit ve vybraných prodejnách s látkami. Nahoru přišijte ještě nebělený a nebarvený provázek. Další variantou je použití gázy z lékárny. Stačí vzít již hotový čtverec a nahoře převázat provázkem. Jedinou nevýhodou je, že nevydrží tak dlouho jako šitý pytlík. Lze zakoupit také prázdné obaly na sypané čaje. Pokud se vloží přehyb dovnitř sáčku, obsah se nedostane ven.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...