Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření

Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření
zdroj: Shutterstock

Bez koření by byla jídla až příliš nudná. Lepší než kořenící směsi je využití poctivých surovin, mezi které patří i kombinace bobkového listu, nového koření a pepře. Dodají jídlu jedinečnou a často typickou chuť, navíc mají i blahodárné účinky na vaše zdraví.

Bobkový list patří do středoevropské kuchyně
Jako koření je bobkový list používán celé generace, a to nejen pro svou chuť, ale také blahodárné účinky. Obsahuje totiž silice, bioaktivní látky a v neposlední řadě celou škálu vitamínů a minerálních látek včetně kyseliny listové. Obsažený eukalyptol uvolňuje dýchací cesty. Vůně dokáže zahnat moly. V kuchyni se nejčastěji přidává do omáček, polévek, marinád i při pečení a nakládání masa. Během vaření je lepší přidat bobkové listy až na konec, protože by mohly zhořknout. To platí hlavně o čerstvých listech.

Nové koření můžete přidat i do sladkých pokrmů
Bobule pigmentovníku pravého jistě znáte jako nové koření. Původem pochází ze Střední Ameriky, ale v české kuchyni má svou dlouholetou tradici. Celé kuličky se používají tam, kam přidáváte také bobkový list. Mleté koření je možné kvůli nasládlé chuti přidat i do sladkých pokrmů, například pudinků nebo kompotů. V Americe se čerstvé bobule běžně využívají dokonce k přípravě likérů. Oproti bobkovému listu nemá léčivé účinky a slouží proto výhradně k dochucení pokrmů.

Pepř je nejrozšířenější koření světa
Pepř patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Má pikantní chuť, ovšem ta při použití celých bobulí není tak výrazná. Dá se přidat prakticky do jakéhokoliv slaného pokrmu. Kromě své chuti má celou řadu léčivých účinků. Podporuje například trávení a stimuluje spalování tuků. Patří mezi zahřívací potraviny, takže jeho účinky ocení každý, koho často trápí studené ruce a nohy. Považuje se dokonce i za přírodní afrodiziakum.

Dokonalé trio
Bobkový list, nové koření a pepř. Kombinace, která k sobě neodmyslitelně patří a skvěle se doplňuje. Nutně patří do rajské nebo svíčkové omáčky, protože bez nich by to zkrátka nebylo ono. Nakládanému masu nebo sýru dodají pikantní a zároveň středomořskou chuť. Dovedou k dokonalosti každý vývar. V případě používání kombinace všech tří druhů koření je nejlepší volit celé bobule a listy.

Pyramidky na koření
V obchodech jsou už delší dobu k dostání pyramidky se směsí nejrůznějšího koření. Jsou velmi praktické. Dochutí pokrm, ale zároveň uchrání před nepříjemným kousnutím do nového koření nebo pepře. Můžete si je snadno vyrobit i doma a používat opakovaně. Je hned několik možností. První z nich je ušít malý pytlík z prodyšného materiálu, osvědčil se například kousek záclony nebo dvojitá gázovina. V metráži je možné ji zakoupit ve vybraných prodejnách s látkami. Nahoru přišijte ještě nebělený a nebarvený provázek. Další variantou je použití gázy z lékárny. Stačí vzít již hotový čtverec a nahoře převázat provázkem. Jedinou nevýhodou je, že nevydrží tak dlouho jako šitý pytlík. Lze zakoupit také prázdné obaly na sypané čaje. Pokud se vloží přehyb dovnitř sáčku, obsah se nedostane ven.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...