Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví
zdroj: Shutterstock

Podporuje trávení i chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, nahradí sůl a chutná podobně jako cibule. Kromě typického aroma, které dodá chuť a vůni spoustě pokrmů, na jídle vypadá pěkně a poslouží i okrasně. Pažitka je univerzální a nenáročnou bylinkou pro vaší zahradu!

Pažitka je značně variabilní rostlinka. Botanicky náleží k druhu česneku a daří se jí nejen po celé Evropě, ale také v Asii, Severní Americe, a dokonce i na Sibiři či Kamčatce. Snadno ji vypěstujete v květináči v bytě, ve skleníku nebo na záhonku na zahrádce. Aby prospívala, potřebuje jen dostatek vláhy, slunce a prostoru. Čas od času také vyžaduje dostatečné zahnojení kvalitním a výživným hnojivem – zkuste třeba výluh z kopřiv. Do skleníků se vysévá na přelomu února a března, již v dubnu je možno ji přesadit ven. Aby neuschla, je třeba ji pravidelně zastřihávat, zhruba 10–15 cm nad zemí.

Jíst se dají nejen stonky, ale i květy
Pažitka vydrží na jednom stanovišti růst klidně i celé roky. V roce druhém vykvétá krásnými fialovými květy, které ale neslouží jen jako ozdoba. Jedná o velmi oblíbenou pochoutku včel, které milují jejich nektar. Květy mohou zachutnat i lidem, protože jejich aroma se velmi blíží aromatu stonků, natě, jíž konzumujeme běžně, když hovoříme o „pažitce“. Květy tak zafungují jako estetický doplněk různých zeleninových obloh nebo rizot, polévek či těstovin.

Pažitka jako malá a slabší cibulka
Mluvili jsme o tom, že květy chutnají podobně jako stonky, nať. A ta tedy chutná jak? O pažitce je známo, že se chutí podobá mnohem silnější a aromatičtější cibuli. Proto ji v kuchyni můžete použít všude tam, kde byste použili cibuli a nemusíte se obávat cibulového pachu, který může být někomu nepříjemný. Pokud by pro vás pažitkovo-cibulový říz byl přeci jen kapánek silný, můžete jej zmírnit několika kapkami citronové šťávy. A pokud se chcete aromatu pažitky zbavit nadobro, usušte ji. Sušením se totiž cibulový tón ztrácí, což je ale většinou škoda. Proto se doporučuje konzumovat pažitku čerstvou. Případně si ji můžete zamrazit a schovat na „horší“ časy. V lednici ji uchovávejte zabalenou ve vlhkém hadříku – tak vám vydrží nejdéle.

Dodá vitaminy, minerály i sirné silice
Podobně jako zmiňovaná cibule, jíž se pažitka chuťově blíží, i jako česnek, jehož je botanickou příbuznou, je i ona zásobárnou cenných živin, díky nimž příznivě ovlivňuje lidské zdraví. Je zdrojem mnoha vitaminů – C, B2 a provitaminu A, i minerálů – vápníku, draslíku, fosforu, železa a dalších. Podobně jako cibule rovněž obsahuje rostlinnou silici se sírou, která navozuje její typickou chuť. K čemu jsou všechny tyto látky dobré? Dodávají pažitce mnoho léčebných a zdraví prospěšných vlastností.

Pro dobré trávení, střevní peristaltiku i podporu chuti
Kdybychom měli většinu léčebných účinků pažitky shrnout, mohli bychom říci, že mimořádně prospívá trávicí soustavě. A dokonce hned několika způsoby. Podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, čistí střeva a bojuje proti střevním parazitům. Kromě trávicí soustavy prospívá také oběhovému systému, protože snižuje krevní tlak, a obranyschopnosti, protože má dezinfekční účinky a stimuluje imunitu. Existují také studie, které potvrzují, že poskytuje ochranu proti několika druhům rakoviny, jako je rakovina jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu a plic.

Variabilní využití
O využití pažitky v kuchyni bychom mohli mluvit do nekonečna. Zejména v kuchyni studené se stává pravou rukou každé hospodyňky. Nejen, že pěkně vypadá a může tak skvěle dozdobit kterékoliv jídlo, kromě toho dodá mírnou cibulovou příchuť a spolu s ní i říz a chuť celé řadě pokrmů. Přidávejte ji do pomazánek či omáček, sypejte ji na bramborovou kaši, ozdobte s ní salát, přidejte ji do polévky nebo zeleninové kaše. Výborně doplní rybí speciality, skvěle dochutí obyčejný chléb s máslem nebo brambory či vajíčkovou pomazánku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější k sobě i k nenarozenému miminku. Nabízí se obrátit pozornost při...

Čtěte dál
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...