Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků než v roce druhém, který je oproti slavnému začátku poměrně chudý. Petrželka – nepostradatelná součást kvalitní kuchyně.

Draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B včetně cenné kyseliny listové. A k tomu navíc rostlinné silice. To vše, kromě svěží chuti samozřejmě, nabízí petrželka, jedna z typických českých bylinek. Z tohoto mimořádného složení samo sebou plynou významné zdravotní benefity.

Čistí krev, střeva i močové cesty
Díky zmiňovaným silicím petrželka působí močopudně, tělo odvodňuje a zbavuje jej celé řady škodlivin. Tím prospívá ledvinám, močovému měchýři, a dokonce i prostatě či střevům. Proto trápí-li vás například ledvinové či střevní koliky, plynatost a nadýmání, močové kameny, záněty prostaty či menstruační potíže, měli byste tuto bylinku rozhodně zařadit do repertoáru svého jídelníčku.

Milovnice slunce i stínu
Petrželka patří k čeledi miříkovitých a může mít hladké i kadeřavé listy. Potřebuje úrodnou a propustnou půdu, slunko a částečně i stín. Klíčí pomalu a aby pěkně rostla, vyžaduje dostatek vláhy. Lze ji pěstovat na záhonku – když ji vysejete na jaře, můžete sklízet v létě a na podzim, výsadba v polovině léta zase zajistí přísun natě na zimní období i začátek dalšího jara. Celoročně se potom dá pěstovat v květináči za oknem.

Trpělivost se vyplácí
Petrželka se umí pěkně rozrůstat, podobně jako s klíčením ale vyžaduje čas. Proto na ni buďte jemní a sklízejte zpočátku pouze po jedné až dvou natích z každé rostlinky. Uvidíte, že trpělivost se vyplatí a petrželka se vám odmění vzrůstem do nádherně košaté podoby. Pokud nějaké stonky vzejdou do květu, okamžitě je ustřihněte – zajistíte tak petrželce prostor pro další růst.

Petrželku podávejte vždy co nejčerstvější
Pokud chcete plně využít potenciálu, který voňavá petrželka nabízí, měli byste ji vždy používat co nejčerstvější – a to pro studenou i teplou kuchyni. Když ji tedy utrhnete a nechystáte se ji využít hned, odložte ji místo na kuchyňskou linku raději do sklenice s vodou, aby měla odpovídající vláhu – jak jsme zmínili hned na počátku, docela si na ni potrpí. Před vlastní přípravou pak petrželku důkladně properte pod tekoucí vodou a zbavte jí všech nečistot, které mohly mezi jejími drobnými kadeřavými listy a jejich záhyby ulpět. Petrželku poté pořádně oklepejte, zbavte jí vody a zkraťte stonky. V této podobě je bylinka připravena k další manipulaci.

Aromatická a chutná přísada mnoha dobrot
Petrželka patří k bylinkám, které nachází v kuchyni velmi široké uplatnění, podobně jako třeba pažitka. Dotvoří chuť polévky či vývaru, dodá říz bešamelové omáčce a šmrnc salátově zálivce i domácí tatarce. Sype se na vaječné omelety či na uvařené brambory. Dá se smíchat s rozpuštěným máslem a citronovou šťávou pro přípravu lahodného přelivu na přílohu. Skvěle chutná v nádivkách, v kombinaci s rybou či kuřetem.

Samostatná jednotka i týmový hráč
Dozdobí téměř kterýkoliv pokrm a svou typickou vůní umí výrazně a jemně zároveň doplnit chuť, aniž by přitom dala zaniknout chutím ostatním – s těmi se spojuje, místo aby se s nimi přela a bojovala, a umožňuje tak vzniknout jedinečným gurmánským zážitkům. Petrželka dokáže skvěle fungovat samostatně, ale zároveň je i skvělým týmovým hráčem. Vedle pažitky by neměla v kuchyni chybět žádné hospodyni, co to s vařením myslí opravdu vážně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...