Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení
zdroj: Shutterstock

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi chutné a zdraví mimořádně prospěšné. Co byste o nich měli vědět?

K nám, respektive do našich zeměpisných šířek, se broskve dostaly přes Peršany od starých Římanů. Broskvoně ale ve skutečnosti pocházejí až z daleké Číny. Milují teplé klima, proto se jim dnes daří nejen ve Středomoří, ale také v Africe, na Novém Zélandu i v USA.

Sametově hebké i hedvábně hladké
Jednotlivé odrůdy se liší především barvou slupky s typickým chmýřím – setkat se můžete se žlutozelenou, žlutou i ohnivě červenou. Existují ovšem i broskve, které mají slupku zcela lysou a jsou dvojího druhu – jedny se jmenují nektarinky a jejich pecka lze od dužiny snadno odloučit, druhým se říká bryňonky a pecka je u nich od dužiny odlučitelná poměrně těžko.

Posílí imunitu, střeva i srdce
Chrání před volnými radikály poškozujícími buňky, zvyšují odolnost proti stresu, zrychlují střevní peristaltiku a bojují proti zácpě, odvodňují a pomáhají s hubnutím. A to pořád není všechno, čím mohou broskve prospět. Kromě toho také posilují vazivové tkáně, cévy, srdce a krevní oběh celkově.

Mladší a krásnější díky broskvím
Díky vitaminu C a karotenům mají broskve omlazující účinky a pomáhají bojovat se stárnutím těla. V tomto směru jich využívá i moderní kosmetika – broskvové pyré zabírá na ochablou pleť, olej z broskvových jader je součástí pleťových a tělových krémů a olejů.

Elixír zdraví z rukou přírody
Kterým látkám vděčí broskve za své jedinečné vlastnosti? Především jsou to rostlinná barviva karoteny, které jsou původcem jejich výrazné barvy. Kromě nich je to také vitamin B3, dále hořčík, selen a zinek. Díky nim umí broskve zlepšovat náladu, potlačovat neklid, bojovat se stresem i nervozitou. Ne nadarmo se jim říká „antistresové ovoce“, protože ve vypjatých situacích pomohou více než nějaká syntetická pilulka na uklidnění. Broskve také mírně projímají, působí močopudně a pomáhají při bronchitidách, kašli i astmatu.

Bezpočet kulinářských variací
Poctivě vypěstované čerstvé broskve jsou pochoutkou samy o sobě. Konzumaci začerstva nahrává i fakt, že se velmi rychle kazí a nedají se proto příliš dlouho skladovat. Čerstvé broskve poslouží i jako přísada do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů nebo jako ozdoba na palačinky či jiné dezerty. Skvěle chutnají v mléčné rýži, rýžovém nákypu nebo zpracované v kompot. Využijete je i pro výrobu čatní, když je naložíte do alkoholu. S alkoholem je můžete také smíchat a vytvořit lahodný drink – vylisujte z nich šťávu a tu vlijte do bílého vína. Nápoj se podává jako aperitiv.

Aroma a šťavnatost se rozvíjí až v posledních dnech zrání
Jako ve všech případech byste i u broskví měli dávat přednost tuzemskému zboží, které dozrávalo na stromech a bylo čerstvě sklizeno. Takové plody jsou aromatické a šťavnaté, protože právě své typické aroma a bohatství šťáv rozvíjejí broskve až v posledních dnech zrání. Nejbezpečnější je kupovat broskve od pěstitelů v bio zemědělství, kde máte jistotu, že slupky nejsou kontaminovány žádnými chemikáliemi. I tak je ale nutné je pro jistotu pořádně omýt teplou i studenou vodou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...

Čtěte dál
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Ploché nohy nejsou ničím výjimečným, postihují dokonce většinu naší populace. Nohy, především chodidla, přitom musí být dostatečně...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Nové letní výzvy: zkuste geocaching nebo plážový volejbal!

Nové letní výzvy: zkuste geocaching nebo plážový volejbal!

Léto si každý spojíme s teplem, sluníčkem, koupáním, dovolenou a podobnými věcmi charakteristickými pro toto období. Je to ale také...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...