Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi chutné a zdraví mimořádně prospěšné. Co byste o nich měli vědět?
K nám, respektive do našich zeměpisných šířek, se broskve dostaly přes Peršany od starých Římanů. Broskvoně ale ve skutečnosti pocházejí až z daleké Číny. Milují teplé klima, proto se jim dnes daří nejen ve Středomoří, ale také v Africe, na Novém Zélandu i v USA.
Sametově hebké i hedvábně hladké
Jednotlivé odrůdy se liší především barvou slupky s typickým chmýřím – setkat se můžete se žlutozelenou, žlutou i ohnivě červenou. Existují ovšem i broskve, které mají slupku zcela lysou a jsou dvojího druhu – jedny se jmenují nektarinky a jejich pecka lze od dužiny snadno odloučit, druhým se říká bryňonky a pecka je u nich od dužiny odlučitelná poměrně těžko.
Posílí imunitu, střeva i srdce
Chrání před volnými radikály poškozujícími buňky, zvyšují odolnost proti stresu, zrychlují střevní peristaltiku a bojují proti zácpě, odvodňují a pomáhají s hubnutím. A to pořád není všechno, čím mohou broskve prospět. Kromě toho také posilují vazivové tkáně, cévy, srdce a krevní oběh celkově.
Mladší a krásnější díky broskvím
Díky vitaminu C a karotenům mají broskve omlazující účinky a pomáhají bojovat se stárnutím těla. V tomto směru jich využívá i moderní kosmetika – broskvové pyré zabírá na ochablou pleť, olej z broskvových jader je součástí pleťových a tělových krémů a olejů.
Elixír zdraví z rukou přírody
Kterým látkám vděčí broskve za své jedinečné vlastnosti? Především jsou to rostlinná barviva karoteny, které jsou původcem jejich výrazné barvy. Kromě nich je to také vitamin B3, dále hořčík, selen a zinek. Díky nim umí broskve zlepšovat náladu, potlačovat neklid, bojovat se stresem i nervozitou. Ne nadarmo se jim říká „antistresové ovoce“, protože ve vypjatých situacích pomohou více než nějaká syntetická pilulka na uklidnění. Broskve také mírně projímají, působí močopudně a pomáhají při bronchitidách, kašli i astmatu.
Bezpočet kulinářských variací
Poctivě vypěstované čerstvé broskve jsou pochoutkou samy o sobě. Konzumaci začerstva nahrává i fakt, že se velmi rychle kazí a nedají se proto příliš dlouho skladovat. Čerstvé broskve poslouží i jako přísada do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů nebo jako ozdoba na palačinky či jiné dezerty. Skvěle chutnají v mléčné rýži, rýžovém nákypu nebo zpracované v kompot. Využijete je i pro výrobu čatní, když je naložíte do alkoholu. S alkoholem je můžete také smíchat a vytvořit lahodný drink – vylisujte z nich šťávu a tu vlijte do bílého vína. Nápoj se podává jako aperitiv.
Aroma a šťavnatost se rozvíjí až v posledních dnech zrání
Jako ve všech případech byste i u broskví měli dávat přednost tuzemskému zboží, které dozrávalo na stromech a bylo čerstvě sklizeno. Takové plody jsou aromatické a šťavnaté, protože právě své typické aroma a bohatství šťáv rozvíjejí broskve až v posledních dnech zrání. Nejbezpečnější je kupovat broskve od pěstitelů v bio zemědělství, kde máte jistotu, že slupky nejsou kontaminovány žádnými chemikáliemi. I tak je ale nutné je pro jistotu pořádně omýt teplou i studenou vodou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...
Čtěte dál