Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou, je navíc českou nejstarší ovocnou rostlinkou, vyskytující se na většině tuzemských zahrádek. Samozřejmě, že řeč je o malinách!
Lahodné maliny se pěstují nejen na zahrádkách, keře maliníku můžete potkat i ve volné přírodě, a právě tyto plody jsou z nutričního hlediska nejhodnotnější – najdete je v lesících, v křovinách i na okrajích cest. Ani o ostatních odrůdách ale rozhodně nelze tvrdit, že jsou výživově málo bohaté, a že jich maliník má skutečně požehnaně – různé odrůdy mají různou dobu zralosti i sklizně plodů, která se pohybuje v období mezi červnem a zářím. Kromě Česka a obecně mírného subarktického pásma severní polokoule v Evropě rostou i v západní Asii, západní i Severní Americe.
Léčebná kúra pro oči, vlasy i střeva
Zmínili jsme nutriční potenciál plodů maliníku, velmi cenné jsou ale i listy maliníku. Díky mnoha pokladům, které maliny obsahují, nabízí zdravotních přínosů celou řadu: pečují o zdraví očí, posilují vlasy a dodávají jim lesk, kůži činí pružnou a sametově hebkou, mírní potíže s ledvinami i močovým měchýřem a pomáhají při krvácení z nosu a dásní i při silné menstruaci. Také odvodňují organismus a čistí střeva. Za vše vděčí významnému množství vitaminů A, B a C a mikronutrientů jako je měď, draslík, železo, fosfor, hořčík a vápník.
Je libo zmrzlina, krém, zavařenina nebo sirup?
Kromě toho všeho maliny samozřejmě zalahodí chuťovým buňkám. Podobně jako borůvky a ostružiny chutnají nejvíce asi čerstvé, případně zalité jogurtem, zakysanou smetanou nebo třeba šlehačkou. Stanou se rovněž skvělou součástí pudinkových dezertů a nejrůznějších moučníků, třeba klasické ovocné bublaniny nebo lahodného koláče s drobenkou. Z malin ale můžete připravit i chutné náplně do buchet a jiných laskomin, vytvářet z nich lahodné krémy, džemy, marmelády, zavařeniny nebo i tříšť, dřeň či zmrzlinu – třeba v kombinaci s tvarohem nebo bílým jogurtem. I milovníci ostřejšího pití si přijdou na své, protože z malin se dá připravovat i řízná pálenka. Ti, co preferují nealkoholické nápoje, mohou z malin vykouzlit sirup a po smíchání s vodou osvěžující limonádu.
Maliny nikdy neskladujte příliš dlouho
Pokud máte malin až moc a najednou a nevíte, co s nimi, můžete je usušit nebo zamrazit a schovat na později. K tomu byste se měli uchýlit vždy, když zjistíte, že jste si malin domů přinesli až moc a nezvládáte je do několika dní zpracovat. Maliny jsou totiž velmi choulostivé – jsou náchylné k otlačení a rychle kašovatí, také brzy a snadno zplesniví, nelze je tudíž příliš dlouho skladovat. Silnou choulostivost malin vyváží jejich snadná úprava před vlastní konzumací – stačí je přebrat, oprat a použít podle potřeby.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál