Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení střevního mikrobiomu a nemusí vás zachránit ani pozdější zdravá životospráva. Je situace skutečně tak beznadějná?
Studie vědců z Kalifornské univerzity – Riverside (UCR) je jednou z prvních, která prokázala významný pokles celkového počtu a rozmanitosti střevních bakterií dětí západní společnosti. Ty mají podle Theodora Garlanda, evolučního fyziologa z UCR, nadbytek stravy s vysokým obsahem tuku a cukru, což jejich střevní mikrobiom ovlivňuje ještě až šest let po ukončení puberty. Článek popisující studii byl nedávno zveřejněn v časopise Magazín experimentální biologie.
Jak funguje mikrobiom
Termín „mikrobiom“ označuje všechny bakterie, viry, parazity i houby, které žijí uvnitř či na povrchu člověka. Většina z těchto mikroorganismů se nachází právě ve střevech a většina z nich je v těchto místech užitečná: stimuluje imunitní systém, rozkládá potravu a pomáhá syntetizovat klíčové vitaminy. Ve zdravém těle existuje rovnováha takto prospěšných organismů s organismy patogenními. Pokud je tato narušena, a to buď užíváním antibiotik, nemocí nebo nezdravou stravou, je oslabována přirozená obranyschopnost organismu a tělo je náchylnější k nakažení různými nemocemi.
Nezdravá strava a absence pohybu snižují množství přátelských bakterií
Garlandův tým zjistil, že střevní bakterie jsou citlivé nejen na stravu a že jim tedy škodí „západní strava“ plná cukrů a tuků, která snižuje zejména množství přátelských bakterií podílejících se na metabolismu sacharidů, ale také nedostatek pravidelného pohybu. Konkrétně množství zmiňovaných bakterií podílejících se na metabolismu sacharidů se podle analýzy zvyšuje se standardní zdravou stravou a dostatkem pohybu, se stravou přespříliš bohatou na tuk ale klesá, a to bez ohledu na to, zda daný jedinec pravidelně cvičí nebo ne. Tuto souvislost se cvičením potvrzují i další studie, což naznačuje, že pravidelný pohyb celkově příznivému složení střevního mikrobiomu jednoznačně prospívá.
Strava má větší vliv než pohyb
Celkově vědci z UCR zjistili, že západní strava přijímaná v raném věku má na střevní mikrobiom dlouhodobě negativnější účinky než nedostatek pravidelné fyzické aktivity. Garlandův tým se rozhodl, že daná zjištění podrobí bedlivějšímu zkoumání, aby byli výzkumníci schopni určit, zda je později v životě možné složení střevního mikrobiomu znormalizovat, nebo zda jsou děti, které se v raném věku stravovaly nesprávně, odsouzeny k životu s nerovnováhou střevních bakterií a střevními i zažívacími a trávicími potížemi, které z toho plynou. Bez ohledu na to, kdy se tato skutečnost na trávení dospělého jedince projeví, Garland po zjištěních, které jim studie poskytla, mění zaběhlé rčení „jste to, co jíte“ na „nejste jen tím, co jíte, ale jste tím, co jste jedli jako dítě.“
Víte, co všechno poškozuje vaši střevní mikroflóru? Možná budete překvapeni
Pro rodiče se v této zprávě může skrývat zásadní informace, jak své děti chránit před budoucími trávicími obtížemi: Krmte je od malička plnohodnotnými a čerstvými potravinami bohatými na vitaminy, minerály a vlákninu, chraňte je před vysoce zpracovanými potravinami a slazenými nápoji.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii
Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat a léčit případné zdravotní problémy v raných stádiích, ale také hrají...
Čtěte dál