Víte, co všechno poškozuje vaši střevní mikroflóru? Možná budete překvapeni

Víte, co všechno poškozuje vaši střevní mikroflóru? Možná budete překvapeni
zdroj: Shutterstock

V lidském střevě sídlí miliardy bakterií známých jako mikrobiom neboli střevní flóra. Zdraví těchto bakterií je pro celkové zdraví organismu naprosto zásadní. Střevní flóru může negativně ovlivnit řada stravovacích návyků a nezdravý životní styl.

Střeva jsou domovem více než 1000 kmenů bakterií. Některé jsou přátelské, jiné ne. Ty první jsou důležité pro trávení – ničí škodlivé bakterie a jiné mikroorganismy, produkují vitamin K, foláty a mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Pokud je jejich množství převýšeno počtem škodlivých bakterií, dochází ve střevech k nerovnováze, která může vést až k propustnosti střevní stěny – což je stav, kdy skrze sliznici střeva pronikají do krevního oběhu odpadní a nestrávené látky. Oba problémy bývají spojovány s inzulínovou rezistencí, nárůstem hmotnosti a obezitou, zvýšeným vznikem zánětů (i střev) a rakovinou tlustého střeva. Abyste se těmto zdravotním obtížím vyhnuli, je důležité zachovávat rovnováhu střevních bakterií. V první řadě byste tak měli omezit věci, které ji poškozují. Jedná se zejména o tyto:

1. Nedostatek prebiotik ve stravě
Prebiotika jsou rozpustnou vlákninou, která slouží jako potrava pro mikroorganismy a podporuje tak růst a aktivitu přátelských střevních bakterií i produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty podporují metabolismus, trávení, snižují záněty a také riziko rakoviny tlustého střeva. Řada potravin, jako je ovoce, zelenina, celá zrna, luštěniny a ořechy, prebiotika přirozeně obsahuje a může tak hrát roli při snižování hladiny inzulinu a cholesterolu v krvi. Jejich nedostatek ve stravě se může na stavu střevní rovnováhy nepříznivě podepsat.

2. Nadužívání alkoholu
Alkohol je návykový, vysoce toxický a jeho nadužívání může negativně ovlivnit jak tělo, tak i psychiku. Z hlediska zdraví střev může způsobit vážné problémy, včetně nerovnováhy mikrobiomu. Výjimkou je snad uměřená konzumace červeného (bílého) vína, které obsahuje polyfenoly, jež zvyšují hojnost bakterií podporujících zdraví střev a snižují počet bakterií škodlivých. Jsou rozkládány bakteriemi ve střevech, mohou pomoci snížit krevní tlak a zlepšit hladinu cholesterolu v krvi.

3. Časté užívání antibiotik
Antibiotika jsou důležitá léčiva užívaná k léčbě infekcí a chorob způsobených bakteriemi. Špatné bakterie buď hubí nebo brání jejich množení. Za posledních 80 let zachránila miliony životů. Nevýhodou však je, že ovlivňují jak špatné, tak i dobré bakterie, protože narušují rozmanitost střevní flóry a mohou vést až k jejím dlouhodobým změnám.

4. Nedostatek pohybu
Fyzická aktivita zahrnuje řadu zdravotních výhod včetně hubnutí, snížení stresu a rizika chronických onemocnění. Nedávné studie navíc naznačují, že může dokonce zlepšit zdraví střev podporou rozmanitosti mikrobiomu.

5. Kouření
Tabákový kouř sestává z tisíců chemikálií, kouření tak poškozuje téměř každý orgán v těle a zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice, rakoviny plic a zánětlivých onemocnění střev a propustnosti střevní stěny. Na rozdíl od nekuřáků jsou také kuřáci až dvojnásobně náchylnější k nástupu Crohnovy choroby.

6. Nadbytek stresu
Být zdravý není jen o stravě, fyzické aktivitě a přiměřeném spánku. Vysoké hladiny stresu mohou mít také škodlivé účinky na tělo, včetně střev. V nich může stres zvýšit citlivost, snížit průtok krve a změnit poměr střevních bakterií snížením počtu těch přátelských.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...

Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...