V lidském střevě sídlí miliardy bakterií známých jako mikrobiom neboli střevní flóra. Zdraví těchto bakterií je pro celkové zdraví organismu naprosto zásadní. Střevní flóru může negativně ovlivnit řada stravovacích návyků a nezdravý životní styl.
Střeva jsou domovem více než 1000 kmenů bakterií. Některé jsou přátelské, jiné ne. Ty první jsou důležité pro trávení – ničí škodlivé bakterie a jiné mikroorganismy, produkují vitamin K, foláty a mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Pokud je jejich množství převýšeno počtem škodlivých bakterií, dochází ve střevech k nerovnováze, která může vést až k propustnosti střevní stěny – což je stav, kdy skrze sliznici střeva pronikají do krevního oběhu odpadní a nestrávené látky. Oba problémy bývají spojovány s inzulínovou rezistencí, nárůstem hmotnosti a obezitou, zvýšeným vznikem zánětů (i střev) a rakovinou tlustého střeva. Abyste se těmto zdravotním obtížím vyhnuli, je důležité zachovávat rovnováhu střevních bakterií. V první řadě byste tak měli omezit věci, které ji poškozují. Jedná se zejména o tyto:
1. Nedostatek prebiotik ve stravě
Prebiotika jsou rozpustnou vlákninou, která slouží jako potrava pro mikroorganismy a podporuje tak růst a aktivitu přátelských střevních bakterií i produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty podporují metabolismus, trávení, snižují záněty a také riziko rakoviny tlustého střeva. Řada potravin, jako je ovoce, zelenina, celá zrna, luštěniny a ořechy, prebiotika přirozeně obsahuje a může tak hrát roli při snižování hladiny inzulinu a cholesterolu v krvi. Jejich nedostatek ve stravě se může na stavu střevní rovnováhy nepříznivě podepsat.
2. Nadužívání alkoholu
Alkohol je návykový, vysoce toxický a jeho nadužívání může negativně ovlivnit jak tělo, tak i psychiku. Z hlediska zdraví střev může způsobit vážné problémy, včetně nerovnováhy mikrobiomu. Výjimkou je snad uměřená konzumace červeného (bílého) vína, které obsahuje polyfenoly, jež zvyšují hojnost bakterií podporujících zdraví střev a snižují počet bakterií škodlivých. Jsou rozkládány bakteriemi ve střevech, mohou pomoci snížit krevní tlak a zlepšit hladinu cholesterolu v krvi.
3. Časté užívání antibiotik
Antibiotika jsou důležitá léčiva užívaná k léčbě infekcí a chorob způsobených bakteriemi. Špatné bakterie buď hubí nebo brání jejich množení. Za posledních 80 let zachránila miliony životů. Nevýhodou však je, že ovlivňují jak špatné, tak i dobré bakterie, protože narušují rozmanitost střevní flóry a mohou vést až k jejím dlouhodobým změnám.
4. Nedostatek pohybu
Fyzická aktivita zahrnuje řadu zdravotních výhod včetně hubnutí, snížení stresu a rizika chronických onemocnění. Nedávné studie navíc naznačují, že může dokonce zlepšit zdraví střev podporou rozmanitosti mikrobiomu.
5. Kouření
Tabákový kouř sestává z tisíců chemikálií, kouření tak poškozuje téměř každý orgán v těle a zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice, rakoviny plic a zánětlivých onemocnění střev a propustnosti střevní stěny. Na rozdíl od nekuřáků jsou také kuřáci až dvojnásobně náchylnější k nástupu Crohnovy choroby.
6. Nadbytek stresu
Být zdravý není jen o stravě, fyzické aktivitě a přiměřeném spánku. Vysoké hladiny stresu mohou mít také škodlivé účinky na tělo, včetně střev. V nich může stres zvýšit citlivost, snížit průtok krve a změnit poměr střevních bakterií snížením počtu těch přátelských.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?
Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...
Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků
