Víte, co všechno poškozuje vaši střevní mikroflóru? Možná budete překvapeni

Víte, co všechno poškozuje vaši střevní mikroflóru? Možná budete překvapeni
zdroj: Shutterstock

V lidském střevě sídlí miliardy bakterií známých jako mikrobiom neboli střevní flóra. Zdraví těchto bakterií je pro celkové zdraví organismu naprosto zásadní. Střevní flóru může negativně ovlivnit řada stravovacích návyků a nezdravý životní styl.

Střeva jsou domovem více než 1000 kmenů bakterií. Některé jsou přátelské, jiné ne. Ty první jsou důležité pro trávení – ničí škodlivé bakterie a jiné mikroorganismy, produkují vitamin K, foláty a mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Pokud je jejich množství převýšeno počtem škodlivých bakterií, dochází ve střevech k nerovnováze, která může vést až k propustnosti střevní stěny – což je stav, kdy skrze sliznici střeva pronikají do krevního oběhu odpadní a nestrávené látky. Oba problémy bývají spojovány s inzulínovou rezistencí, nárůstem hmotnosti a obezitou, zvýšeným vznikem zánětů (i střev) a rakovinou tlustého střeva. Abyste se těmto zdravotním obtížím vyhnuli, je důležité zachovávat rovnováhu střevních bakterií. V první řadě byste tak měli omezit věci, které ji poškozují. Jedná se zejména o tyto:

1. Nedostatek prebiotik ve stravě
Prebiotika jsou rozpustnou vlákninou, která slouží jako potrava pro mikroorganismy a podporuje tak růst a aktivitu přátelských střevních bakterií i produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty podporují metabolismus, trávení, snižují záněty a také riziko rakoviny tlustého střeva. Řada potravin, jako je ovoce, zelenina, celá zrna, luštěniny a ořechy, prebiotika přirozeně obsahuje a může tak hrát roli při snižování hladiny inzulinu a cholesterolu v krvi. Jejich nedostatek ve stravě se může na stavu střevní rovnováhy nepříznivě podepsat.

2. Nadužívání alkoholu
Alkohol je návykový, vysoce toxický a jeho nadužívání může negativně ovlivnit jak tělo, tak i psychiku. Z hlediska zdraví střev může způsobit vážné problémy, včetně nerovnováhy mikrobiomu. Výjimkou je snad uměřená konzumace červeného (bílého) vína, které obsahuje polyfenoly, jež zvyšují hojnost bakterií podporujících zdraví střev a snižují počet bakterií škodlivých. Jsou rozkládány bakteriemi ve střevech, mohou pomoci snížit krevní tlak a zlepšit hladinu cholesterolu v krvi.

3. Časté užívání antibiotik
Antibiotika jsou důležitá léčiva užívaná k léčbě infekcí a chorob způsobených bakteriemi. Špatné bakterie buď hubí nebo brání jejich množení. Za posledních 80 let zachránila miliony životů. Nevýhodou však je, že ovlivňují jak špatné, tak i dobré bakterie, protože narušují rozmanitost střevní flóry a mohou vést až k jejím dlouhodobým změnám.

4. Nedostatek pohybu
Fyzická aktivita zahrnuje řadu zdravotních výhod včetně hubnutí, snížení stresu a rizika chronických onemocnění. Nedávné studie navíc naznačují, že může dokonce zlepšit zdraví střev podporou rozmanitosti mikrobiomu.

5. Kouření
Tabákový kouř sestává z tisíců chemikálií, kouření tak poškozuje téměř každý orgán v těle a zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice, rakoviny plic a zánětlivých onemocnění střev a propustnosti střevní stěny. Na rozdíl od nekuřáků jsou také kuřáci až dvojnásobně náchylnější k nástupu Crohnovy choroby.

6. Nadbytek stresu
Být zdravý není jen o stravě, fyzické aktivitě a přiměřeném spánku. Vysoké hladiny stresu mohou mít také škodlivé účinky na tělo, včetně střev. V nich může stres zvýšit citlivost, snížit průtok krve a změnit poměr střevních bakterií snížením počtu těch přátelských.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...