V lidském střevě sídlí miliardy bakterií známých jako mikrobiom neboli střevní flóra. Zdraví těchto bakterií je pro celkové zdraví organismu naprosto zásadní. Střevní flóru může negativně ovlivnit řada stravovacích návyků a nezdravý životní styl.
Střeva jsou domovem více než 1000 kmenů bakterií. Některé jsou přátelské, jiné ne. Ty první jsou důležité pro trávení – ničí škodlivé bakterie a jiné mikroorganismy, produkují vitamin K, foláty a mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Pokud je jejich množství převýšeno počtem škodlivých bakterií, dochází ve střevech k nerovnováze, která může vést až k propustnosti střevní stěny – což je stav, kdy skrze sliznici střeva pronikají do krevního oběhu odpadní a nestrávené látky. Oba problémy bývají spojovány s inzulínovou rezistencí, nárůstem hmotnosti a obezitou, zvýšeným vznikem zánětů (i střev) a rakovinou tlustého střeva. Abyste se těmto zdravotním obtížím vyhnuli, je důležité zachovávat rovnováhu střevních bakterií. V první řadě byste tak měli omezit věci, které ji poškozují. Jedná se zejména o tyto:
1. Nedostatek prebiotik ve stravě
Prebiotika jsou rozpustnou vlákninou, která slouží jako potrava pro mikroorganismy a podporuje tak růst a aktivitu přátelských střevních bakterií i produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty podporují metabolismus, trávení, snižují záněty a také riziko rakoviny tlustého střeva. Řada potravin, jako je ovoce, zelenina, celá zrna, luštěniny a ořechy, prebiotika přirozeně obsahuje a může tak hrát roli při snižování hladiny inzulinu a cholesterolu v krvi. Jejich nedostatek ve stravě se může na stavu střevní rovnováhy nepříznivě podepsat.
2. Nadužívání alkoholu
Alkohol je návykový, vysoce toxický a jeho nadužívání může negativně ovlivnit jak tělo, tak i psychiku. Z hlediska zdraví střev může způsobit vážné problémy, včetně nerovnováhy mikrobiomu. Výjimkou je snad uměřená konzumace červeného (bílého) vína, které obsahuje polyfenoly, jež zvyšují hojnost bakterií podporujících zdraví střev a snižují počet bakterií škodlivých. Jsou rozkládány bakteriemi ve střevech, mohou pomoci snížit krevní tlak a zlepšit hladinu cholesterolu v krvi.
3. Časté užívání antibiotik
Antibiotika jsou důležitá léčiva užívaná k léčbě infekcí a chorob způsobených bakteriemi. Špatné bakterie buď hubí nebo brání jejich množení. Za posledních 80 let zachránila miliony životů. Nevýhodou však je, že ovlivňují jak špatné, tak i dobré bakterie, protože narušují rozmanitost střevní flóry a mohou vést až k jejím dlouhodobým změnám.
4. Nedostatek pohybu
Fyzická aktivita zahrnuje řadu zdravotních výhod včetně hubnutí, snížení stresu a rizika chronických onemocnění. Nedávné studie navíc naznačují, že může dokonce zlepšit zdraví střev podporou rozmanitosti mikrobiomu.
5. Kouření
Tabákový kouř sestává z tisíců chemikálií, kouření tak poškozuje téměř každý orgán v těle a zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice, rakoviny plic a zánětlivých onemocnění střev a propustnosti střevní stěny. Na rozdíl od nekuřáků jsou také kuřáci až dvojnásobně náchylnější k nástupu Crohnovy choroby.
6. Nadbytek stresu
Být zdravý není jen o stravě, fyzické aktivitě a přiměřeném spánku. Vysoké hladiny stresu mohou mít také škodlivé účinky na tělo, včetně střev. V nich může stres zvýšit citlivost, snížit průtok krve a změnit poměr střevních bakterií snížením počtu těch přátelských.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?
Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...
Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy
