Víte, co všechno poškozuje vaši střevní mikroflóru? Možná budete překvapeni

Víte, co všechno poškozuje vaši střevní mikroflóru? Možná budete překvapeni
zdroj: Shutterstock

V lidském střevě sídlí miliardy bakterií známých jako mikrobiom neboli střevní flóra. Zdraví těchto bakterií je pro celkové zdraví organismu naprosto zásadní. Střevní flóru může negativně ovlivnit řada stravovacích návyků a nezdravý životní styl.

Střeva jsou domovem více než 1000 kmenů bakterií. Některé jsou přátelské, jiné ne. Ty první jsou důležité pro trávení – ničí škodlivé bakterie a jiné mikroorganismy, produkují vitamin K, foláty a mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Pokud je jejich množství převýšeno počtem škodlivých bakterií, dochází ve střevech k nerovnováze, která může vést až k propustnosti střevní stěny – což je stav, kdy skrze sliznici střeva pronikají do krevního oběhu odpadní a nestrávené látky. Oba problémy bývají spojovány s inzulínovou rezistencí, nárůstem hmotnosti a obezitou, zvýšeným vznikem zánětů (i střev) a rakovinou tlustého střeva. Abyste se těmto zdravotním obtížím vyhnuli, je důležité zachovávat rovnováhu střevních bakterií. V první řadě byste tak měli omezit věci, které ji poškozují. Jedná se zejména o tyto:

1. Nedostatek prebiotik ve stravě
Prebiotika jsou rozpustnou vlákninou, která slouží jako potrava pro mikroorganismy a podporuje tak růst a aktivitu přátelských střevních bakterií i produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty podporují metabolismus, trávení, snižují záněty a také riziko rakoviny tlustého střeva. Řada potravin, jako je ovoce, zelenina, celá zrna, luštěniny a ořechy, prebiotika přirozeně obsahuje a může tak hrát roli při snižování hladiny inzulinu a cholesterolu v krvi. Jejich nedostatek ve stravě se může na stavu střevní rovnováhy nepříznivě podepsat.

2. Nadužívání alkoholu
Alkohol je návykový, vysoce toxický a jeho nadužívání může negativně ovlivnit jak tělo, tak i psychiku. Z hlediska zdraví střev může způsobit vážné problémy, včetně nerovnováhy mikrobiomu. Výjimkou je snad uměřená konzumace červeného (bílého) vína, které obsahuje polyfenoly, jež zvyšují hojnost bakterií podporujících zdraví střev a snižují počet bakterií škodlivých. Jsou rozkládány bakteriemi ve střevech, mohou pomoci snížit krevní tlak a zlepšit hladinu cholesterolu v krvi.

3. Časté užívání antibiotik
Antibiotika jsou důležitá léčiva užívaná k léčbě infekcí a chorob způsobených bakteriemi. Špatné bakterie buď hubí nebo brání jejich množení. Za posledních 80 let zachránila miliony životů. Nevýhodou však je, že ovlivňují jak špatné, tak i dobré bakterie, protože narušují rozmanitost střevní flóry a mohou vést až k jejím dlouhodobým změnám.

4. Nedostatek pohybu
Fyzická aktivita zahrnuje řadu zdravotních výhod včetně hubnutí, snížení stresu a rizika chronických onemocnění. Nedávné studie navíc naznačují, že může dokonce zlepšit zdraví střev podporou rozmanitosti mikrobiomu.

5. Kouření
Tabákový kouř sestává z tisíců chemikálií, kouření tak poškozuje téměř každý orgán v těle a zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice, rakoviny plic a zánětlivých onemocnění střev a propustnosti střevní stěny. Na rozdíl od nekuřáků jsou také kuřáci až dvojnásobně náchylnější k nástupu Crohnovy choroby.

6. Nadbytek stresu
Být zdravý není jen o stravě, fyzické aktivitě a přiměřeném spánku. Vysoké hladiny stresu mohou mít také škodlivé účinky na tělo, včetně střev. V nich může stres zvýšit citlivost, snížit průtok krve a změnit poměr střevních bakterií snížením počtu těch přátelských.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...

Čtěte dál
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...