{{ photos[activeIndex].image_description }}
E-mail

Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom obsažená v mnoha jídlech světových kuchyní. Chuť umami, jejíž název pochází z japonštiny a znamená „lahodná nebo delikátní chuť“, je chuť kyseliny glutamové, glutamátu, nebo také tzv. „masová chuť“, kterou známe z mnoha asijských jídel.

  • životní styl
  • trávení
  • chuť

Mohlo by vás zajímat

Zázrak z východu: Koření, které léčí tělo od hlavy až k patě
Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody
Vlašské ořechy: podzimní poklad, který vám doma vydrží celé měsíce – ale jen když víte, jak na ně
Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?
Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.
Co se stane s vaším životem, když do něj vpustíte rituály?
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!
Foto: {{ (activeIndex + 1) + "/" + photos.length }}
Odeslat odkaz na email