Sezóna vlašských ořechů je nyní v plném proudu. Vlašské ořechy jsou unikátní, jsou zajímavé svou strukturou, neuvěřitelně zdravé a lískání ořechů patří také k tradičním aktivitám u rodinného krbu. Jak správně zacházet se sesbíranými ořechy? Co nám z nutričního hlediska nabízejí a jak si stojí z pohledu tuků?
Perfektní zdroj vitamínů B
Vlašské ořechy obsahují mnoho vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Obzvláště hojně je zastoupen vitamín B9, a to 120 mg na 100 g, což představuje 1/3 denní doporučené dávky. Tento vitamín je obzvláště užitečný pro těhotné ženy, protože omezuje riziko nervových malformací u plodu. Dodají tělu také betakaroten, který je dobrý pro pokožku a zrak, a také malé množství vitamínu E, který chrání buňky těla před oxidativním stresem.
- I když jsou vlašské ořechy hutné na tuk, buďte si jisti, že pokud je budete jíst v rozumném množství (hrst denně), neztloustnete.
- Vlašské ořechy jsou bohaté na antioxidanty a vlákninu (obsahují 7 g na 100 g). Proto se doporučují pro podporu trávení i k přírodní léčbě zácpy.
- Díky vysokému obsahu vlákniny, která vám umožní rychle se cítit sytí, jsou vlašské ořechy ideálním potlačovačem chuti k jídlu pro lidi na dietě.
Jsou prospěšné pro mozek i pohodu
V dávných dobách se věřilo, že vlašské ořechy díky svému tvaru prospívají mozku. To potvrzují i moderní studie, zkoumající jejich přínosy pro naši mozkovou činnost. Omega-3 mastné kyseliny obsažené ve vlašských ořeších jsou prospěšné pro paměť, soustředění a rychlost chápání. Pokud se cítíte psychicky přetížení, určitě jezte ořechy. Jsou vynikajícím pomocníkem v boji proti stresu. Díky vysokému obsahu bílkovin a mastných kyselin jsou potravinou, která dodá potřebnou energii nejen ve zkouškovém období.
Budují dobrou imunitu, snižují riziko některých onemocnění
Vlašské ořechy snižují riziko některých onemocnění, jako je zvýšený výskyt LDL cholesterolu, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu, žlučové kameny a rakovina tlustého střeva. Mají obzvláště vysoké množství polynenasycených mastných kyselin, včetně omega-3, které jsou považovány za velmi prospěšné tuky pro srdce.
Jsou také užitečné při prevenci neurologických poruch. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a příznivé účinky na paměť a soustředění, pomáhají zpomalit riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Díky obsahu mědi, železa, selenu, vitamínu B9 a zinku přispívají k aktivitě imunitních buněk. Jako součást pestré a vyvážené stravy poskytují tělu výhody posilující přirozenou imunitu.
Jak sklízet a sušit čerstvé ořechy?
Vlašské ořechy se v chladnějších oblastech obvykle sklízejí od druhé poloviny září do konce října. Na samém konci léta se každá slupka otevře a uvolní zralý ořech, který spadne na zem. Proto se nesklízejí přímo ze stromu, musí se počkat, až plod spadne na zem. Často se stává, že na sklizených vlašských ořeších zůstanou přilepené kousky slupek. Lepí se na prsty a znečišťují oblečení. Čerstvě natrhané ořechy jednoduše rozložte na čistou podlahu garáže nebo zahradního domku a každý den je trochu promíchejte hráběmi nebo vidlemi. Po několika dnech slupka uschne, popraská a v jednom kuse odpadne. Po očištění je nutné ořechy před konzumací nebo skladováním sušit (alespoň 2–3 týdny). Pokud se čerstvé ořechy rychle neusuší, často plesniví.
Jak na sušení ořechů:
- Sušení ořechů v bednách: Skladujte je v bednách na zeleninu. Nádobu umístěte na několik týdnů ven, chráněnou před deštěm a do stínu, nebo na polici v tmavém zahradním domku.
- Sušení ořechů v síti: Vezměte si velkou síť na brambory a naplňte ji do dvou třetin čerstvě sklizenými vlašskými ořechy. Poté ji zavěste venku (vždy do stínu, mimo dosah vlhkosti) nebo na suché a vzdušné místo v zahradním domku. Ořechy čas od času promíchejte.
- Sušení ořechů na slunci: Rozložte velké prostěradlo na slunném místě na trávníku. Čerstvé vlašské ořechy nechte několik dní po sobě na slunci a každý večer, než klesne vlhkost, je skliďte dovnitř domu.
Zdroje: heart.org, wikihow.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách
Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...
Čtěte dál
Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Jaké doplňky stravy vybrat, když plánujete těhotenství, máte doma puberťáky, nebo vám táhne na šedesát

Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Krilový olej: skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin a antioxidantů

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringový olej – nepostradatelný společník v péči o vlasy

Křupání kloubů, strava nebo deficit minerálů. Co všechno vašim kloubům škodí a co naopak pomáhá?

Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?

Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Péče o zdraví očí: základní doporučení do běžného života
