Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?
zdroj: Shutterstock

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom obsažená v mnoha jídlech světových kuchyní. Chuť umami, jejíž název pochází z japonštiny a znamená „lahodná nebo delikátní chuť“, je chuť kyseliny glutamové, glutamátu, nebo také tzv. „masová chuť“, kterou známe z mnoha asijských jídel.

S chutí umami se setkáme převážně v asijské kuchyni, v níž se běžně používají sójové omáčky nebo například řasa kombu. Tuto pátou chuť však najdeme ve specialitách z celého světa, včetně italské nebo francouzské kuchyně.

Kdo a jak objevil chuť umami?
Umami objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda, ve zmíněné řase kombu. Umami zvyšuje celkovou chutnost pokrmu. Specifický chuťový receptor v mozku pro vnímání chutě umami byl objeven až v roce 2000. Ten vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu – kyselinu glutamovou nebo její soli – glutamany.

V jakých potravinách můžeme najít chuť umami?
Chuť umami je obsažena v mnoha potravinách, které běžně přijdou na náš stůl. Je to například maso, ryby, sýry, obzvláště parmezán, zelenina, jako jsou zralá rajčata, celer nebo špenát, dále pak víno, tuňák, chřest, ančovičky, sušená šunka, z asijské kuchyně jsou to například houby shitake nebo právě řasa kombu. Jde i o mnoho fermentovaných či sušených potravin. Chuť umami nemá za následek pocit nasycení, ale zvyšuje sekreci slin a tím naopak stimuluje pocit hladu.

Umami a její vliv pro zdraví
Odborníci na gastronomii doporučují začlenit chuť umami do jídel častěji. Například pár kapek sójové omáčky je podle nich údajně přesně to, co pozvedne chuť většiny běžných a třeba i trochu fádních pokrmů. Potraviny s chutí umami jsou chuťově výrazné a mají se kombinovat s potravinami podobně výrazných chuťových vlastností, aby se dosáhlo té pravé chuťové harmonie. Dále je nepochybně nutné zmínit, že používání potravin bohatých na umami má být také dle jejích zastánců prospěšné pro naše zdraví. Intenzivní chuť umami má totiž údajně za následek snížení použití velkého množství soli, kterou při vaření běžně používáme, a to až o 20 %. Tím ale zřejmě výčet zdravotních výhod chuti umami končí. Je daleko více spojována s představou, kterou glutamát v potravinách obvykle vzbuzuje – glutamát sodný – syndrom čínských restaurací. 

Syndrom čínské restaurace
Glutamát sodný je zároveň jakýmsi synonymem asijské kuchyně a především pak instantních jídel. Glutamát sodný se používá jako aditivum, přídatná látka, s označením E620. V syntetické podobě se jedná o bílý prášek. U některých lidí způsobuje plno zdravotních problémů, jako jsou třeba migrény, pálení žáhy a nevolnosti, zvracení, bušení srdce a bolesti na hrudi nebo zadržování vody v těle. Těmto obtížím se souhrnně říká syndrom čínské kuchyně a objevuje se právě u lidí, kteří jsou na tuto látku citliví.V 60. letech minulého století došla společnost k tak negativnímu postoji vůči použití glutamátu v potravinářství, že vědci se začali intenzivně zabývat jeho působením na lidský organizmus, zatímco výrobci potravinových produktů byli nuceni uvádět obsah této látky na etiketách. Škodlivost kyseliny glutamové a jejích solí se nakonec neprokázala, přesto určitý odstup a nedůvěra přetrvává.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Olympijské hry: tvrdý svět profesionálních sportovců

Olympijské hry: tvrdý svět profesionálních sportovců

Olympijské hry jsou bezesporu nejslavnější a také nejdůležitější multisportovní událostí, které se pravidelně účastní tisíce sportovců z celého světa. Je to největší mezinárodní sportovní akce, která pro...

Čtěte dál
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Olympijské hry ve stínu pandemie koronaviru: bez diváků a s podpisem rizika úmrtí na covid-19

Olympijské hry ve stínu pandemie koronaviru: bez diváků a s podpisem rizika úmrtí na covid-19

Za pár dní začnou letní olympijské hry. Kvůli obnovení nouzového stavu v japonském Tokiu se ale budou konat bez diváků. Vše se odehrává...
Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Vstávat s plochým břichem si přeje snad každý. A právě v létě, kdy chodíme v plavkách a obecně odhalujeme mnohem více kůže než kdykoliv...
Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot....
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Už jste slyšeli o spisovatelském mozolu? Trápí nejen studenty, zbavíte se ho celkem snadno

Už jste slyšeli o spisovatelském mozolu? Trápí nejen studenty, zbavíte se ho celkem snadno

Možná jste si všimli, že lidem, kteří hodně píší tužkou, se v horní části prostředníku dominantní ruky objevuje vystouplá tvrdá boulička....
Víte, jak správně odpočívat? Před únavou ochrání odpočinek, který je aktivní

Víte, jak správně odpočívat? Před únavou ochrání odpočinek, který je aktivní

Může se zdát, že odpočinek je aktivitou fyzickou a je tedy logické, že si pod tímto pojmem často představíme polehávání a sledování...
Jak ovlivňuje náš život nízké, zdravé či přehnané sebevědomí

Jak ovlivňuje náš život nízké, zdravé či přehnané sebevědomí

V dnešní době, která nás až nezdravým způsobem neustále podněcuje k lepším výsledkům, lepšímu stylu života, lepšímu zajištěné svých...
Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Jsou typické zářivě zelenou barvou a příjemnou vůní, v indické kuchyni představují nepostradatelnou přísadu mnoha tradičních pokrmů....
Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Výroba většiny oděvů, které řada z nás uchovává ve skříních, není vůbec ekologická. Zahrnuje totiž těžbu a ukládání neobnovitelných...