Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?
zdroj: Shutterstock

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom obsažená v mnoha jídlech světových kuchyní. Chuť umami, jejíž název pochází z japonštiny a znamená „lahodná nebo delikátní chuť“, je chuť kyseliny glutamové, glutamátu, nebo také tzv. „masová chuť“, kterou známe z mnoha asijských jídel.

S chutí umami se setkáme převážně v asijské kuchyni, v níž se běžně používají sójové omáčky nebo například řasa kombu. Tuto pátou chuť však najdeme ve specialitách z celého světa, včetně italské nebo francouzské kuchyně.

Kdo a jak objevil chuť umami?
Umami objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda, ve zmíněné řase kombu. Umami zvyšuje celkovou chutnost pokrmu. Specifický chuťový receptor v mozku pro vnímání chutě umami byl objeven až v roce 2000. Ten vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu – kyselinu glutamovou nebo její soli – glutamany.

V jakých potravinách můžeme najít chuť umami?
Chuť umami je obsažena v mnoha potravinách, které běžně přijdou na náš stůl. Je to například maso, ryby, sýry, obzvláště parmezán, zelenina, jako jsou zralá rajčata, celer nebo špenát, dále pak víno, tuňák, chřest, ančovičky, sušená šunka, z asijské kuchyně jsou to například houby shitake nebo právě řasa kombu. Jde i o mnoho fermentovaných či sušených potravin. Chuť umami nemá za následek pocit nasycení, ale zvyšuje sekreci slin a tím naopak stimuluje pocit hladu.

Umami a její vliv pro zdraví
Odborníci na gastronomii doporučují začlenit chuť umami do jídel častěji. Například pár kapek sójové omáčky je podle nich údajně přesně to, co pozvedne chuť většiny běžných a třeba i trochu fádních pokrmů. Potraviny s chutí umami jsou chuťově výrazné a mají se kombinovat s potravinami podobně výrazných chuťových vlastností, aby se dosáhlo té pravé chuťové harmonie. Dále je nepochybně nutné zmínit, že používání potravin bohatých na umami má být také dle jejích zastánců prospěšné pro naše zdraví. Intenzivní chuť umami má totiž údajně za následek snížení použití velkého množství soli, kterou při vaření běžně používáme, a to až o 20 %. Tím ale zřejmě výčet zdravotních výhod chuti umami končí. Je daleko více spojována s představou, kterou glutamát v potravinách obvykle vzbuzuje – glutamát sodný – syndrom čínských restaurací. 

Syndrom čínské restaurace
Glutamát sodný je zároveň jakýmsi synonymem asijské kuchyně a především pak instantních jídel. Glutamát sodný se používá jako aditivum, přídatná látka, s označením E620. V syntetické podobě se jedná o bílý prášek. U některých lidí způsobuje plno zdravotních problémů, jako jsou třeba migrény, pálení žáhy a nevolnosti, zvracení, bušení srdce a bolesti na hrudi nebo zadržování vody v těle. Těmto obtížím se souhrnně říká syndrom čínské kuchyně a objevuje se právě u lidí, kteří jsou na tuto látku citliví.V 60. letech minulého století došla společnost k tak negativnímu postoji vůči použití glutamátu v potravinářství, že vědci se začali intenzivně zabývat jeho působením na lidský organizmus, zatímco výrobci potravinových produktů byli nuceni uvádět obsah této látky na etiketách. Škodlivost kyseliny glutamové a jejích solí se nakonec neprokázala, přesto určitý odstup a nedůvěra přetrvává.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě v Indii, ale i v Číně, je ale již po staletí užívána pro své široké...

Čtěte dál
Jak si co nejlépe zorganizovat čas? Zjistěte, v čem chybujete

Jak si co nejlépe zorganizovat čas? Zjistěte, v čem chybujete

Stát se pánem vlastního času nemusí být složité, jedná se o dovednost, kterou se může naučit každý. Stačí vědět, jak na to. Přinášíme...
Jak sport prospívá fungování mozku? Možná budete překvapeni

Jak sport prospívá fungování mozku? Možná budete překvapeni

Mnoho studií potvrdilo (a stále potvrzuje), že pravidelná fyzická aktivita udržuje mozek v dobré kondici stejně jako celý kardiovaskulární...
Jak předcházet podráždění kůže: Poradíme, na co byste si měli dávat pozor

Jak předcházet podráždění kůže: Poradíme, na co byste si měli dávat pozor

I když se to tak na první pohled nemusí zdát, pravdou je, že celkový životní styl má na kvalitu a stav pokožky velký vliv. Abyste zabránili...
Klidné rodičovství: Jak získat kontrolu nad svými reakcemi?

Klidné rodičovství: Jak získat kontrolu nad svými reakcemi?

Vztahová koučka s více než pětadvacetiletými zkušenostmi radí, jak se nenechat vyvést z míry zlobením vlastních dětí. Klíčové je nereagovat...
Meditace pro začátečníky: Co byste měli vědět, než začnete meditovat

Meditace pro začátečníky: Co byste měli vědět, než začnete meditovat

V posledních měsících je na nás kvůli pandemii nového čínského koronaviru okolnostmi kladen velký psychický nátlak. Zároveň ale máme...
Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení...
Naučte se přijmout své emoce a umět je zpracovat. Zde jsou 3 cesty jak

Naučte se přijmout své emoce a umět je zpracovat. Zde jsou 3 cesty jak

Emoce jsou často vnímány jako známka slabosti, jsou považovány za opak racionálního a toto stigma je tím, co lidem vyjádření emocí...
Fenomén DIY – udělej si sám aneb jak ušetřit přírodu i peněženku

Fenomén DIY – udělej si sám aneb jak ušetřit přírodu i peněženku

Zlaté české ručičky si poradí se vším, na co si jenom vzpomenete. Ale nejen Češi se zhlédli v kutilství a domácí výrobě všeho možného....
Příčiny a první pomoc proti zápachu z úst

Příčiny a první pomoc proti zápachu z úst

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se...
Stres má několik fází – v jaké se nacházíte právě vy?

Stres má několik fází – v jaké se nacházíte právě vy?

Ať už se jakkoli lišíme, při stresujících situacích naše těla většinou reagují stejně. V takových chvílích totiž jedou podle určitého...
Čtyři základní návyky šťastných lidí – osvojte si je i vy

Čtyři základní návyky šťastných lidí – osvojte si je i vy

Skutečné štěstí vyžaduje odvahu. Skutečná pohoda leží mimo hranice strachu. Proto mohou tohoto stavu mysli doopravdy dosáhnout pouze...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...