Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?
zdroj: Shutterstock

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom obsažená v mnoha jídlech světových kuchyní. Chuť umami, jejíž název pochází z japonštiny a znamená „lahodná nebo delikátní chuť“, je chuť kyseliny glutamové, glutamátu, nebo také tzv. „masová chuť“, kterou známe z mnoha asijských jídel.

S chutí umami se setkáme převážně v asijské kuchyni, v níž se běžně používají sójové omáčky nebo například řasa kombu. Tuto pátou chuť však najdeme ve specialitách z celého světa, včetně italské nebo francouzské kuchyně.

Kdo a jak objevil chuť umami?
Umami objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda, ve zmíněné řase kombu. Umami zvyšuje celkovou chutnost pokrmu. Specifický chuťový receptor v mozku pro vnímání chutě umami byl objeven až v roce 2000. Ten vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu – kyselinu glutamovou nebo její soli – glutamany.

V jakých potravinách můžeme najít chuť umami?
Chuť umami je obsažena v mnoha potravinách, které běžně přijdou na náš stůl. Je to například maso, ryby, sýry, obzvláště parmezán, zelenina, jako jsou zralá rajčata, celer nebo špenát, dále pak víno, tuňák, chřest, ančovičky, sušená šunka, z asijské kuchyně jsou to například houby shitake nebo právě řasa kombu. Jde i o mnoho fermentovaných či sušených potravin. Chuť umami nemá za následek pocit nasycení, ale zvyšuje sekreci slin a tím naopak stimuluje pocit hladu.

Umami a její vliv pro zdraví
Odborníci na gastronomii doporučují začlenit chuť umami do jídel častěji. Například pár kapek sójové omáčky je podle nich údajně přesně to, co pozvedne chuť většiny běžných a třeba i trochu fádních pokrmů. Potraviny s chutí umami jsou chuťově výrazné a mají se kombinovat s potravinami podobně výrazných chuťových vlastností, aby se dosáhlo té pravé chuťové harmonie. Dále je nepochybně nutné zmínit, že používání potravin bohatých na umami má být také dle jejích zastánců prospěšné pro naše zdraví. Intenzivní chuť umami má totiž údajně za následek snížení použití velkého množství soli, kterou při vaření běžně používáme, a to až o 20 %. Tím ale zřejmě výčet zdravotních výhod chuti umami končí. Je daleko více spojována s představou, kterou glutamát v potravinách obvykle vzbuzuje – glutamát sodný – syndrom čínských restaurací. 

Syndrom čínské restaurace
Glutamát sodný je zároveň jakýmsi synonymem asijské kuchyně a především pak instantních jídel. Glutamát sodný se používá jako aditivum, přídatná látka, s označením E620. V syntetické podobě se jedná o bílý prášek. U některých lidí způsobuje plno zdravotních problémů, jako jsou třeba migrény, pálení žáhy a nevolnosti, zvracení, bušení srdce a bolesti na hrudi nebo zadržování vody v těle. Těmto obtížím se souhrnně říká syndrom čínské kuchyně a objevuje se právě u lidí, kteří jsou na tuto látku citliví.V 60. letech minulého století došla společnost k tak negativnímu postoji vůči použití glutamátu v potravinářství, že vědci se začali intenzivně zabývat jeho působením na lidský organizmus, zatímco výrobci potravinových produktů byli nuceni uvádět obsah této látky na etiketách. Škodlivost kyseliny glutamové a jejích solí se nakonec neprokázala, přesto určitý odstup a nedůvěra přetrvává.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Nejen pohyb, ale především aktivní způsob života je pro některé z nás samozřejmostí. To, že je s naším pohybovým aparátem něco špatně,...