Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?

Umami jako pátá chuť. V jakých potravinách ji můžete ochutnat?
zdroj: Shutterstock

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom obsažená v mnoha jídlech světových kuchyní. Chuť umami, jejíž název pochází z japonštiny a znamená „lahodná nebo delikátní chuť“, je chuť kyseliny glutamové, glutamátu, nebo také tzv. „masová chuť“, kterou známe z mnoha asijských jídel.

S chutí umami se setkáme převážně v asijské kuchyni, v níž se běžně používají sójové omáčky nebo například řasa kombu. Tuto pátou chuť však najdeme ve specialitách z celého světa, včetně italské nebo francouzské kuchyně.

Kdo a jak objevil chuť umami?
Umami objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda, ve zmíněné řase kombu. Umami zvyšuje celkovou chutnost pokrmu. Specifický chuťový receptor v mozku pro vnímání chutě umami byl objeven až v roce 2000. Ten vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu – kyselinu glutamovou nebo její soli – glutamany.

V jakých potravinách můžeme najít chuť umami?
Chuť umami je obsažena v mnoha potravinách, které běžně přijdou na náš stůl. Je to například maso, ryby, sýry, obzvláště parmezán, zelenina, jako jsou zralá rajčata, celer nebo špenát, dále pak víno, tuňák, chřest, ančovičky, sušená šunka, z asijské kuchyně jsou to například houby shitake nebo právě řasa kombu. Jde i o mnoho fermentovaných či sušených potravin. Chuť umami nemá za následek pocit nasycení, ale zvyšuje sekreci slin a tím naopak stimuluje pocit hladu.

Umami a její vliv pro zdraví
Odborníci na gastronomii doporučují začlenit chuť umami do jídel častěji. Například pár kapek sójové omáčky je podle nich údajně přesně to, co pozvedne chuť většiny běžných a třeba i trochu fádních pokrmů. Potraviny s chutí umami jsou chuťově výrazné a mají se kombinovat s potravinami podobně výrazných chuťových vlastností, aby se dosáhlo té pravé chuťové harmonie. Dále je nepochybně nutné zmínit, že používání potravin bohatých na umami má být také dle jejích zastánců prospěšné pro naše zdraví. Intenzivní chuť umami má totiž údajně za následek snížení použití velkého množství soli, kterou při vaření běžně používáme, a to až o 20 %. Tím ale zřejmě výčet zdravotních výhod chuti umami končí. Je daleko více spojována s představou, kterou glutamát v potravinách obvykle vzbuzuje – glutamát sodný – syndrom čínských restaurací. 

Syndrom čínské restaurace
Glutamát sodný je zároveň jakýmsi synonymem asijské kuchyně a především pak instantních jídel. Glutamát sodný se používá jako aditivum, přídatná látka, s označením E620. V syntetické podobě se jedná o bílý prášek. U některých lidí způsobuje plno zdravotních problémů, jako jsou třeba migrény, pálení žáhy a nevolnosti, zvracení, bušení srdce a bolesti na hrudi nebo zadržování vody v těle. Těmto obtížím se souhrnně říká syndrom čínské kuchyně a objevuje se právě u lidí, kteří jsou na tuto látku citliví.V 60. letech minulého století došla společnost k tak negativnímu postoji vůči použití glutamátu v potravinářství, že vědci se začali intenzivně zabývat jeho působením na lidský organizmus, zatímco výrobci potravinových produktů byli nuceni uvádět obsah této látky na etiketách. Škodlivost kyseliny glutamové a jejích solí se nakonec neprokázala, přesto určitý odstup a nedůvěra přetrvává.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon

Dnes si už téměř nedokážeme představit den bez chytrého telefonu, počítače nebo jiných zařízení. Neustálé kontrolování zpráv, sledování sociálních sítí a přísun informací se staly běžnou součástí našeho...

Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Cestovní horečka je běžný jev, který přichází, jak při plánování dovolené, tak během samotného cestování. Projevuje se nervozitou a...
Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Kosmetický průmysl patří k nejvíce rozvinutým a nejvíce dynamickým odvětvím světa krásy a zdraví. Jaké jsou aktuální trendy ve světě...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Tento nápoj je nejen energetickou vzpruhou, ale obsahuje velké množství vitamínů,...
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....