Podzim je v plném proudu a my si užíváme štrůdly, dýňové latté a nebo lívance se skořicí a máslem. Skořice je lahodné prohřívací koření, které prostě k podzimu a zimě neoddiskutovatelně patří. Ale rovněž se jedná o jeden z vůbec nejsilnějších alergenů, takže je rozumné ji používat s mírou do vaření a rovněž v aromaterapii a kosmetice.
Skořice jak součást kuchyně
V kuchyni se používá ve formě prášku nebo tyčinek. Skořicové tyčinky jsou celá kůra, která se po usušení stočila. Jsou praktičtější do dušených pokrmů a nálevů, o domácích kompotů. Aroma skořice se zachovává mnohem lépe než u prášku, který je nejběžnější a nejpoužívanější při pečení, snáze se vmíchává do směsí na koláče. A funguje jako jemná dekorace i ochucovadlo. Její použití ve vaření může být v rámci přípravy sladkých i slaných pokrmů (řecká nebo orientální kuchyně). Skořice je častější ve slaných pokrmech pocházejících z Indie nebo Maghrebu, v Evropě je oblíbenější pro sladká jídla. Tradičně se používá v Tajine, je směsí koření Garam Massala, Ras El Hanout, koření na kuskus. Používá se k vylepšení chuti ryb i bílého masa. Oblíbená je jako doplněk kaštanů, hrušek, třešní, pomerančů i jablek, dýní. Můžete zkusit její kombinaci s fíky a rozinkami.
Různé druhy skořice
Existují dva druhy skořice, které pocházejí z kůry dvou velmi podobných, ale odlišných druhů stromů, a to Cinnamomum verum, známý jako cejlonská skořice (nebo pravá skořice) a Cinnamomum aromaticum nebo Cinnamomum cassia, indonéská nebo čínská skořice. Obě skořice mají téměř stejný účinek v naturopatii a aromaterapii. Nicméně při vysokých dávkách nebo dlouhodobém užívání bude kasie škodlivější pro zdraví. Mají rozdílnou koncentraci kumarinu. Kůra cejlonského skořicovníku (Cinnamomum verum) ho téměř neobsahuje, kůra skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia) je na něj naopak velmi bohatá. Tato látka vykazuje ve vysokých dávkách jaterní toxicitu. Maximální denní příjem kumarinu v potravě se odhaduje na 0,1 mg kumarinu na kilogram tělesné hmotnosti. Například osoba vážící 60 kg by neměla překročit 6 mg kumarinu denně, což odpovídá přibližně 4 nebo 5 g čínské skořice. Z preventivních důvodů je skořice v naturopatii kontraindikována u lidí se srdečním onemocněním, lidí s žaludečními vředy, lidí alergických na tuto rostlinu, těhotných žen a dětí do deseti let. Potravinové doplňky se skořicí mohou reagovat s antidiabetiky (snižuje hladiny glukózy v krvi) a léky na ředění krve.
Skořice v aromaterapii a kosmetice
Pokud se jedná o éterický olej, bývá tradiční součástí podzimních a zimních směsí do difuzéru. Je to vysoce antiseptický agent, který však v případě vysokého dávkování může způsobit alergickou reakci a podráždění sliznic. Není vhodný pro děti do deseti let, protože má hormonální působení podobné estrogenu. Není vhodný pro kosmetickou aplikaci ani do koupele, protože při neodborném ředění může způsobit popáleniny až třetího stupně (typicky v kombinaci s horkou vodou v koupeli). Je určen k používání osobami, které mají široké aromaterapeutické znalosti a není vhodný pro laiky. Pokud chcete používat skořici v DIY produktech, sáhněte po ní jako po koření (např. přidejte do hmoty na výrobu mýdla).
Zdroje: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?
Obvykle se na obalech nejrůznějších potravin setkáváme s daty, která nám určují, do kdy bychom měli daný výrobek spotřebovat. Může to být dáno souslovím „spotřebujte do“ nebo „datum minimální trvanlivosti“....
Čtěte dál
