Podzim bez skořice? Těžko! Ale tahle voňavá přísada má i svou temnou stránku

Podzim bez skořice? Těžko! Ale tahle voňavá přísada má i svou temnou stránku
zdroj: Shutterstock

Podzim je v plném proudu a my si užíváme štrůdly, dýňové latté a nebo lívance se skořicí a máslem. Skořice je lahodné prohřívací koření, které prostě k podzimu a zimě neoddiskutovatelně patří. Ale rovněž se jedná o jeden z vůbec nejsilnějších alergenů, takže je rozumné ji používat s mírou do vaření a rovněž v aromaterapii a kosmetice.

Skořice jak součást kuchyně
V kuchyni se používá ve formě prášku nebo tyčinek. Skořicové tyčinky jsou celá kůra, která se po usušení stočila. Jsou praktičtější do dušených pokrmů a nálevů, o domácích kompotů. Aroma skořice se zachovává mnohem lépe než u prášku, který je nejběžnější a nejpoužívanější při pečení, snáze se vmíchává do směsí na koláče. A funguje jako jemná dekorace i ochucovadlo. Její použití ve vaření může být v rámci přípravy sladkých i slaných pokrmů (řecká nebo orientální kuchyně). Skořice je častější ve slaných pokrmech pocházejících z Indie nebo Maghrebu, v Evropě je oblíbenější pro sladká jídla. Tradičně se používá v Tajine, je směsí koření Garam Massala, Ras El Hanout, koření na kuskus. Používá se k vylepšení chuti ryb i bílého masa. Oblíbená je jako doplněk kaštanů, hrušek, třešní, pomerančů i jablek, dýní. Můžete zkusit její kombinaci s fíky a rozinkami.

Různé druhy skořice
Existují dva druhy skořice, které pocházejí z kůry dvou velmi podobných, ale odlišných druhů stromů, a to Cinnamomum verum, známý jako cejlonská skořice (nebo pravá skořice) a Cinnamomum aromaticum nebo Cinnamomum cassia, indonéská nebo čínská skořice. Obě skořice mají téměř stejný účinek v naturopatii a aromaterapii. Nicméně při vysokých dávkách nebo dlouhodobém užívání bude kasie škodlivější pro zdraví. Mají rozdílnou koncentraci kumarinu. Kůra cejlonského skořicovníku (Cinnamomum verum) ho téměř neobsahuje, kůra skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia) je na něj naopak velmi bohatá. Tato látka vykazuje ve vysokých dávkách jaterní toxicitu. Maximální denní příjem kumarinu v potravě se odhaduje na 0,1 mg kumarinu na kilogram tělesné hmotnosti. Například osoba vážící 60 kg by neměla překročit 6 mg kumarinu denně, což odpovídá přibližně 4 nebo 5 g čínské skořice. Z preventivních důvodů je skořice v naturopatii kontraindikována u lidí se srdečním onemocněním, lidí s žaludečními vředy, lidí alergických na tuto rostlinu, těhotných žen a dětí do deseti let. Potravinové doplňky se skořicí mohou reagovat s antidiabetiky (snižuje hladiny glukózy v krvi) a léky na ředění krve.

Skořice v aromaterapii a kosmetice
Pokud se jedná o éterický olej, bývá tradiční součástí podzimních a zimních směsí do difuzéru. Je to vysoce antiseptický agent, který však v případě vysokého dávkování může způsobit alergickou reakci a podráždění sliznic. Není vhodný pro děti do deseti let, protože má hormonální působení podobné estrogenu. Není vhodný pro kosmetickou aplikaci ani do koupele, protože při neodborném ředění může způsobit popáleniny až třetího stupně (typicky v kombinaci s horkou vodou v koupeli). Je určen k používání osobami, které mají široké aromaterapeutické znalosti a není vhodný pro laiky. Pokud chcete používat skořici v DIY produktech, sáhněte po ní jako po koření (např. přidejte do hmoty na výrobu mýdla).

Zdroje: pmc.ncbi.nlm.nih.govhealthline.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?

Obvykle se na obalech nejrůznějších potravin setkáváme s daty, která nám určují, do kdy bychom měli daný výrobek spotřebovat. Může to být dáno souslovím „spotřebujte do“ nebo „datum minimální trvanlivosti“....

Čtěte dál
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že...
Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny...
Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýži jíme poměrně často, je typickou přílohou i neodmyslitelnou součástí východních kuchyní. Víme ale vlastně, jakou má nutriční hodnotu...