Kurkuma je tradiční koření, které se v asijské medicíně používá stovky let. Dnes o něm hovoří i moderní věda, a to zejména pro jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály, podporuje trávení a funkci jater, přispívá ke zdraví kloubů, mozku a kardiovaskulárního systému.
Kurkumin je možné užívat ve formě koření, ale pro maximální účinky jsou k dispozici také doplňky stravy, ideálně s piperinem pro lepší vstřebávání. Před užíváním je však vždy nutná konzultace s lékařem, zvláště pokud užíváte léky na ředění krve, trpíte cukrovkou, nebo onemocněním jater či žlučníku.
Co je kurkumin?
Přestože se tyto pojmy často zaměňují, kurkuma a kurkumin nejsou totéž. Kurkumin je hlavní bioaktivní složkou, která se nachází v kořeni kurkumy. Kurkumin tvoří asi 2–8 % suché hmotnosti kurkumy a kromě svojí typické žluté až oranžové barvy, kterou kurkumě dodává, je zodpovědný také za spoustu jejích zdravotních benefitů. Patří mezi kurkuminoidy, silné polyfenoly s antioxidačními a protizánětlivými účinky.
Kurkuma a její využití
Pro své léčebné vlastnosti byla kurkuma využívána už po staletí zejména v ájurvédské medicíně. Využívá se však také v kosmetice a díky své pikantní chuti i v kuchyni, zejména jako součást kari koření. Z chemického hlediska je kurkumin polyfenol, který se dobře rozpouští v tucích a olejích. Polyfenoly jsou látky přirozeně obsažené v rostlinách vyznačující se především svými antioxidačními vlastnostmi a dalšími pro nás pozitivními účinky.
Kurkumin a jeho účinky pro zdraví
Pravidelné užívání kvalitního extraktu z kurkumy může přispět ke zmírnění příznaků a zpomalení progrese různých zánětlivých onemocnění. Pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižuje oxidační stres. Pomáhá potlačovat zánětlivé procesy v těle a může ulevovat od bolesti kloubů. Přispívá k normální činnosti jater a stimuluje tvorbu žluči, což zlepšuje trávení tuků. Podporuje také normální stav pohybového aparátu, pohyblivost a pevnost kloubů. Může přispět ke správné funkci mozku a podpořit duševní pohodu. Podporuje zdraví srdce a cév a pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu. Posiluje celkovou obranyschopnost organismu a přispívá ke zdraví dýchacích cest.
Jak konzumovat a užívat kurkumin?
Kurkuma je bezpečná pro běžné každodenní používání v kuchyni ve formě koření, obvykle jako součást směsi kari koření. Pro maximální přínosy je vhodné užívat kurkumin ve formě doplňků stravy, ideálně s přídavkem piperinu (z černého pepře) pro výrazné zvýšení jeho vstřebatelnosti. Kurkumin však může ovlivnit účinky léků na ředění krve, léků na cukrovku a léků na snížení kyselosti žaludku. Při onemocnění jater, žlučníku nebo při cukrovce je nutná konzultace s lékařem před užíváním doplňků s kurkuminem. Ve vyšších dávkách se mohou vyskytnout žaludeční potíže, průjem nebo kožní vyrážka.
Kurkumin v našem jídelníčku
Existuje mnoho způsobů, jak začlenit kurkumin do vaší každodenní stravy. Nejjednodušší způsob je přidat kurkumu do svých pokrmů při vaření. Kurkumin můžete začlenit do svého jídelníčku přidáváním kurkumy jako koření do jídel (např. kari, polévky, rýže), přípravou "zlatého mléka" nebo kurkumových čajů a smoothie. Pro lepší vstřebatelnost kurkuminu jej vždy kombinujte s černým pepřem a tuky, například s trochou oleje. S kurkumou můžete experimentovat v různých pokrmech a nápojích pro zajištění pravidelného příjmu. Pokud užíváte doplňky stravy, vždy se řiďte pokyny na obalu a případně se poraďte s lékařem.
Zdroj: pmc.ncbi.nlm.nih.gov
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dušičky a vůně: Co možná nevíte o vůních a bylinách ve spojení se smrtí
I když je Česká republika jedním z nejateističtějších národů světa, Dušičky si vzít nenecháme. Než vyrazíte za svými zesnulými, přečtěte si článek o tom, jak spolu souvisí právě svátek věrných zemřelých...
Čtěte dál
