Dýně je nejen symbolem podzimu a Halloweenu, ale i skvělou surovinou v kuchyni. Je vysoce ceněna pro svou všestrannost a výživové hodnoty. Dýně patří do čeledi tykvovitých a v těchto dnech se můžeme těšit z mnoha druhů, které se liší velikostí, tvarem, chutí i barvou.
Dýně jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, jsou chutné, výživné a obsahují mnoho prospěšných látek, které podporují naše zdraví a díky vysokému obsahu vody se hodí i při redukční dietě.
Dýně v našem jídelníčku
Dýně se vyznačují širokým kulinářským využitím. Dýně Hokkaido a máslová jsou ideální pro přípravu krémových polévek, které můžeme vylepšit kořenovou zeleninou, zázvorem, kokosovým mlékem nebo kari kořením. Další lahůdkou je pečená dýně, která se skvěle hodí jako příloha k masu, ale skvělá je i jako samostatný pokrm. Stačí ji nakrájet na plátky, posolit, přidat olivový olej a koření (rozmarýn, tymián), a upéct v troubě. Upečená dýně je také ideální pro přípravu pyré, které lze použít jako základ do omáčky nebo náplň do buchet a koláčů. Dýňové pyré lze přidat také do těstovin nebo do rizota. Špagetová dýně může dokonce nahradit těstoviny, její uvařená vlákna se podávají s různými omáčkami.
Dýně na sladko i do salátů
Dýně jsou velice univerzální, a proto jejich obliba stoupá. Jsou zdravé a chutné, hodí se do slaných i sladkých pokrmů a obsahují nemalé množství vitamínů a minerálů prospěšných pro zdraví. Právě díky své variabilitě najdou uplatnění v mnoha receptech a v každé kuchyni by pro ni mělo být místo. Muškátová dýně je ideální pro přípravu sladkých dezertů, jako jsou dýňové koláče, muffiny nebo dýňové palačinky. Pečená dýně se zase skvěle hodí také do salátů. Například pečené kostičky máslové dýně s rukolou, kozím sýrem a vlašskými ořechy tvoří dohromady dokonalou kombinaci pro výborný podzimní salát.
Dýně a prospěšné látky
Dýně je bohatá na betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Tento vitamín podporuje zdraví očí, imunitní systém a růst buněk. Obsahuje také vitamin C, který podporuje imunitu, hojení ran a zdraví kůže. Dýně obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje správnou funkci trávicího systému, snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá regulaci krevního cukru. Obsažený draslík pomáhá regulovat krevní tlak a zajišťuje správnou funkci svalů a nervového systému. Dýně obsahuje také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
Dýně a nutriční hodnoty
Dýně obsahují okolo 90 % vody a mají proto nízkou energetickou hodnotu a skvěle se hodí do jídelníčku při hubnutí i racionálním stravování. Nejvíce zastoupenými minerálními látkami jsou draslík, hořčík, vápník a železo. Z vitamínů dominuje vitamín C. Betakaroten, prekurzor vitaminu A je významný antioxidant. Bylo zjištěno, že betakaroten je účinná zbraň proti rakovině, zvyšuje obranyschopnost našeho organismu a chrání kůži před poškozením z nadměrného slunění. Čím je dýně oranžovější, tím vyšší je i obsah betakarotenů. Dýně v jídelníčku podporují funkci trávicí soustavy, působí močopudně a žlučopudně.
Dýně Goliáš k vyřezávání
Tato velkoplodá dýně s hladkou oranžovou slupkou se nejčastěji využívá k vyřezávání na Halloween, na dezerty, ke sterilování, zavařování, výrobě marmelád, jako kompot nebo k získání dýňových semínek, kterých má opravdu hodně. Nehodí se k dlouhodobému skladování, má hodně vody a rychle uhnívá.
Zdroj: stobklub.cz
Také by Vás mohlo zajímat

Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody
S návratem ke školním a pracovním povinnostem se pojí určitý chaos, který po létě a krásném lenošení může pěkně zamávat s naší psychikou. A rovněž se začínají krátit dny, tělo se potřebuje adaptovat na...
Čtěte dál
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života
