Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?

Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?
zdroj: Shutterstock

Dýně je nejen symbolem podzimu a Halloweenu, ale i skvělou surovinou v kuchyni. Je vysoce ceněna pro svou všestrannost a výživové hodnoty. Dýně patří do čeledi tykvovitých a v těchto dnech se můžeme těšit z mnoha druhů, které se liší velikostí, tvarem, chutí i barvou.

Dýně jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, jsou chutné, výživné a obsahují mnoho prospěšných látek, které podporují naše zdraví a díky vysokému obsahu vody se hodí i při redukční dietě.

Dýně v našem jídelníčku
Dýně se vyznačují širokým kulinářským využitím. Dýně Hokkaido a máslová jsou ideální pro přípravu krémových polévek, které můžeme vylepšit kořenovou zeleninou, zázvorem, kokosovým mlékem nebo kari kořením. Další lahůdkou je pečená dýně, která se skvěle hodí jako příloha k masu, ale skvělá je i jako samostatný pokrm. Stačí ji nakrájet na plátky, posolit, přidat olivový olej a koření (rozmarýn, tymián), a upéct v troubě. Upečená dýně je také ideální pro přípravu pyré, které lze použít jako základ do omáčky nebo náplň do buchet a koláčů. Dýňové pyré lze přidat také do těstovin nebo do rizota. Špagetová dýně může dokonce nahradit těstoviny, její uvařená vlákna se podávají s různými omáčkami.

Dýně na sladko i do salátů
Dýně jsou velice univerzální, a proto jejich obliba stoupá. Jsou zdravé a chutné, hodí se do slaných i sladkých pokrmů a obsahují nemalé množství vitamínů a minerálů prospěšných pro zdraví. Právě díky své variabilitě najdou uplatnění v mnoha receptech a v každé kuchyni by pro ni mělo být místo. Muškátová dýně je ideální pro přípravu sladkých dezertů, jako jsou dýňové koláče, muffiny nebo dýňové palačinky. Pečená dýně se zase skvěle hodí také do salátů. Například pečené kostičky máslové dýně s rukolou, kozím sýrem a vlašskými ořechy tvoří dohromady dokonalou kombinaci pro výborný podzimní salát.

Dýně a prospěšné látky
Dýně je bohatá na betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Tento vitamín podporuje zdraví očí, imunitní systém a růst buněk. Obsahuje také vitamin C, který podporuje imunitu, hojení ran a zdraví kůže. Dýně obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje správnou funkci trávicího systému, snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá regulaci krevního cukru. Obsažený draslík pomáhá regulovat krevní tlak a zajišťuje správnou funkci svalů a nervového systému. Dýně obsahuje také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Dýně a nutriční hodnoty
Dýně obsahují okolo 90 % vody a mají proto nízkou energetickou hodnotu a skvěle se hodí do jídelníčku při hubnutí i racionálním stravování. Nejvíce zastoupenými minerálními látkami jsou draslík, hořčík, vápník a železo. Z vitamínů dominuje vitamín C. Betakaroten, prekurzor vitaminu A je významný antioxidant. Bylo zjištěno, že betakaroten je účinná zbraň proti rakovině, zvyšuje obranyschopnost našeho organismu a chrání kůži před poškozením z nadměrného slunění. Čím je dýně oranžovější, tím vyšší je i obsah betakarotenů. Dýně v jídelníčku podporují funkci trávicí soustavy, působí močopudně a žlučopudně.

Dýně Goliáš k vyřezávání
Tato velkoplodá dýně s hladkou oranžovou slupkou se nejčastěji využívá k vyřezávání na Halloween, na dezerty, ke sterilování, zavařování, výrobě marmelád, jako kompot nebo k získání dýňových semínek, kterých má opravdu hodně. Nehodí se k dlouhodobému skladování, má hodně vody a rychle uhnívá.

 

Zdroj: stobklub.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

S návratem ke školním a pracovním povinnostem se pojí určitý chaos, který po létě a krásném lenošení může pěkně zamávat s naší psychikou. A rovněž se začínají krátit dny, tělo se potřebuje adaptovat na...

Čtěte dál
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...