5 tipů pro krásnější vlasy

5 tipů pro krásnější vlasy
zdroj: Adobe Stock

Naše vlasy jsou povětšinou jedna z prvních věcí, které si na nás ostatní všimnou. A právě proto bychom se o ně měli starat stejně dobře (ne-li víc) jako o ostatní části těla. Která žena by netoužila po lesklé a bujné kštici? Máme pro vás hned několik tipů, jak na to!

To, v jaké kondici jsou vaše vlasy, vypovídá o vašem celkovém zdravotním stavu. Podepíše se na nich, stejně jako na pleti a nehtech, kdejaká chyba v jídelníčku, nedostatek spánku či přepracování. Poškodit je ale můžete i nešetrným zacházením, příliš dlouhým sluněním, nebo nevhodnými přípravky, které při jejich péči používáte. Naopak správně zvolená sprchová hlavice dokáže s vašimi vlasy doslova divy.

Dopřejte svým vlasům detox
Méně je někdy více – to platí také v případě péče o vlasy. Jestliže vlasy často fénujete, upravujete, žehlíte a nanášíte na ně stylingové přípravky, které je mohou nadměrně zatěžovat, měli byste pravidelně udělat úplný opak – dopřát vlasům odpočinek. I v péči o vaši hřívu je totiž dobré nastolit rovnováhu. Využijte třeba víkendu nebo času, kdy se nikam nechystáte, a po umytí nechte vlasům oddechnout. Takový malý detox po dobu alespoň několika dní naordinujte svým vlasům pravidelně – a budete se divit, jaká změna nastane.

Dopřejte svým vlasům detox také co se týče samotného mytí. Pokud si myslíte, že vaše vlasy budou krásné díky každodenní lázni, překvapíme vás, není tomu tak. Naopak budou po čase střapatější a lámavější.

Vyberte si ten správný šampon
Reklamy, doporučení kamarádek, dobré rady kolegyň v práci. To všechno ovlivňuje výběr vlasové kosmetiky. Bohužel to pro jejich kvalitu není vždy to nejlepší. Některé šampóny (obzvlášť ty s parabeny, sulfáty a retinolem) příliš vysušují a vlasy pak ztrácejí lesk a pružnost. Zaměřte se tedy na šampony, které jsou minimálně z devadesáti procent přírodní a žádné silikony ani parabeny neobsahují. Jsou sice dražší, ale rozhodně se vyplatí.

Dalším kritériem pro výběr správného šamponu je váš typ vlasů. Jemné vlasy totiž potřebují něco jiného než suché, kudrnaté zase chtějí jinou výživu než ty rovné. Obal šamponu by vás měl informovat, na jaké vlasy je určený, avšak pokud si nebudete jistí, poraďte se se svou kadeřnicí.

Důležité je používat vedle správného šamponu také kondicionér, který umyté vlasy hydratuje. Můžete zkusit metodu Co-Washing-Methode, kdy si vlasy umyjete jednou či dvakrát týdně pouze kondicionérem. Výsledek vás ohromí. A jak vybrat kondicionér? Až budete nakupovat, zkontrolujte, zdali obsahuje keratin a arginin. Takové přípravky vlasy čistí a obnovují, aniž by porušily jejich ochrannou vrstvu. Keratin strukturu vlasů dokonce zlepšuje a napomáhá obnovit jejich původní sílu. Arginin vyživuje kořínky a stimuluje činnost buněk zodpovědných za růst vlasů. 

Ani bublinka šamponu
Jestliže máte vybraný správný šampon, jste v polovině cesty k úspěchu. Při mytí nesmíme zapomenout na důležitost pečlivého oplachu vlasů. I malá zapomenutá bublinka mycího přípravku může pokožku podráždit a způsobit řetězovou reakci lupů apod. Velkým usnadněním může být sprchová hlavice, která si svým silným proudem se šamponem hravě poradí a vy se tak vyvarujete tohoto problému.

Některé sprchové proudy nabízí i funkci masáže, což je pro pokožku hlavy ideální řešení! Pokožka se lépe prokrví a vaše vlasy jsou mnohem zdravější. Oplachování vody z vlasů věnujte minimálně 2 minuty. Jestliže máte dlouhé anebo husté vlasy, klidně je oplachujte i 5 minut. Největší pozornost směřujte oblasti pod temenem, na které spousta lidí ráda zapomíná. Pro maximální účinnost oplachu vlasy nadzvedávejte a uvolňujte od pokožky.

Pozor na špatné vysoušení!
Ne každý má čas nechat své mokré vlasy volně uschnout, ačkoli je to pro ně to nejlepší. Pokud patříte mezi tyto lidi, ulevte svým vlasům alespoň tím, že je nebudete vysoušet na nejvyšší stupeň teploty. Vysoká teplota mokré vlasy poškozuje a dochází tím k jejich častějšímu lámání. Až si tedy budete fénovat vlasy, zvolte tu nejnižší teplotu!

Ale nikdy nechoďte spát s mokrými vlasy! Na pokožce hlavy by se mohly množit bakterie a plísně.

Klíčem je strava
Kvalitu vlasů ovlivňuje z velké části strava. Tu správnou výživu vašim vlasům dodá mrkev, brokolice, špenát nebo batáty. V těchto potravinách je totiž potřebný vitamin A, který udržuje vlasy silné a díky mazu také chráněné. Vlasy křehké a lámavé potřebují vitamin H, který obsahují například celozrnné obiloviny, játra či rýže.

Vypadávající vlasy mohou postrádat vitamin B. Ten je v krůtím mase, vejcích a rybách. Pro doplnění velkého pomocníka – zinku – zařaďte do jídelníčku semínka, dýňový olej a cizrnu. Pomocí k vysněné kštici mohou být v neposlední řadě omega mastné kyseliny, což znamená ryby a dostatek mléčných výrobků. A univerzální rada? Stravujte se kvalitně a pestře – jedině tak doplníte tělu všechny živiny, díky kterým budete vitální. Uvnitř i navenek.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!