Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin
zdroj: Shutterstock

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější proteinové nápoje, tyčinky, kupují mléčné výrobky s vysokým obsahem bílkovin apod. Až nápadně často se na různých potravinách objevují nálepky „high protein“ nebo „vysoké množství bílkovin“. Někdy je to pravda, jindy jde o marketingový tah. Bílkoviny jsou skutečně stěžejní v naší stravě a měli bychom jim věnovat nemalou pozornost. Po čem sáhnout, když není vaším cílem jíst třikrát denně steak?

Přestože je maso jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, splňovat jejich potřebný příjem jen z něj by asi většině lidí moc nevyhovovalo. A to i kdyby šlo o maso světlé, libové, třeba kuřecí nebo rybí. Celosvětovým trendem je totiž spotřebu masa spíše snižovat. Proto je dobré sáhnout také po jiných zdrojích proteinu. Co všechno si můžete dopřát s tím, že jde o přirozeně „high protein“ potraviny?

V první řadě jsou živočišné zdroje
Když se nejprve zaměříme na živočišné zdroje, pak jsou nejlepší volbou vajíčka. Pokud netrpíte nějakým onemocněním a nemáte žádnou dietu, je v pořádku dát si jedno i dvě vejce denně. Jedná se navíc o komplexní potravinu, díky které kromě bílkovin (v bílku) doplníte také řadu vitamínů a minerálů (ve žloutku). Podobně na tom jsou mléčné výrobky. Skvělým zdrojem jsou například tvarohy, tvrdé sýry, cottage sýr, tvarůžky či řecké jogurty a skyr. Poslední zmiňované jsou na tom s obsahem bílkovin podobně jako tvaroh, ve 100 g najdete 10 g bílkovin. Tolik jich ostatně najdete i v cottage sýru. Připomínají vám kousky tohoto sýra takové malinké mozzarelly? Obsahem živin jsou na tom podobně, ovšem samotná mozzarella má také více tuku. To ale rozhodně neplatí o tvarůžcích, které mají navíc kolem 30 g bílkovin na 100 g, což z nich dělá top proteinový zdroj i při redukčním režimu.

Živočišné zdroje bílkovin jsou pro naše tělo lépe využitelné než rostlinné. Je tedy určitě vhodné tyto zdroje kombinovat. Pokud se totiž zaměříte pouze na rostlinnou formu proteinů, musíte o to více řešit jejich správné množství a kombinace. Pojďme zmínit několik opravdu dobrých rostlinných zdrojů bílkovin.

Také rostlinné bílkoviny mají svůj smysl
V první řadě je tu sója a výrobky z ní. Oblíbenou pochoutkou je tofu (obsahuje od 12 do 20 g bílkovin na 100 g), což je taková obdoba sýra, případně fermentovaná sója zvaná tempeh. Zkuste třeba uzenou variantu. Myslete ale na to, že ať už se jedná o jakýkoliv sójový výrobek (mléko, jogurty, apod.), vybírejte si ideálně vždy bio verzi, kdy máte jistotu kvality a skutečnosti, že sója není geneticky modifikovaná.

Nekončí to sójou, zkuste i jiné zdroje z přírody
Dobrým zdrojem bílkovin jsou také různá semínka nebo ořechy. Zde už se ale bavíme také o větším množství tuku. Z řady semínek stojí za zmínku konopná semínka, ze kterých se díky vysokému obsahu bílkovin vyrábí také protein v prášku. Když vás budou lákat spíše celá semínka, kupujte raději ta loupaná. Jejich chuť je specifická, ale hodí se do sladkých, i slaných pokrmů. Přidejte si je do jogurtu, do kaše, ale i na těstoviny nebo salát.

Na 100 g obsahují konopná semínka až 30 g bílkovin. Další ořechy pak mohou obsahovat kolem 15 g bílkovin na 100 g a do svého denního příjmu si je rovněž můžete počítat. Těch ale kvůli vyššímu obsahu tuku nelze sníst mnoho. Semínka a ořechy jsou ale také dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin, součástí našich jídelníčků by tedy měly být pravidelně. Ořechy můžete do stravy zařadit také tím, že například při pečení nahradíte klasickou mouku částečně moukou ořechovou, třeba mandlovou, která vaše pečené dílo krásně ovoní a obohatí o další cenné živiny.

Až se budete rozmýšlet, po jakém zdroji bílkovin sáhnout, myslete na to, že jejich množství se na výrobcích udává na 100 g potraviny. Tolik jí ale v jedné porci leckdy nesníte (semínka, řasy), nebo naopak jí sníte ještě více (tvaroh, skyr, cottage apod.). Nejlepší cestou je tedy volit různé zdroje bílkovin, živočišné i rostlinné a sledovat mimo jiné také jejich kvalitu.

Zdroj: Autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních letech začíná ztrácet na popularitě a mnozí si ke sváteční hostině...

Čtěte dál
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně...
Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Ačkoliv se pojídání různého hmyzu může zdát jako módní trend současnosti, jde o nejstarší stravu konzumovanou lidmi. Příkladem mohou...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...