Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin
zdroj: Shutterstock

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější proteinové nápoje, tyčinky, kupují mléčné výrobky s vysokým obsahem bílkovin apod. Až nápadně často se na různých potravinách objevují nálepky „high protein“ nebo „vysoké množství bílkovin“. Někdy je to pravda, jindy jde o marketingový tah. Bílkoviny jsou skutečně stěžejní v naší stravě a měli bychom jim věnovat nemalou pozornost. Po čem sáhnout, když není vaším cílem jíst třikrát denně steak?

Přestože je maso jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, splňovat jejich potřebný příjem jen z něj by asi většině lidí moc nevyhovovalo. A to i kdyby šlo o maso světlé, libové, třeba kuřecí nebo rybí. Celosvětovým trendem je totiž spotřebu masa spíše snižovat. Proto je dobré sáhnout také po jiných zdrojích proteinu. Co všechno si můžete dopřát s tím, že jde o přirozeně „high protein“ potraviny?

V první řadě jsou živočišné zdroje
Když se nejprve zaměříme na živočišné zdroje, pak jsou nejlepší volbou vajíčka. Pokud netrpíte nějakým onemocněním a nemáte žádnou dietu, je v pořádku dát si jedno i dvě vejce denně. Jedná se navíc o komplexní potravinu, díky které kromě bílkovin (v bílku) doplníte také řadu vitamínů a minerálů (ve žloutku). Podobně na tom jsou mléčné výrobky. Skvělým zdrojem jsou například tvarohy, tvrdé sýry, cottage sýr, tvarůžky či řecké jogurty a skyr. Poslední zmiňované jsou na tom s obsahem bílkovin podobně jako tvaroh, ve 100 g najdete 10 g bílkovin. Tolik jich ostatně najdete i v cottage sýru. Připomínají vám kousky tohoto sýra takové malinké mozzarelly? Obsahem živin jsou na tom podobně, ovšem samotná mozzarella má také více tuku. To ale rozhodně neplatí o tvarůžcích, které mají navíc kolem 30 g bílkovin na 100 g, což z nich dělá top proteinový zdroj i při redukčním režimu.

Živočišné zdroje bílkovin jsou pro naše tělo lépe využitelné než rostlinné. Je tedy určitě vhodné tyto zdroje kombinovat. Pokud se totiž zaměříte pouze na rostlinnou formu proteinů, musíte o to více řešit jejich správné množství a kombinace. Pojďme zmínit několik opravdu dobrých rostlinných zdrojů bílkovin.

Také rostlinné bílkoviny mají svůj smysl
V první řadě je tu sója a výrobky z ní. Oblíbenou pochoutkou je tofu (obsahuje od 12 do 20 g bílkovin na 100 g), což je taková obdoba sýra, případně fermentovaná sója zvaná tempeh. Zkuste třeba uzenou variantu. Myslete ale na to, že ať už se jedná o jakýkoliv sójový výrobek (mléko, jogurty, apod.), vybírejte si ideálně vždy bio verzi, kdy máte jistotu kvality a skutečnosti, že sója není geneticky modifikovaná.

Nekončí to sójou, zkuste i jiné zdroje z přírody
Dobrým zdrojem bílkovin jsou také různá semínka nebo ořechy. Zde už se ale bavíme také o větším množství tuku. Z řady semínek stojí za zmínku konopná semínka, ze kterých se díky vysokému obsahu bílkovin vyrábí také protein v prášku. Když vás budou lákat spíše celá semínka, kupujte raději ta loupaná. Jejich chuť je specifická, ale hodí se do sladkých, i slaných pokrmů. Přidejte si je do jogurtu, do kaše, ale i na těstoviny nebo salát.

Na 100 g obsahují konopná semínka až 30 g bílkovin. Další ořechy pak mohou obsahovat kolem 15 g bílkovin na 100 g a do svého denního příjmu si je rovněž můžete počítat. Těch ale kvůli vyššímu obsahu tuku nelze sníst mnoho. Semínka a ořechy jsou ale také dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin, součástí našich jídelníčků by tedy měly být pravidelně. Ořechy můžete do stravy zařadit také tím, že například při pečení nahradíte klasickou mouku částečně moukou ořechovou, třeba mandlovou, která vaše pečené dílo krásně ovoní a obohatí o další cenné živiny.

Až se budete rozmýšlet, po jakém zdroji bílkovin sáhnout, myslete na to, že jejich množství se na výrobcích udává na 100 g potraviny. Tolik jí ale v jedné porci leckdy nesníte (semínka, řasy), nebo naopak jí sníte ještě více (tvaroh, skyr, cottage apod.). Nejlepší cestou je tedy volit různé zdroje bílkovin, živočišné i rostlinné a sledovat mimo jiné také jejich kvalitu.

Zdroj: Autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně zhubnout. Obojí jde ruku v ruce. Čím více svalové hmoty máme, tím...

Čtěte dál
Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Ačkoliv se pojídání různého hmyzu může zdát jako módní trend současnosti, jde o nejstarší stravu konzumovanou lidmi. Příkladem mohou...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...