
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?
Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek nebo pažitka. Tyto suroviny jsou oblíbené po celém světě, jsou nezbytnou...
Čtěte dál
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku
Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem jara, a hlavně s hromadou jídla a pití – Velikonoce. V těchto svátečních...
Čtěte dál
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin
Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety
Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...

Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?
V našich končinách se používá od nepaměti. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho nemohou ani vidět, a to je škoda. Je to přírodní...

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?
Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...

Proč jsou fermentované potraviny trendy
Fermentované potraviny jsou nejen trendy, ale jejich pravidelnou konzumací prospějete zejména svému zdraví. Jaké fermentované potraviny...

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě
Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!
V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?
Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení
Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě....