Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?
zdroj: Shutterstock

Ač to možná každý neví, cholesterol k životu potřebujeme. Bez něj se neobejde žádná buňka v lidském těle, protože je důležitý pro syntézu hormonů a vitamínu D, pomáhá také se zpracováním tuků a je důležitou složkou buněčných membrán. Nesmí ho být ale v krvi moc. Pokud hodnoty cholesterolu přesáhnou určitou hranici, má to za následek nejrůznější onemocnění. Příkladem může být ateroskleróza, která může vést k infarktu nebo mrtvici. Vysokým cholesterolem navíc zdaleka netrpí jen starší osoby, ale i mladší generace. Jak se před tím chránit a co zařadit do svého jídelníčku?

Vysoký nebo zvýšený cholesterol má u nás velká část populace. Problémem je, že většina lidí o tomto stavu ani neví, protože běžně nechodí na prevenci ke svému lékaři a nenechá si udělat testy. Cholesterol jako takový ale nemůžeme brát jen jako škodlivý. Záleží totiž na tom, o jaký druh se jedná.

Na vině je nejvíce špatná životospráva
Rizikových faktorů vysokého cholesterolu a rozvoje aterosklerózy je hned několik. Hlavním je nevhodná strava, kdy přijímáme mnoho živočišného tuku, jednoduchých cukrů a transmastných kyselin. Vysoký cholesterol ale můžete mít i z jiných příčin. Tou může být třeba chronický stres, nedostatek fyzické aktivity, nadváha, alkohol nebo kouření. Potíže s vysokým nebo zvýšeným cholesterolem můžete mít také díky genetické predispozici nebo kvůli jinému onemocnění, například pokud máte cukrovku, sníženou funkci štítné žlázy, vysoký krevní tlak apod.

Rozdíl mezi hodným a zlým cholesterolem
Hodnoty cholesterolu by měl znát každý, ovšem nezáleží na hodnotě celkového cholesterolu, ale na podílu jeho jednotlivých druhů. Tím nežádoucím druhem je LDL cholesterol, proti tomu HDL cholesterol je v pořádku. Ten je označován jako ten „hodný“, protože umí odnášet cholesterol z cév do jater. Důležitá je také hodnota triglyceridů (jednoduché tuky získané z potravy).

Jistou nevýhodou je, že člověka s vysokým cholesterolem netrápí žádné vážné potíže či zdravotní problémy. Pokud jde o samotnou vysokou hladinu cholesterolu, ta nemá zpravidla žádné projevy a člověka nijak neomezuje. Závažnější problém nastává při rozvinutí aterosklerózy, což je důsledek nadměrného ukládání LDL cholesterolu na cévních stěnách. Jak se dá hladina cholesterolu snížit?

Máte vysoký cholesterol? Upravte stravu
V první řadě by měl každý upravit svůj stávající jídelníček a styl života. Není hned nutné, aby lékař předepisoval léky na snížení hladiny cholesterolu. Celkově je vhodné snížit příjem tuků, přičemž na co je potřeba dát si pozor, je kombinace ztužených tuků a cukrů. Tu najdete například v různých oplatkách, sušenkách, čokoládách, tyčinkách apod. V rámci vaření byste se pak měli vyhýbat zejména smažení, dobré je pokrmy dusit, vařit v páře nebo restovat. Z jídelníčku vyřaďte tučná jídla, smažená, polotovary, uzeniny nebo alkohol.

Naopak si dopřejte hodně vlákniny, čerstvé ovoce a zeleninu, bílé maso, ryby, celozrnné produkty a z tuků ty zdravé – najdete je například v rostlinných olejích, ořeších nebo semínkách. Cholesterol dokáže snížit fermentovaná rýže, sója nebo také zelený čaj. Pokud nechcete brát léky, zkuste snížit cholesterol nejdřív přírodní cestou – pomocí bylinek. Dobrá je kopřiva, kořen čekanky, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, kotvičník nebo ibišek. Z těchto směsí bylin si můžete pravidelně dopřát například čaj.

Nejlepší je ale prevence a vysoký cholesterol vůbec nemuset řešit. Proto omezujte příjem nekvalitních tuků, méně solte, hlídejte si pitný režim, hýbejte se, omezujte alkohol, kouření a stres.

Zdroj: vitalia.czhealthline.comhealth.harvard.edu

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Preventivní prohlídky – jak často na ně máme nárok a co zahrnují?

Preventivní prohlídky – jak často na ně máme nárok a co zahrnují?

Prevence je nedílnou a velmi důležitou součástí celkové péče o zdraví a je dobré vědět, že preventivní prohlídky u dospělých spadají do odbornosti praktického lékaře, gynekologa a stomatologa. Ani v době,...

Čtěte dál
Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Březen je měsícem procitání ze zimy a ve vzduchu už je cítit jaro. Příroda se probouzí prvními květy barevných krokusů a co nevidět...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...
Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Ač je to paradoxní, mnozí z nás během vánočních svátků podléhají jednomu ze smrtelných hříchů, a sice obžerství. Je obtížné si toto...
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...
Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jaro je obdobím nových začátků a očist. Aby ty měly smysl, je třeba je řešit racionálně a zejména úpravou jídelníčku. Takové odlehčení...
Jarní detoxikace: Skvělý nápad, nebo nefunkční mýtus?

Jarní detoxikace: Skvělý nápad, nebo nefunkční mýtus?

S odbornicí na výživu Michaelou Bebovou o tom, zda podléhat nebo nepodléhat trendům jarní detoxikace, k jejichž praktikování mnozí...
Přepracovaná játra. Jak na sobě poznáte, že je s příchodem jara čas na změnu?

Přepracovaná játra. Jak na sobě poznáte, že je s příchodem jara čas na změnu?

Že játra nefungují tak, jak by měla, pocítíte mnoha různými způsoby. Dá vám o tom vědět vzhled obličeje, úst, stav kůže nebo vlasů....
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Nový rok, nové zvyky: Drobnosti, které vám zpříjemní celý život i každodenní fungování

Nový rok, nové zvyky: Drobnosti, které vám zpříjemní celý život i každodenní fungování

Často si dáváme různá předsevzetí, která ovšem mívají spíše materiální charakter a jde v nich tedy především o to, jak bychom chtěli...
Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Harvardští vědci zjistili, že užívání olivového oleje místo margarínu, másla nebo jiných zdrojů nasycených tuků může chránit před úmrtím...