Vonné svíčky mohou být nebezpečným společníkem domácností, který ohrožuje naše zdraví

Vonné svíčky mohou být nebezpečným společníkem domácností, který ohrožuje naše zdraví
zdroj: Shutterstock

Vonné svíčky jsou oblíbenou komoditou našich domácností. Ty levné konvenční, ale i designové, při jejichž koupi musíte sáhnout hlouběji do kapsy jsou sice možná příjemné nosu, ale skrývají také určitá zdravotní rizika. Jaké to jsou?

Syntetické vonné svíčky
Vonné svíčky jsou téměř nezbytným doplňkem pro intimní a pohodové večery bez ohledu na roční období, ale v zimě si je užíváme tak nějak víc. Vytváří teplou a klidnou atmosféru. Používají se také k osvěžení domu. Jsou dostupné v mnoha vůních, tvarech, barvách… takže si každý může vybrat to, co je jeho srdci nejbližší. Ale stejně tak, jak jsou oblíbené, tak se dostaly do hledáčku těch, kteří se zaobírají bezpečností domácích vůní a jejích vlivem na lidské zdraví. A začalo se mluvit o jejich možné škodlivosti pro endokrinní a dýchací systém člověka.

Toxicita vonných svíček
Ve složení konvenčních vonných svíček najdete parafín, produkt petrochemického průmyslu. Jeho používání je preferováno z důvodu finančních nákladů a konzistence. Parafín má tu výhodu, že je na jedné straně velmi levný a na druhé straně se dobře tvaruje. Jenže při jeho spalování dochází k uvolňování karcinogenních látek. Do tohoto materiálu se pak přidávají syntetické vůně, které také pochází z petrochemického průmyslu a mohou vyvolat mnoho zdravotních potíží. Třeba ve Francii byly některé druhy vonných svíček po diskusi ministerstva zdravotnictví a dalších ministerstev úplně zakázány. Knoty mohou zase obsahovat zbytky olova.

Alergie a astma
Vonné svíčky mohou představovat problém také pro lidi s alergiemi, astmatiky a epileptiky. Některé jejich složky mohou spustit dýchací potíže a vyvolat přímo astmatický záchvat. Kromě toho se částice, které se uvolňují během hoření, mohou působit jako alergenní látky. Mohou dráždit plíce a dýchací cesty celkově, takže se může po jejich použití následně objevit kašel, ale také třeba bolesti hlavy. Astmatici a alergici by ale měli dávat pozor při používání některých přírodních svíček a domácích vůní.

Přírodní varianty vonných svíček
Přírodní parfémované svíčky mohou být velmi dobrou náhradou vonných svíček z parafínu. Můžete si je vyrobit klidně doma z připravených vosků, které lze koupit na internetu. Pokud milujete včelí vosk, můžete si sami umotat svíčky z voskových plátů a ani nemusíte řešit vůni, protože samy o sobě voní velmi hezky a jemně. Přírodní svíčky jsou vyráběné kromě včelího vosku také z kokosového nebo sójového. Mají jinou konzistenci než parafín, knoty se vyrábí z bavlny, konopí nebo neupraveného lnu. Jsou parfémovány esenciálními oleji a rostlinnými extrakty. Někdy mohou být vyrobeny ze směsi přírodních vosků. Spalování takovýchto vosků představuje menší toxickou zátěž pro organismus člověka. I tak je ale nutné po jejich použití pořádně vyvětrat. Můžete si vybrat přírodní svíčky s bio certifikacemi nebo třeba lokální produkci, která vám zaručí čistě přírodní původ veškerých obsažených složek.

Zdroj: Pavlína Klaudová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!