Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky
zdroj: Shutterstock

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku smažili dozlatova. Ne každý tuk je ale pro smažení vhodný. Při nesprávném výběru můžete ohrozit své zdraví. Na čem tedy smažit?

Začneme hned jedním z nejtradičnějších tuků – máslem. Máslo má nenahraditelnou chuť, strukturu a také vůni. Mnoho lidí připravuje na másle vajíčka, pění na něm zeleninku pro vývar a nebo také smaží řízky. Patříte mezi ně? Tak s tím přestaňte. Máslo má pro obsah mléčného tuku nízký kouřový bod, to znamená, že se začíná přepalovat (a také znehodnocovat) při relativně nízkých teplotách okolo 120 °C. Mléčné bílkoviny podléhají nežádoucím reakcím za vzniku zdraví škodlivých látek. S kaprem usmaženým na másle tedy zkonzumujete pěknou dávku škodlivin navíc. Z toho důvodu je máslo ke smažení nevhodné a měli byste vybrat tuky s vyšší stabilitou, vyšším kouřovým bodem a určitě s vyšší tukovou čistotou. Jaké to jsou?

Ggí – přepuštěné máslo: Pokud máslo přepustíte a zbavíte ho mléčné bílkoviny, získáte čistý tuk – ghí. Ten už je pro smažení vhodný. Kouřový bod ghí je okolo 250 °C což je dostatečné pro domácí smažení.

Sádlo: Sádlo patří taktéž mezi tuky s velkou národní tradicí. Sádlo je tuk, který se nejčastěji získává z prasat. Známe samozřejmě i kachní nebo husí sádlo. Jde o stabilní tuk neutrální chuti, která se ke smažení řízků nebo kapra hodí a tak patří mezi vhodné volby.

Řepkový olej: Jednou z výživově nejvyrovnanějších tuků pro smažení je rafinovaný řepkový olej. Má vysoký kouřový bod, je dostatečně stabilní, nepřepálí se a má příjemnou chuť, která se pro smažení hodí. Je rostlinného původu, takže neobsahuje tolik nasycených mastných kyselin jako sádlo a ghí. Je proto dobrou volbou.

Slunečnicový, kokosový a olivový olej
Kokosový olej patří pro své vysoké zastoupení nasycených mastných kyselin ke stabilním tukům. Má ale charakteristickou chuť, která sice nemusí všem vadit nicméně k tradičním chutím alespoň kapra, se moc nehodí. Olivový olej, který je vhodný pro tepelnou kuchyni, je taktéž z hlediska stability vhodný, nicméně ze stejného důvodu, příchutě se pro přípravu moc nehodí. Slunečnicový olej má sice neutrální chuť, není ale tak tepelně stabilní jako řepkový, nicméně opět ho lze použít.

Zdroj: Michaela Bebová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Ač to možná každý neví, cholesterol k životu potřebujeme. Bez něj se neobejde žádná buňka v lidském těle, protože je důležitý pro syntézu...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...