5 nejčastějších příčin bolesti v krku

5 nejčastějších příčin bolesti v krku
zdroj: Unslpash.com

Bolest v krku je protivnou obtíží, která nám dokáže znepříjemnit každý všední i nevšední den. V lidském hrdle se nachází mnoho nervových zakončení. Pokud dojde k jejich podráždění, celá oblast zarudne a stane se velmi citlivou. Jaké jsou nejčastější příčiny téhle zdravotní komplikace?

1. Virová infekce
Virová infekce je nejčastější příčinou bolesti v krku, která se projevuje při polykání otokem a zarudnutím. Zánět způsobený virem je většinou banálním onemocněním, se kterým se lidé potýkají hlavně na jaře a na podzim. Proti virové infekci si lze vybudovat imunitu, ale nikdy nebude dostatečná z důvodu mutace virů. Pokud vás trápí běžná bolest v krku, vyzkoušejte například protizánětlivé čaje nebo léky proti bolesti v krku.

2. Bakteriální infekce
Další příčinou bolesti v krku mohou být některé druhy bakterií. Příznaky této nepříjemnosti je zvýšená teplota, otok mandlí a povlak na jazyku. Velmi často se bolest projevuje na levé nebo pravé straně dutiny krční. Bakteriální infekce vyžaduje odlišnou léčbu než ta virová – zda se jedná o bakterii, můžete zjistit pomocí CRP testu. Zatímco virová infekce časem ustoupí sama, ta bakteriální vyžaduje rozdílné medikamenty, povětšinou antibiotika.

3. Angína
Angína neboli akutní zánět krčních mandlí se vyznačuje svíravou bolestí v krku a mimo to otoky mandlí, chrapotem, horečkou a zimnicí. Většinu případů vzniku angíny zapříčiňuje bakterie Streptococcus Pyogenes, která se šíří vzduchem. Při angíně je nutná návštěva lékaře, který většinou předepíše antibiotika.

4. Faryngitida
Faryngitida je zánět hltanu nejčastěji virového původu. Zánět se projevuje intenzivním pálením v krku hlavně při polykání, bolest může přejít až do ucha. Faryngitida může být akutního i chronického charakteru. Bolesti v krku doprovází horečka, pocit schvácenosti. Na rozdíl od angíny faryngitidu doprovází rýma, kýchání nebo suchý kašel. Zánět se léči antipyretiky a kloktadly.

5. Laryngitida
Na hltan navazuje hrtan, který se nachází v oblasti ohryzku. Zánět v hrtanu se nazývá laryngitida. Toto onemocnění postihuje hlavně batolata a děti školního věku. Mezi příznaky patří silné škrábání v krku, chrapot nebo ztráta hlasu, horečka, bolest na hrudi a silný kašel. Zatímco dospělí tuto chorobu překonají vcelku snadno, děti, kvůli úzkým dýchacím cestám, mohou být ve vážném ohrožení – v první řadě je nutné snížit otok v oblasti dýchacích cest pomocí inhalace studeného vzduchu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!