Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?
zdroj: Shutterstock

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během jiných měsíců. V těch letních, kdy se bezstarostně oddáváme grilování, ochutnáváme exotická jídla v pouličních stáncích a nedbáme tak úzkostlivě na hygienu (například při venkovní přípravě jídla, které se i rychleji kazí), se jí však často vydáváme naproti.

Křeče, nevolnosti, zvracení, horečky a vodnaté průjmy – to jsou typické příznaky salmonely, infekčního onemocnění, které dokáže pořádně znepříjemnit léto. Dostává se do těla s potravou, ale i díky znečištěnému nádobí a nedostatečné hygieně při přípravě jídla.

Zdroje infekce a průběh onemocnění
Zdrojem infekce bývá nejčastěji maso nebo vejce kontaminované bakteriemi salmonely, které úspěšně ničí pouze vysoká teplota. Důsledná a dostatečná tepelná úprava potravin je proto zcela zásadní. Bakterie salmonely odolávají i zmrazení. Jejich přenašeči může být také v létě aktivní hmyz, především mouchy, k přenosu však nejčastěji dochází při špatném a nehygienickém zacházení s potravinami. Vysoké letní teploty nahrávají rychlému rozmnožování bakterií, je proto nutné také dbát zvýšené opatrnosti při skladování a přechovávání potravin před jejich konzumací. Nemoc se diagnostikuje pomocí mikrobiologického vyšetření stolice, nástup a průběh však může být především u malých dětí znepokojující. Příznaky se objevují náhle a často výrazně, i když po několika dnech potíže obvykle odezní. U malých dětí, starších lidí a osob se sníženou imunitou či chronickým onemocněním však mohou nezřídka nastat i vážnější komplikace.

Rizikové potraviny pro možný vznik onemocnění salmonelou
V létě se vyplatí vyhýbat se níže popsaným potravinám a oblíbené grilování pak rozhodně neuspěchat. K účinné prevenci patří také důsledná hygiena rukou při manipulaci s potravinami, v kempech a na táborech pak důsledně mýt nádobí a udržovat hygienu v místech, kde se jídlo připravuje či skladuje. Nedoporučují se především:

  • Nedostatečně vařená vejce
  • Potraviny s obsahem syrových vajec, (riziková je i zmrzlina či majonéza)
  • Nedostatečně propečené maso, stává se zejména při grilování
  • Masové polotovary
  • Po rozmražení znovu zmražené potraviny, velmi riziková je především drůbež

Léčba a komplikace po prodělání salmonelózy – bacilonosičství
Při léčbě salmonely je třeba hlavně důsledně doplňovat ztrátu tekutin. Doporučují se především minerální vody, slazený čaj nebo iontové nápoje. Je nutné přimět nemocného pít, i když nepociťuje žízeň, zejména u malých dětí to nemusí jít jednoduše, jde však o nutnost pro zlepšení celkového stavu. Je vhodné nasadit léky pro celkovou střevní dezinfekci pro zneškodnění choroboplodných zárodků, podává se obvykle také živočišné uhlí. Součástí léčby je zmíněné doplňování tekutin a také vhodná, lékařem předepsaná dieta. Komplikací po prodělání léčby může být bacilonosičství, kdy po prodělané nemoci bakterie přetrvávají ve žlučníku nemocného a ten se tak stává zdrojem nákazy. Řešením pak bývá chirurgické odstranění žlučníku.

Zdroj: alphega.czplzen.rozhlas.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...

Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem...
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy...
Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Létání k létu patří, ale ne každý je dobře snáší. Někdo létání miluje a nedělá mu sebemenší problémy, někomu naopak způsobuje úzkostné...
Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě...
Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Léto si žádá bezchybné oholení, minimálně pokud jde o podpaží a nohy. Pokud ale vyrážíte k vodě, bude to chtít ještě alespoň upravit...
Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Klimakterium, známé také jako menopauza, je přirozenou fází života ženy, která obvykle nastává okolo 45. a 55. roku života. Tento přechod...
Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Sluneční záření, slaná mořská voda a chlór z bazénů mohou mít na vlasy nejrůznější negativní dopady. Vlas sám o sobě, byť se to nezdá,...