Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během jiných měsíců. V těch letních, kdy se bezstarostně oddáváme grilování, ochutnáváme exotická jídla v pouličních stáncích a nedbáme tak úzkostlivě na hygienu (například při venkovní přípravě jídla, které se i rychleji kazí), se jí však často vydáváme naproti.
Křeče, nevolnosti, zvracení, horečky a vodnaté průjmy – to jsou typické příznaky salmonely, infekčního onemocnění, které dokáže pořádně znepříjemnit léto. Dostává se do těla s potravou, ale i díky znečištěnému nádobí a nedostatečné hygieně při přípravě jídla.
Zdroje infekce a průběh onemocnění
Zdrojem infekce bývá nejčastěji maso nebo vejce kontaminované bakteriemi salmonely, které úspěšně ničí pouze vysoká teplota. Důsledná a dostatečná tepelná úprava potravin je proto zcela zásadní. Bakterie salmonely odolávají i zmrazení. Jejich přenašeči může být také v létě aktivní hmyz, především mouchy, k přenosu však nejčastěji dochází při špatném a nehygienickém zacházení s potravinami. Vysoké letní teploty nahrávají rychlému rozmnožování bakterií, je proto nutné také dbát zvýšené opatrnosti při skladování a přechovávání potravin před jejich konzumací. Nemoc se diagnostikuje pomocí mikrobiologického vyšetření stolice, nástup a průběh však může být především u malých dětí znepokojující. Příznaky se objevují náhle a často výrazně, i když po několika dnech potíže obvykle odezní. U malých dětí, starších lidí a osob se sníženou imunitou či chronickým onemocněním však mohou nezřídka nastat i vážnější komplikace.
Rizikové potraviny pro možný vznik onemocnění salmonelou
V létě se vyplatí vyhýbat se níže popsaným potravinám a oblíbené grilování pak rozhodně neuspěchat. K účinné prevenci patří také důsledná hygiena rukou při manipulaci s potravinami, v kempech a na táborech pak důsledně mýt nádobí a udržovat hygienu v místech, kde se jídlo připravuje či skladuje. Nedoporučují se především:
- Nedostatečně vařená vejce
- Potraviny s obsahem syrových vajec, (riziková je i zmrzlina či majonéza)
- Nedostatečně propečené maso, stává se zejména při grilování
- Masové polotovary
- Po rozmražení znovu zmražené potraviny, velmi riziková je především drůbež
Léčba a komplikace po prodělání salmonelózy – bacilonosičství
Při léčbě salmonely je třeba hlavně důsledně doplňovat ztrátu tekutin. Doporučují se především minerální vody, slazený čaj nebo iontové nápoje. Je nutné přimět nemocného pít, i když nepociťuje žízeň, zejména u malých dětí to nemusí jít jednoduše, jde však o nutnost pro zlepšení celkového stavu. Je vhodné nasadit léky pro celkovou střevní dezinfekci pro zneškodnění choroboplodných zárodků, podává se obvykle také živočišné uhlí. Součástí léčby je zmíněné doplňování tekutin a také vhodná, lékařem předepsaná dieta. Komplikací po prodělání léčby může být bacilonosičství, kdy po prodělané nemoci bakterie přetrvávají ve žlučníku nemocného a ten se tak stává zdrojem nákazy. Řešením pak bývá chirurgické odstranění žlučníku.
Zdroj: alphega.cz, plzen.rozhlas.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?
Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku dostatek. Bohužel tomu tak není, naše země již stěží dosahuje spodní...
Čtěte dál
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Pravidla pro koupání s atopickým ekzémem

Gynekologické záněty trápí v létě nejednu ženu. Jak jim účinně předcházet?

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Šťavnaté letní masky na obličej, které si vyrobíte sami doma

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?
