Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?
zdroj: Shutterstock

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během jiných měsíců. V těch letních, kdy se bezstarostně oddáváme grilování, ochutnáváme exotická jídla v pouličních stáncích a nedbáme tak úzkostlivě na hygienu (například při venkovní přípravě jídla, které se i rychleji kazí), se jí však často vydáváme naproti.

Křeče, nevolnosti, zvracení, horečky a vodnaté průjmy – to jsou typické příznaky salmonely, infekčního onemocnění, které dokáže pořádně znepříjemnit léto. Dostává se do těla s potravou, ale i díky znečištěnému nádobí a nedostatečné hygieně při přípravě jídla.

Zdroje infekce a průběh onemocnění
Zdrojem infekce bývá nejčastěji maso nebo vejce kontaminované bakteriemi salmonely, které úspěšně ničí pouze vysoká teplota. Důsledná a dostatečná tepelná úprava potravin je proto zcela zásadní. Bakterie salmonely odolávají i zmrazení. Jejich přenašeči může být také v létě aktivní hmyz, především mouchy, k přenosu však nejčastěji dochází při špatném a nehygienickém zacházení s potravinami. Vysoké letní teploty nahrávají rychlému rozmnožování bakterií, je proto nutné také dbát zvýšené opatrnosti při skladování a přechovávání potravin před jejich konzumací. Nemoc se diagnostikuje pomocí mikrobiologického vyšetření stolice, nástup a průběh však může být především u malých dětí znepokojující. Příznaky se objevují náhle a často výrazně, i když po několika dnech potíže obvykle odezní. U malých dětí, starších lidí a osob se sníženou imunitou či chronickým onemocněním však mohou nezřídka nastat i vážnější komplikace.

Rizikové potraviny pro možný vznik onemocnění salmonelou
V létě se vyplatí vyhýbat se níže popsaným potravinám a oblíbené grilování pak rozhodně neuspěchat. K účinné prevenci patří také důsledná hygiena rukou při manipulaci s potravinami, v kempech a na táborech pak důsledně mýt nádobí a udržovat hygienu v místech, kde se jídlo připravuje či skladuje. Nedoporučují se především:

  • Nedostatečně vařená vejce
  • Potraviny s obsahem syrových vajec, (riziková je i zmrzlina či majonéza)
  • Nedostatečně propečené maso, stává se zejména při grilování
  • Masové polotovary
  • Po rozmražení znovu zmražené potraviny, velmi riziková je především drůbež

Léčba a komplikace po prodělání salmonelózy – bacilonosičství
Při léčbě salmonely je třeba hlavně důsledně doplňovat ztrátu tekutin. Doporučují se především minerální vody, slazený čaj nebo iontové nápoje. Je nutné přimět nemocného pít, i když nepociťuje žízeň, zejména u malých dětí to nemusí jít jednoduše, jde však o nutnost pro zlepšení celkového stavu. Je vhodné nasadit léky pro celkovou střevní dezinfekci pro zneškodnění choroboplodných zárodků, podává se obvykle také živočišné uhlí. Součástí léčby je zmíněné doplňování tekutin a také vhodná, lékařem předepsaná dieta. Komplikací po prodělání léčby může být bacilonosičství, kdy po prodělané nemoci bakterie přetrvávají ve žlučníku nemocného a ten se tak stává zdrojem nákazy. Řešením pak bývá chirurgické odstranění žlučníku.

Zdroj: alphega.czplzen.rozhlas.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu pomocí výživy i hydratace. Není totiž pro to, abyste je zařadili čerstvé...

Čtěte dál
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Se slunečními dny je potřeba najít tu správnou ochranu. Debata o škodlivých látkách v opalovací kosmetice se táhne již několik let...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Léto je krásným, ale i poměrně náročným obdobím. Prázdniny, nároky dětí na pozornost, horko, ve kterém se vám nechce nic dělat. Potřeba...
Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Klimatizace, ačkoliv nám umí poskytnout v horkých dnech značnou úlevu, může při nesprávném používání nebo zanedbané údržbě způsobovat...
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...
Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Zelený ječmen je součástí oblíbených doplňků stravy, určených pro podporu detoxikace nejen na jaře. Zároveň může být také poměrně dobrým...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...