Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během jiných měsíců. V těch letních, kdy se bezstarostně oddáváme grilování, ochutnáváme exotická jídla v pouličních stáncích a nedbáme tak úzkostlivě na hygienu (například při venkovní přípravě jídla, které se i rychleji kazí), se jí však často vydáváme naproti.
Křeče, nevolnosti, zvracení, horečky a vodnaté průjmy – to jsou typické příznaky salmonely, infekčního onemocnění, které dokáže pořádně znepříjemnit léto. Dostává se do těla s potravou, ale i díky znečištěnému nádobí a nedostatečné hygieně při přípravě jídla.
Zdroje infekce a průběh onemocnění
Zdrojem infekce bývá nejčastěji maso nebo vejce kontaminované bakteriemi salmonely, které úspěšně ničí pouze vysoká teplota. Důsledná a dostatečná tepelná úprava potravin je proto zcela zásadní. Bakterie salmonely odolávají i zmrazení. Jejich přenašeči může být také v létě aktivní hmyz, především mouchy, k přenosu však nejčastěji dochází při špatném a nehygienickém zacházení s potravinami. Vysoké letní teploty nahrávají rychlému rozmnožování bakterií, je proto nutné také dbát zvýšené opatrnosti při skladování a přechovávání potravin před jejich konzumací. Nemoc se diagnostikuje pomocí mikrobiologického vyšetření stolice, nástup a průběh však může být především u malých dětí znepokojující. Příznaky se objevují náhle a často výrazně, i když po několika dnech potíže obvykle odezní. U malých dětí, starších lidí a osob se sníženou imunitou či chronickým onemocněním však mohou nezřídka nastat i vážnější komplikace.
Rizikové potraviny pro možný vznik onemocnění salmonelou
V létě se vyplatí vyhýbat se níže popsaným potravinám a oblíbené grilování pak rozhodně neuspěchat. K účinné prevenci patří také důsledná hygiena rukou při manipulaci s potravinami, v kempech a na táborech pak důsledně mýt nádobí a udržovat hygienu v místech, kde se jídlo připravuje či skladuje. Nedoporučují se především:
- Nedostatečně vařená vejce
- Potraviny s obsahem syrových vajec, (riziková je i zmrzlina či majonéza)
- Nedostatečně propečené maso, stává se zejména při grilování
- Masové polotovary
- Po rozmražení znovu zmražené potraviny, velmi riziková je především drůbež
Léčba a komplikace po prodělání salmonelózy – bacilonosičství
Při léčbě salmonely je třeba hlavně důsledně doplňovat ztrátu tekutin. Doporučují se především minerální vody, slazený čaj nebo iontové nápoje. Je nutné přimět nemocného pít, i když nepociťuje žízeň, zejména u malých dětí to nemusí jít jednoduše, jde však o nutnost pro zlepšení celkového stavu. Je vhodné nasadit léky pro celkovou střevní dezinfekci pro zneškodnění choroboplodných zárodků, podává se obvykle také živočišné uhlí. Součástí léčby je zmíněné doplňování tekutin a také vhodná, lékařem předepsaná dieta. Komplikací po prodělání léčby může být bacilonosičství, kdy po prodělané nemoci bakterie přetrvávají ve žlučníku nemocného a ten se tak stává zdrojem nákazy. Řešením pak bývá chirurgické odstranění žlučníku.
Zdroj: alphega.cz, plzen.rozhlas.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál