6 tipů, jak začít s paddleboardingem?

6 tipů, jak začít s paddleboardingem?
zdroj: Pixabay

Se slunnými dny se na hladiny českých vod vrací paddleboarďáci. Už i vás zlákal nový neuvěřitelně populární sport? Přečtěte si, jak začít s paddleboardingem.

1. Pořiďte si správné vybavení
Nabídka paddleboardů je široká. Jako začátečník si vybírejte z klasických typů, které jsou širší a tím pádem na nich lépe udržíte rovnováhu.

2. Najděte si klidné vody
První pokusy na paddleboardu určitě absolvujte v klidných vodách. Ideální jsou jezera nebo rybníky, kde neprojíždí žádné lodě.

3. Zjistěte, jak se paddleboard chová
Poprvé si na paddleboard zkuste nastoupit na mělčině, abyste zjistili, jak se prkno na vodě chová. Paddleboard vám ale nesmí dřít o dno. Ideální je hloubka přibližně do úrovně kolen. V sedě se pak zkuste různě vrtět a přesouvat po prkně.

4. Naučte se správně držet pádlo
Pádlo držte oběma rukama – jednou nahoře za hlavici a druhou dole za žerď. Šíři úchopu si zvolte sami, tak aby vám to při pádlování bylo pohodlné.

Tip: S pádlem se dá zachránit každá situace. Budete-li mít pocit, že z paddleboardu padáte, uchopte pádlo pevně oběěma rukama a zkuste se o něj opřít. Nic horšího, než že stejně spadnete do vody, se nestane.

5. První jízdu absolvujte v kleče
Na první cestu dál od břehu se vydejte v kleče. Klek na paddleboardu využívají i zkušení sportovci, když se dostanou do obtížnějších situací způsobených větrem, většími vlnami nebo silným proudem. Když na paddleboardu klečíte, máte níže těžiště, a tím pádem i stabilnější polohu.

6. Zkuste se postavit
Jakmile se v kleče na paddleboardu začnete cítit dostatečně sebejistě, zkuste si stoupnout. Stůjte ve střední části prkna (středové poutko byste měli mít přibližně mezi nohama) a nohy rozkročte na šíři ramen.

V momentě, kdy se úspěšně postavíte, na nic nečekejte a začněte pádlovat. Paddleboard je totiž výrazně stabilnější během jízdy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!