Zdraví z Chorvatska: Blahodárné účinky moře, bylinek i olivovníků působí jako lázně

Zdraví z Chorvatska: Blahodárné účinky moře, bylinek i olivovníků působí jako lázně
zdroj: archiv zadavatele

Středomořská kuchyně Chorvatska obsahuje spoustu prospěšných surovin – od olivového oleje až po rybí speciality. Kousek zdraví si v Chorvatsku můžete natrhat i na procházce a následně přivést domů. Jak na to?

Jet do Chorvatska na dovolenou je podobné jako vydat se do lázní. Proč? Nejen, že Jaderské moře blahodárně působí na celou řadu kožních problémů, ale i chorvatská kuchyně je plná darů přírody, které posílí vaše zdraví. A pokud zvolíte Chorvatsko all inclusive, budete si moct tyto dobroty užívat opravdu do sytosti.

S olivovníkem ke zdravému srdci i mozku
Kde se skrývá největší zázrak? Skoro v každém chorvatském pokrmu! Je jím olivový olej, který se používá do zálivek salátů, k restování i jako přísada do přírodní kosmetiky. Výčtem pozitivních účinků olivového oleje by se daly strávit hodiny. Nejvíce vyniká v prevenci onemocnění srdce a svými protizánětlivými účinky. Díky vysokému množství antioxidantů také podporuje paměť, funkce mozku a udržuje v rovnováze náš střevní mikrobiom. Při výběru oleje určitě sáhněte po extra panenském, který se za studena lisuje okamžitě po sklizni. Proto si zachovává většinu cenných látek a vitamínů.

Spoustu lidí neví, že jedinou léčivou složkou nejsou jen olivy a z nich vyráběný olej. Významné zdravotní benefity totiž přináší i listy olivovníku. Pokud na dovolené narazíte na olivový háj, zkuste si (samozřejmě se svolením majitele) listy nasušit. Podobně jako olivový olej působí protizánětlivě a výluh z listů funguje jako skvělý lék při chřipce – snižuje horečku a bojuje proti bakteriím a virům. Už v 19. století se listy olivovníku používaly na horečnatá onemocnění typu malárie.

Krásně voní a navíc i léčí
Voňavé levandulové lány jsou doménou hlavně ostrovu Hvar ve střední Dalmácii. Destilací této bylinky se získává éterický olej, který má výjimečné uvolňující účinky. Díky tomu pomáhá jako prevence migrén, nespavosti a snižuje krevní tlak. Výrobky z hvarské levandule seženete v obchůdkách po celém Chorvatsku – od vonných olejíčků a polštářků přes nejrůznější kosmetiku až po levandulový med. Ten zase příznivě působí na dýchací orgány.

Další oblíbenou bylinou je rozmarýn, který znáte i z českých zahrádek. Věděli jste, že kromě skvělé chuti také zlepšuje krevní oběh a činnost jater a žlučníku? Pro tyto lékařské účely se používají listy a modrofialové květy. Rozmarýn skvěle chutná k masu a grilované zelenině, oblíbenou novinkou je ale i využití do limonád a sodovek. Stačí si do sklenice přidat větvičku a váš nápoj získá nezaměnitelnou chuť.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!