S koncem léta k nám dorazila doba burčáku, kterou mnozí z nás očekávají s nadšením. Už máte za sebou první ochutnávku i vy? Pokud ne, poradíme vám, co se vlastně může nazývat burčákem, kdo má na burčák patent i jak je to s jeho přínosem pro zdraví.
Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy, vypěstovaných v Čechách. Burčák obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to oblíbená pochoutka značící první sklizeň vinných hroznů a očekávané období vinných festivalů, koštů a vinobraní, na které narazíte téměř ve všech koutech republiky.
Burčák jako první vlaštovka nové vinné sezóny
Burčák se u nás objevuje zhruba od poloviny srpna do konce listopadu, v poslední době se jej prodejci snaží uvést na trh čím dál dřív. V takovém případě jde však často o dovážené, částečně zkvašené vinné mošty. Na pravý český burčák si tak raději vždy počkejte do začátku září, kdy se objevuje skutečně jako první vlaštovka a předzvěst dozrávání vín. Nejprve dozrávají bílé odrůdy a následně ty modré, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák. První burčáky jsou u nás obvykle z odrůd Irsai Oliver a Müller Turgau, dále pak Veltlínské zelené, Muškát moravský či Chardonnay.
Burčák jedině z Čech
Burčák je lahodná pochoutka provázející všechny typicky venkovní společenské akce na konci léta, je symbolem období sklizně vinných hroznů. Věděli jste ale, že jde o nápoj výhradně z českých vinných hroznů, vypěstovaných a sklizených na našem území? Vše ostatní a dovážené se musí povinně označovat jako částečně zkvašený vinný mošt. Označení "burčák" tak může skutečně nést jen takový produkt, který je vyrobený z hroznů pocházejících z České republiky.
Je burčák zdravý, i když je to alkohol?
Pokud se burčák stáčí ve správné fázi, obsahuje až šest procent alkoholu. Dále v sobě skrývá vitamíny, přírodní kvasinky, minerály, stopové prvky a další. Další látky mohou pomoci v oblasti kožních problémů. Přesto všechno je burčák alkoholickým nápojem, který je třeba pít s rozumem. Pro zdraví je vhodné vypít jen malé množství, jinak už se vystavujeme riziku typické kocoviny, ale třeba i průjmům.
Každé víno bylo jednou burčákem
Burčák je někdy mylně považován za samostatný druh vína, jak už jsme si ale vysvětlili, jde o částečně zkvašený vinný mošt, jakýsi meziprodukt, který předchází výrobě vína. Dá se proto říct, že každé víno bylo kdysi právě burčákem. Šťáva z hroznů zkvašená bez pomoci chemikálií, konzervantů či pesticidů obsahuje cukry, které se působením kvasinek přemění na alkohol a oxid uhličitý. Je to postupný a přirozený proces, dělící se na několik fází a trvající zhruba týden.
Burčák podle stádia kvašení
- sladký – je ve chvíli, kdy převažuje cukr nad alkoholem
- v tzv. varu – aktivita kvasinek je na svém vrcholu, poměr cukru a alkoholu je půl na půl
- po zlomení – převažuje alkohol, chuť je kyselejší
- tzv. mydliňák – obsahuje kvasné látky, cukr zaniká, převažuje alkohol a ostrá chuť kyselin
- mladé víno – téměř čisté víno s ustálenou chutí, je patrná vůně odrůdy
Jak správně pít a vychutnávat burčák?
Příjemně perlivý, chuťově vyvážený a každoročně dostupný jen po omezenou dobu, kterou bychom neměli propást. To je náš burčák. Dokonalá chuť burčáku není ani sladká, ani trpká, ale něco přesně mezi tím. Obvykle vám může první ochutnání připadat jako pití sladkého moštu, který vám nemůže nijak stoupnout do hlavy. Burčák je ale známý svou zrádností a schopností pěkně vám zatočit hlavu, když po několika sklenkách vstanete od stolu. Burčák proto vychutnávejte pomalu, s požitkem a v rozumném množství, ať vás na něj hned po prvním vinobraní nepřejde chuť natrvalo. Zářijový burčák si nenechte ujít, vždy ale pijte s mírou!
Zdroj: burcakoveslavnosti.cz, vinomapa.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?
Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...
Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života
