Burčák – je tu první vlaštovka vinné sezóny!

Burčák – je tu první vlaštovka vinné sezóny!
zdroj: Shutterstock

S koncem léta k nám dorazila doba burčáku, kterou mnozí z nás očekávají s nadšením. Už máte za sebou první ochutnávku i vy? Pokud ne, poradíme vám, co se vlastně může nazývat burčákem, kdo má na burčák patent i jak je to s jeho přínosem pro zdraví.

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy, vypěstovaných v Čechách. Burčák obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to oblíbená pochoutka značící první sklizeň vinných hroznů a očekávané období vinných festivalů, koštů a vinobraní, na které narazíte téměř ve všech koutech republiky.

Burčák jako první vlaštovka nové vinné sezóny
Burčák se u nás objevuje zhruba od poloviny srpna do konce listopadu, v poslední době se jej prodejci snaží uvést na trh čím dál dřív. V takovém případě jde však často o dovážené, částečně zkvašené vinné mošty. Na pravý český burčák si tak raději vždy počkejte do začátku září, kdy se objevuje skutečně jako první vlaštovka a předzvěst dozrávání vín. Nejprve dozrávají bílé odrůdy a následně ty modré, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák. První burčáky jsou u nás obvykle z odrůd Irsai Oliver a Müller Turgau, dále pak Veltlínské zelené, Muškát moravský či Chardonnay.

Burčák jedině z Čech
Burčák je lahodná pochoutka provázející všechny typicky venkovní společenské akce na konci léta, je symbolem období sklizně vinných hroznů. Věděli jste ale, že jde o nápoj výhradně z českých vinných hroznů, vypěstovaných a sklizených na našem území? Vše ostatní a dovážené se musí povinně označovat jako částečně zkvašený vinný mošt. Označení "burčák" tak může skutečně nést jen takový produkt, který je vyrobený z hroznů pocházejících z České republiky. 

Je burčák zdravý, i když je to alkohol?
Pokud se burčák stáčí ve správné fázi, obsahuje až šest procent alkoholu. Dále v sobě skrývá vitamíny, přírodní kvasinky, minerály, stopové prvky a další. Další látky mohou pomoci v oblasti kožních problémů. Přesto všechno je burčák alkoholickým nápojem, který je třeba pít s rozumem. Pro zdraví je vhodné vypít jen malé množství, jinak už se vystavujeme riziku typické kocoviny, ale třeba i průjmům.

Každé víno bylo jednou burčákem
Burčák je někdy mylně považován za samostatný druh vína, jak už jsme si ale vysvětlili, jde o částečně zkvašený vinný mošt, jakýsi meziprodukt, který předchází výrobě vína. Dá se proto říct, že každé víno bylo kdysi právě burčákem. Šťáva z hroznů zkvašená bez pomoci chemikálií, konzervantů či pesticidů obsahuje cukry, které se působením kvasinek přemění na alkohol a oxid uhličitý. Je to postupný a přirozený proces, dělící se na několik fází a trvající zhruba týden.

Burčák podle stádia kvašení

  • sladký – je ve chvíli, kdy převažuje cukr nad alkoholem
  • v tzv. varu – aktivita kvasinek je na svém vrcholu, poměr cukru a alkoholu je půl na půl
  • po zlomení ­– převažuje alkohol, chuť je kyselejší
  • tzv. mydliňák – obsahuje kvasné látky, cukr zaniká, převažuje alkohol a ostrá chuť kyselin
  • mladé víno – téměř čisté víno s ustálenou chutí, je patrná vůně odrůdy

Jak správně pít a vychutnávat burčák?
Příjemně perlivý, chuťově vyvážený a každoročně dostupný jen po omezenou dobu, kterou bychom neměli propást. To je náš burčák. Dokonalá chuť burčáku není ani sladká, ani trpká, ale něco přesně mezi tím. Obvykle vám může první ochutnání připadat jako pití sladkého moštu, který vám nemůže nijak stoupnout do hlavy. Burčák je ale známý svou zrádností a schopností pěkně vám zatočit hlavu, když po několika sklenkách vstanete od stolu. Burčák proto vychutnávejte pomalu, s požitkem a v rozumném množství, ať vás na něj hned po prvním vinobraní nepřejde chuť natrvalo. Zářijový burčák si nenechte ujít, vždy ale pijte s mírou!

Zdroj: burcakoveslavnosti.czvinomapa.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více odpočívat a respektovat kratší trvání denního světla, tedy budeme chodit...

Čtěte dál
Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Podzimní a zimní dny bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo se v tomto období musí vyrovnat se změnami teplot během rána...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

V září jsme si mohli všimnout, že se slavil celosvětový den lékárníků. Česká lékárnická komora vypustila do povědomí pacientů edukační...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Pravý podzim o sobě dává vědět již skoro každý den a teploty pomalu a jistě klesají. Jen co dorazí pořádné podzimní plískanice, bude...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Kolové nápoje – proč nám dělají dobře na žaludek a pro koho nejsou vhodné?

Kolové nápoje – proč nám dělají dobře na žaludek a pro koho nejsou vhodné?

Kdo by neznal kolové nápoje. A jen málokdo vám řekne, že mu takové nápoje nechutnají a nikdy je nepije. S čím už se ale běžně nesetkáme,...
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Přichází podzim a s ním spojená melancholie a deprese. Jak se vymanit ze špatné nálady?

Přichází podzim a s ním spojená melancholie a deprese. Jak se vymanit ze špatné nálady?

Sychravým počasím, zkracováním dne a úbytkem světla nás příroda vybízí k určitému zpomalení, zvolnění a k přípravě na zimní odpočinek....
Léto je za půlkou. Jak využít zbytek prázdnin a do podzimu načerpat dostatek energie?

Léto je za půlkou. Jak využít zbytek prázdnin a do podzimu načerpat dostatek energie?

Nebude to dlouho trvat a poslední prázdninové dny se přehoupnou do září, měsíce, který s sebou opět přinese spoustu povinností a děti...
Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Nepijte vodu studenou, ale teplou, podpoříte své zdraví i hubnutí – určitě jste takové tvrzení už slyšeli. Poslední dobou je pití teplé...