Vsaďte na podzimní aromaterapii – pomůže imunitě a zatočí s bacily

Vsaďte na podzimní aromaterapii – pomůže imunitě a zatočí s bacily
zdroj: Shutterstock

S chladnějšími dny často sáhneme po aromaterapii. Esenciální oleje pro podzimní období by ale neměly provázet experimenty, které by mohly uživateli ublížit. Nejsou to totiž jen vůně, ale mají specifické chemické složení a to je třeba respektovat. Jak bezpečně užívat aromaterapii?

Aromaterapie pomůže pomoci vybudovat lepší imunitu
Pokud chcete začít pracovat na neprůstřelné imunitě, je vhodné to udělat co nejdřív. Velmi osvědčenou kombinací je užívání kvalitních vitamínů, minerálů a probiotik nebo kombinovaných symbiotik (kde najdete prebiotika i probiotika) s mírnou aromaterapeutickou podporou. Mírnou znamená, že používáte esenciální oleje maximálně třikrát týdně po dobu jedné hodiny denně, u dětí od šesti do deseti let pak půl hodiny denně. Pokud potřebujete esenciální olej dostat přímo do těla, tak můžete jeden den difúzování nahradit masáží.

Ať už použijete již připravený masážní olej nebo si jej děláte sami. Pokud si jej chcete namíchat doma, počet kapek by měl být maximálně 30 na 50 ml nosného oleje. Pro podporu imunity se hodí například dřevo ho-sho, citrusy. Ve společné kombinaci velmi hezky voní. Milovníci pryskyřic ocení také kadidlo. Je ale potřeba u něj mít na paměti, že není vhodné při nízkém tlaku, hormonálně závislých forem rakoviny. U těhotných lze používat od ukončeného třetího měsíce gravidity, v polovičních než běžně doporučených dávkách jednou týdně.

U dětí raději hydroláty
Pokud máte doma malé děti a ultrasonický difuzér s rozmlžovačem, jsou pro vás jako dělané nekonzervované hydroláty (květové vody). U malých dětí do šesti let a miminek není vůbec potřeba používat esenciální oleje. Je to hlavně z bezpečnostních důvodů, kvůli ochraně jejich vnitřních orgánů a nervového systému. Při používání hydrolátů nemusíte moc řešit kontraindiakce, protože obsahuje pouze 1% ve vodě rozpustných aromatických molekul, které se do něho dostanou při destilaci esenciálního oleje. Existují sice výjimky (například máta peprná a nebo hydrolát z šalvěje lékařské), které nejsou vhodné pro děti, ale třeba tymiánem linalolem nebo citrusy u nich nic nezkazíte.

Kterým esenciálním olejům se vyhnout?
Pokud chcete používat esenciální oleje, dbejte na možné kontraindikace podle věku, zdravotního stavu. Zajímat by vás měli onkologičtí pacienti, lidé s poruchami ředění krve, astmatici a epileptici, lidé po transplantaci orgánů (typicky nemohou esenciální olej z grepfruitu). U epileptiků, astmatiků a malých dětí do deseti let se vyhněte takovým, které obsahují 1,8 cineol (eukalypty, kafr atd.), mentol (máty). Dávejte pozor také na difúzování v kolektivech, obzvlášť, jste-li pedagogičtí pracovníci a chcete pomoci zlepšit imunitu žáků. Použitím hydrolátu předejdete možným zdravotním komplikacím u dětí i mládeže.

Když už chytnete bacil
Pokud již nějaký ten bacil chytnete, můžete užívat hydroláty také vnitřně, rozmíchanou jednu lžičku tymiánu linaloolu v horké vodě místo čaje dvakrát denně po dobu jednoho týdne. Je vhodný také pro děti od tří let věku. Dospělí, kteří nemají kontraindikace nemusí hned sahat po eukalyptu globulu nebo jiných eukalyptech. Pokud máte doma esenciální olej tymián linalool a máte děti od šesti let věku, klidně jej dejte do difuzéru nebo si s ním natřete po smíchání s nosným olejem hrudník a záda dvakrát denně. Na jednu čajovou lžičku stačí kapka a musí se dobře rozmíchat. Kromě toho, že je antivirový, působí také potopudně a močopudně a může pomoct srazit horečku.

Zdroje:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

ncbi.nlm.nih.gov

tisserandinstitute.org

poison.org

epilepsysociety.org.uk

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!