Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie či zdraví. Přichází tedy skutečně doba, kdy živočišné maso budeme nahrazovat rostlinnými alternativami? Možnosti jsou dnes celkem rozšířené. Úskalím pak může být odlišná kvalita těchto „náhražek“. Jistě znáte klasické sójové výrobky, různé druhy obilovin nebo jiných luštěnin, ze kterých jsou alternativy vyráběny. Už jste ale slyšeli o chlebovníku?

Všichni si jistě uvědomují, že klasické maso je mimo jiné skvělým zdrojem plnohodnotných bílkovin a mnohem lépe využitelného železa. Avšak jeho nadměrná konzumace, a to zejména červeného masa, tučných variant nebo masných výrobků, je spojována s vysokým rizikem vzniku různých civilizačních chorob. V rámci společnosti také neustále roste váha etická i ekologická, která hlavně u mladší generace spotřebitelů převažuje. Kromě jiných alternativ se proto zjevil také chlebovník neboli jackfruit. Co o něm víme? Jak ho využít a je pro tělo prospěšný?

Jak se zrodil jackfruit
Chlebovník je ovoce, původem z Indie, patří do stejné skupiny plodů jako například fík nebo moruše (skupina morušníkovitých). Původně byl nalezen jako laciný a energeticky bohatý zdroj potravy pro britské otroky v Karibiku. Jak už název napovídá, jackfruit má u nás jméno chlebovník z toho důvodu, že po upečení připomíná čerstvě upečený chléb. Zpracovat se ale dá na mnoho způsobů a dokáže prý dokonale nahradit maso.

Tento druh ovoce je velice oblíbený hlavně u veganů, kteří si z tohoto plodu (méně zralého) připravují pokrmy á la kari, tacos nebo enchiladas. Je dokonce možné, že zanedlouho bude chlebovník vyhledávat stále více osob vyhýbající se masu i všem živočišným potravinám, stane se z něj král masových náhražek a své prvenství tak převezme po dlouholeté sóji. Ta je mimochodem už tak po několik let probírána z různých stran a stále se objevují nové a nové studie ohledně její (ne)kvality a případného dopadu na zdraví.

Vzhled i možnosti úprav chlebovníku
Chlebovníky nejsou rozhodně žádní drobečkové. V průměru plody váží kolem 16 kilogramů, dorůst ale mohou až do váhy 80 kilogramů. Takové obry naleznete například na asijských trzích, ale pravdou je, že naporcování takto velkého chlebovníku může být i obtížnější než nasekání masa. Jackfruit má pevnou slupku, která je ostnatá, a také vylučuje bílý lepivý latex. Tepelná úprava je celkem časově náročná, v kuchyni však dokáže nahradit maso, zeleninu i ovoce (jako chlazený a syrový). Jeho semínka se dají upéct a chutí poté připomínají jedlé kaštany.

Chuť je spíše sladká, nahradit maso ale přesto umí
Tyto plody jsou dobrým zdrojem vlákniny, obsahují také hodně draslíku, vápníku nebo fosforu. Díky obsahu vitamínu C nebo A chlebovník podporuje imunitní systém, čistí organismus, zlepšuje trávení nebo také snižuje krevní tlak. Oproti právě sóji má chlebovník výhodu v tom, že se dá v jakékoliv podobě rovnou konzumovat a není třeba ho dále zpracovávat. Konzumuje se dužina i semena. Protože texturou připomíná maso, je vhodné jackfruit použít prakticky do čehokoliv, kam maso dáváte běžně.

Chuť zralého plodu je příjemně nasládlá, může připomínat i chuť banánu, nektarinek či fíků. Chlebovník se ale dá konzumovat i nezralý, a to jak v syrovém, tak v tepelně upraveném stylu. Zkusit z něj můžete nejrůznější směsi (kari, čína apod.), chutné jsou i polévky, zeleninové pokrmy plody jsou skvělé i nakyselo ve formě „nakládaček“. Nasladko se jackfruit konzumuje jako džem, kompot, bývá i součástí dezertů, smoothie nebo ovocných salátů, seženete ho také v sušené a proslazené formě jako cukrovinku.

Podle nejrůznějších odborníku (přes výživu až po ekology) se chlebovník jeví jako ideální náhražka masa a zároveň řešení pro globální oteplování, protože maso má být druhý největší přispěvatel k tomuto problému. Proto bychom alespoň část měli nahradit organickými plody. Díky tomu již také probíhá velká osvěta ohledně konzumace chlebovníku, počínající ve Spojených státech. Osloví tyto plody i vás?

Zdroje

vitalia.cz

national-geographic.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku dostatek. Bohužel tomu tak není, naše země již stěží dosahuje spodní...

Čtěte dál
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
K tomu, abyste žili non-toxic, nemusíte vykrást banku. Stačí jen trochu přemýšlet

K tomu, abyste žili non-toxic, nemusíte vykrást banku. Stačí jen trochu přemýšlet

O netoxický životní styl se zajímá čím dál více lidí. Nejen ze zdravotních a ekologických důvodů. Pokud přemýšlíte nad svým nákupem,...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Zná to nejspíš každý – najíte se a najednou je energie pryč. Jako kdyby se vám z ničeho nic vybily baterky. Snažíte se pokračovat v...
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Netoxická domácnost a tělová i vlasová kosmetika jsou prakticky již běžným standardem mnoha domácností. Ženy po celém světě se neobejdou...
Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Léto je v plném proudu a s tím jde ruku v ruce také cestování, výlety, pobyty u vody apod. Ať už plánujete jakoukoliv cestu, jisté...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během...
Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti...
Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

V posledních letech výrazně vzrostlo povědomí o způsobu života, při kterém se snažíme redukovat odpad v domácnostech. Problematika...