V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie či zdraví. Přichází tedy skutečně doba, kdy živočišné maso budeme nahrazovat rostlinnými alternativami? Možnosti jsou dnes celkem rozšířené. Úskalím pak může být odlišná kvalita těchto „náhražek“. Jistě znáte klasické sójové výrobky, různé druhy obilovin nebo jiných luštěnin, ze kterých jsou alternativy vyráběny. Už jste ale slyšeli o chlebovníku?
Všichni si jistě uvědomují, že klasické maso je mimo jiné skvělým zdrojem plnohodnotných bílkovin a mnohem lépe využitelného železa. Avšak jeho nadměrná konzumace, a to zejména červeného masa, tučných variant nebo masných výrobků, je spojována s vysokým rizikem vzniku různých civilizačních chorob. V rámci společnosti také neustále roste váha etická i ekologická, která hlavně u mladší generace spotřebitelů převažuje. Kromě jiných alternativ se proto zjevil také chlebovník neboli jackfruit. Co o něm víme? Jak ho využít a je pro tělo prospěšný?
Jak se zrodil jackfruit
Chlebovník je ovoce, původem z Indie, patří do stejné skupiny plodů jako například fík nebo moruše (skupina morušníkovitých). Původně byl nalezen jako laciný a energeticky bohatý zdroj potravy pro britské otroky v Karibiku. Jak už název napovídá, jackfruit má u nás jméno chlebovník z toho důvodu, že po upečení připomíná čerstvě upečený chléb. Zpracovat se ale dá na mnoho způsobů a dokáže prý dokonale nahradit maso.
Tento druh ovoce je velice oblíbený hlavně u veganů, kteří si z tohoto plodu (méně zralého) připravují pokrmy á la kari, tacos nebo enchiladas. Je dokonce možné, že zanedlouho bude chlebovník vyhledávat stále více osob vyhýbající se masu i všem živočišným potravinám, stane se z něj král masových náhražek a své prvenství tak převezme po dlouholeté sóji. Ta je mimochodem už tak po několik let probírána z různých stran a stále se objevují nové a nové studie ohledně její (ne)kvality a případného dopadu na zdraví.
Vzhled i možnosti úprav chlebovníku
Chlebovníky nejsou rozhodně žádní drobečkové. V průměru plody váží kolem 16 kilogramů, dorůst ale mohou až do váhy 80 kilogramů. Takové obry naleznete například na asijských trzích, ale pravdou je, že naporcování takto velkého chlebovníku může být i obtížnější než nasekání masa. Jackfruit má pevnou slupku, která je ostnatá, a také vylučuje bílý lepivý latex. Tepelná úprava je celkem časově náročná, v kuchyni však dokáže nahradit maso, zeleninu i ovoce (jako chlazený a syrový). Jeho semínka se dají upéct a chutí poté připomínají jedlé kaštany.
Chuť je spíše sladká, nahradit maso ale přesto umí
Tyto plody jsou dobrým zdrojem vlákniny, obsahují také hodně draslíku, vápníku nebo fosforu. Díky obsahu vitamínu C nebo A chlebovník podporuje imunitní systém, čistí organismus, zlepšuje trávení nebo také snižuje krevní tlak. Oproti právě sóji má chlebovník výhodu v tom, že se dá v jakékoliv podobě rovnou konzumovat a není třeba ho dále zpracovávat. Konzumuje se dužina i semena. Protože texturou připomíná maso, je vhodné jackfruit použít prakticky do čehokoliv, kam maso dáváte běžně.
Chuť zralého plodu je příjemně nasládlá, může připomínat i chuť banánu, nektarinek či fíků. Chlebovník se ale dá konzumovat i nezralý, a to jak v syrovém, tak v tepelně upraveném stylu. Zkusit z něj můžete nejrůznější směsi (kari, čína apod.), chutné jsou i polévky, zeleninové pokrmy plody jsou skvělé i nakyselo ve formě „nakládaček“. Nasladko se jackfruit konzumuje jako džem, kompot, bývá i součástí dezertů, smoothie nebo ovocných salátů, seženete ho také v sušené a proslazené formě jako cukrovinku.
Podle nejrůznějších odborníku (přes výživu až po ekology) se chlebovník jeví jako ideální náhražka masa a zároveň řešení pro globální oteplování, protože maso má být druhý největší přispěvatel k tomuto problému. Proto bychom alespoň část měli nahradit organickými plody. Díky tomu již také probíhá velká osvěta ohledně konzumace chlebovníku, počínající ve Spojených státech. Osloví tyto plody i vás?
Zdroje
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Co je to uhlíková stopa a proč bychom se měli snažit, aby zrovna ta naše byla co nejnižší?

Voskované ubrousky jako skvělý zero waste pomocník do domácnosti

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Kastilské mýdlo a další tuhá kosmetika ušetří místo v kufru i životní prostředí

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství
