Proč jsou fermentované potraviny trendy

Proč jsou fermentované potraviny trendy
zdroj: Adobe Stock

Fermentované potraviny jsou nejen trendy, ale jejich pravidelnou konzumací prospějete zejména svému zdraví. Jaké fermentované potraviny zařadit do jídelníčku a jak zvládnout jejich nezaměnitelné aroma? Je lepší si kupovat hotové produkty nebo zvládnete fermentaci i doma?

Fermentované produkty svědčí našemu zdraví
Hlavním důvodem konzumování kvašených potravin je jejich pozitivní vliv na zdravý střevní mikrobiom. Fermentované potraviny jsou významným zdrojem probiotik, které zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a imunitu. „Až 70 % imunity se tvoří ve střevech, proto potřebujeme vyživit přátelské bakterie například tím, že jim dodáme prostřednictvím kimchi salátu probiotika a zároveň i vlákninu,“ vysvětluje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. Kimchi však ani zdaleka není jedinou fermentovanou potravinou, kterou můžete zvolit. Kromě zeleniny lze fermentovat mléčné výrobky, ovesné vločky nebo třeba žitný kvas. V případě kimchi je však výhodou velká spousta zeleniny a tím i vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a esenciálních aminokyselin.

Kvašené potraviny pomohou s hubnutím
Už při samotném procesu fermentace vznikají prospěšné enzymy, B-vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi důležitou živinou pro sportovce. „Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na regeneraci, protizánětlivé účinky a podle některých studií mohou zlepšit odbourávání tuků,“ tvrdí hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours. Za zmínku stojí také to, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin může podpořit vytrvalost.

Zajímavost: Věděli jste, že kimchi je nízkokalorická potravina? Obsahuje přibližně 27 kalorií na 100 gramů, díky čemuž je ideální potravinou při hubnutí.

Začněte s kvašenými potravinami v menších dávkách
Pokud jste dosud fermentovaným potravinám příliš neholdovali, je nejlepší začít jíst živé fermentované potraviny v menších dávkách, ale zato pravidelně. „Jestliže s kvašením teprve začínáte, dopřejte svému organismu čas na adaptaci. Po prvních dnech konzumace fermentovaných potravin se totiž může stát, že vám nebude nejlépe,“ varuje Martin Kudera a dodává, že důvodem je přenastavování střevního mikrobiomu.

V těle máme několik miliard bakterií, které tvoří střevní mikroflóru a chvíli jim trvá, než se přizpůsobí nové potravině. Nejdříve musejí umřít kolonie, která tráví cukr a musejí je nahradit kolonie, které jsou zvyklé trávit zeleninu a vlákninu. Délka přenastavení je přitom závislá na tom, jak jste se předtím stravovali. Pokud jste si často dopřávali nezdravé jídlo nebo jídlo z rychlého občerstvení, může to trvat i několik týdnů. V případě zdravého stravování může nastat plynatost na jeden až tři dny. Pozor ale při histaminové intoleranci!

Nenechejte se odradit nezaměnitelným aroma
Fermentovaná zelenina má své specifické a nezaměnitelné aroma, se kterým si někteří nedokážou poradit, a tak se konzumace kvašeného zelí raději vzdají. Podle Martina Kudery je to však velká chyba: „I když je fermentovaná zelenina charakteristická svou komplexní vůní i chutí, po čase si na to zvyknete. Kromě toho množství benefitů z pojídání fermentované zeleniny je tak obrovské, že to možný nepříjemný zápach hravě zastře.“

Náš tip: Ke zmírnění specifické vůně i chuti pomůže, když například kimchi budete konzumovat jako součást tepelně upraveného pokrmu. Nemusíte mít přitom obavu, že přijdete o cenné látky. Pokud jsou kvašené potraviny tepelně upravené, jejich hlavní výhoda spočívá v lepší stravitelnosti.

Stojí za to vyzkoušet kvašení i doma?
Kvalitní fermentované potraviny si můžete koupit v obchodě a dokonce i online. Pokud však rádi experimentujete a máte ke kvašení vhodné prostory, stojí za to pustit se do kvašení doma. „Vhodnými prostory přitom není myšleno sterilní prostředí. Přílišná sterilita v domácnosti může být dokonce i nevýhodou, protože může zničit užitečné mikroorganismy. Úplně postačí čisté a vyvařené sklenice,“ vysvětluje Martin Kudera. Překážkou může být spíš to, že proces fermentace zkrátka nevoní. Ideální je tedy oddělená místnost, nejlépe v rodinném domě, ale zvládnete to prakticky kdekoliv.

Jaké druhy kvašené zeleniny si vyrobit doma?
Ve své podstatě se můžete pustit do kvašení téměř jakékoliv zeleniny. Od zelí, květáku, mrkve, cukety, kapie, rajčat a dalších. „Můžete fermentovat pouze jeden druh zeleniny, nebo vytvořit směs zeleniny spolu s bylinkami a kořením. Při fermentaci nepotřebujete mnoho přísad. Čerstvá zelenina sama o sobě obsahuje všechny bakterie potřebné pro zahájení procesu kvašení,“ vysvětluje Martin Kudera ze Živiny, který se s námi podělil o jeden jednoduchý recept na fermentované zelí, které zvládne prakticky kdokoliv.

Kimchi podle Martina Kudery

Ingredience (množství pouze orientační):

•      2 hlávky pekingského zelí

•      červené zelí

•      300 g fialové mrkve (obsahuje antioxidanty a dodá Kimchi hezkou barvu)

•      200 g červené ředkvičky

•      1–2 svazky jarní cibulky

•      70 g rýžové mouky

•      150 ml vody

•      50 g zázvoru

•      1 hlavička česneku

•      chilli vločky Gochugaru dle chuti (pikantní)

•      50–100 ml Kikkoman sójové omáčky

•      500 g mořské soli na prosolení

•      fermentační sklenice

Postup: Ze všeho nejdříve pekingské zelí pečlivě omyjte a nechejte v nasolené vodě 24 hodin. Poté zelí omyjte od slané vody a nakrájejte. Omyjte a nakrájejte i další zeleninu (krájejte dle svých preferencí – kolečka, nudličky, mix). Nyní si připravte Kimchi omáčku z pudinku. Z rýžové mouky a vody udělejte pudink, který po vychladnutí promixujte se zázvorem, česnekem, chilli vločkami Gochugaru a Kikkoman sójovou omáčkou (obsahuje lepek, ale během fermentace se lepek zcela vytratí). Poté omáčku smíchejte s veškerou zeleninou. Míchaní je velmi důležité. Dělejte to rukama a každý kousek zeleniny v omáčce důkladně promíchejte. Hotovou směs pěchujte do fermentačních sklenic a nechejte fermentovat přibližně týden. Jakmile vám bude Kimchi chutnat, dejte ho do menších sklenic a uložte do lednice, kde se fermentace téměř zastaví. Samotná příprava není zrovna snadná, čeká vás nepořádek a připravit se musíte i na nezaměnitelné aroma, proto nedoporučujeme provádět fermentaci v bytě. Konečný výsledek však stojí za to. Kimchi je jedna z 5 nejzdravějších potravin! Pokud se však do domácí výroby Kimchi pouštět nechcete, nevěste hlavu. V obchodě či na internetu si můžete koupit již hotové Kimchi. Ušetříte tím čas, nečeká vás nutný úklid domácnosti po fermentaci ani nežádoucí vůně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!