Náplasti pro děti. Které jsou vhodné pro citlivou dětskou pokožku?

Náplasti pro děti. Které jsou vhodné pro citlivou dětskou pokožku?
zdroj: Pexels.com

Ačkoli právě u dětí je ošetření drobných poranění pomocí náplasti vhodnou volbou, vážou se k němu i určitá rizika. O tom, proč náplasti u dětí často využijeme, ale je nutné dávat pozor při nákupu, si povíme v článku.

Děti mají tendenci rány zkoumat
I drobná poranění bychom měli svým ratolestem přelepovat náplastí. Náplast totiž v případě dětí výrazně urychluje hojení. Ne že by měla náplast samotná blahodárné účinky. Přesněji řečeno je totiž situace taková, že dítě si samo hojení značně komplikuje.

V první řadě je zejména pro malé děti poranění něčím novým. Z toho důvodu přirozeně poutá jejich pozornost. Děti tak mohou nevědomky rány znovu otevírat. V horším případě je mohou zkoumat i ústy a zavléct si tak do ranky nejrůznější bakterie. Větší děti pak mají tendenci si z ran strhávat strupy. Tím mnohdy znovu spustí krvácení a celková doba hojení se o mnoho dní prodlužuje. Pokud si dítě strhne strup opakovaně, hojení se může protáhnout až na několik týdnů a po ráně navíc může na kůži zůstat nevzhledná jizva.

Kromě toho si dítě často zanese do rány nečistoty při hraní – zejména ve venkovním prostředí. Náplast většinu z těchto problémů poměrně spolehlivě řeší. Rána je před těmito vlivy chráněna a rychle se zacelí.

Hledejte hypoalergenní náplasti
Dítěti bychom vždy měli pořídit náplasti hypoalergenní. Jde o produkty, které jsou zpravidla důkladně testovány na to, aby u nich bylo minimální riziko alergické reakce.

Bez latexu
Latex je do náplastí tradičně přidáván pro jeho typické vlastnosti – pružnost, pevnost, odolnost. Jenže někteří lidé jsou na latex alergičtí, proto se dnes od jeho využití ustupuje. Přesto je dobré, pokud se ujistíte, že náplast latex neobsahuje.

Bezpečná barviva
Chcete-li svému dítěti koupit dětskou náplast s líbivým potiskem, ujistěte se, že jsou použita přírodní barviva, která jsou pro dítě nezávadná, ať už jde o alergické reakce pokožky, nebo o „ochutnávání“ náplasti ústy.

Prodyšnost náplasti
S výjimkou náplastí určených ke koupání, kde je zásadní odolnost proti vodě, byste svému dítěti měli aplikovat náplast, která umožní ráně dýchat. Proto by dítě nemělo mít na ráně po celý den voděodolnou náplast. Ta sice skvěle drží, ale hojení může komplikovat kvůli tomu, že rána nedýchá a začne mokvat.

Vhodnou volbou jsou náplasti specifických tvarů
Na trhu najdete náplasti, které jsou tvarovány pro poranění na různých částech těla. Stejně tak najdete na trhu náplasti, které si můžete sami nastříhat. Je dobré mít doma v lékárničce různé varianty, abyste dítěti vždy mohli aplikovat náplast co možná nejvhodnější k danému poranění. Náplast tak bude dobře držet a rána se bude rychle hojit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!