Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových míst, kultur a spousta dalšího. V každé zemi nás také potkají různé stravovací návyky tamních obyvatel, které se od těch našich mnohdy dost odlišují. Pojďme se tedy s některými z nich blíže seznámit.
CHORVATSKO
Co se stravování týče, záleží, v jaké oblasti se nacházíme. Ve středomoří převažují ryby a mořské plody. Využívá se hojně olivový olej, bylinky a místní zelenina. Pokrmy se grilují nebo vaří. Ve vnitrozemí se nejčastěji jídlo peče. Konzumuje se spíše maso – vepřové, hovězí, zvěřina. Jako příloha je nejčastěji brambor, zelenina. V Zagorje zase převažují pokrmy s těstovinami, sýrem (zagorské čtrukle). Z masa pak drůbeží a skopové maso. Jídla se smaží, dusí, využívá se spousta zeleniny. Obyvatelé nedbají příliš na zdravé stravování. Zákusky a dezerty jsou na denním pořádku. Chorvati rádi posedí u prostřeného stolu, popíjejí a baví se. Mezi typická jídla řadíme například duveč (chorvatské rizoto), sataraš (chorvatské ratatouille), cušpajs (vařené zelí s paprikou a brambory), ajvar (chorvatské lečo), soparnik (slaný koláč plněný mangoldem, česnekem, cibulkou).
ITÁLIE
Italové používají ve své kuchyni hojně olivový olej, tamní zeleninu (především rajčata), maso, čerstvé ryby a mořské plody. Těstoviny jsou součástí mnoha různých pokrmů. Mezi vyhlášené patří lasagne, ravioli nebo spaghetti carbonara. Zajisté vás nepřekvapí ani italská pizza, sýry (gorgonzola, parmazán, ricotta, mascarpone, mozzarella ad.), vína či pesta. Pro Italy je jídlo společenskou událostí, a tak jej věnují spoustu času. Klasický oběd, který je hlavním jídlem dne, se skládá z předkrmu (antipasto), prvního chodu (primo) – polévka/risotto/těstoviny, druhého chodu (secondo) – masové či rybí jídlo, vše zakončené dezertem (dolci), ideálně ve spojení se silným espressem.
ŘECKO
Nepostradatelnou součástí řecké kuchyně je olivový olej, zelenina, olivy, ovčí či kozí sýr. Ve velkém se konzumují čerstvé ryby, z masa pak skopové, jehněčí či drůbeží. Do řecké kuchyně také neodmyslitelně patří saláty a luštěniny (hrách, fazole nebo čočka). Spousta z nás si jistě ihned vybaví také gyros, tzatziki, pitu nebo třeba řecký jogurt. Řekové vnímají jídlo jako společenskou událost, kdy se sejde celá rodina a přátelé. Oběd bývá kolem třetí a čtvrté hodiny, večeře je až kolem půl desáté a trvá mnohdy dlouho do noci. Mezi řecké speciality řadíme například již zmiňovaný gyros, dále moussaku (zapečené vrstvy lilku, prostřídané bramborami a mletým masem), chalvu (moučník z mouky, tahini, oleje, medu, ořechů), baklavu (moučník z filo těsta s medem a oříšky) nebo keftedes (kuličky z mletého hovězího masa).
ŠPANĚLSKO
Středomořská země je proslulá svým olivovým olejem, který Španělé používají ve velkém. Součástí mnoha pokrmů je zelenina, hovězí a jehněčí maso. Samozřejmostí jsou čerstvé ryby a mořské plody. Ve Španělsku je hlavním chodem oběd, který se skládá z několika chodů a podává se mezi 13. a 16. hodinou. Večeře už bývají lehčí a podávají se kolem 21. a 23. hodiny. Známými pochoutkami, mající původ z této země, je například sušená šunka jamón serrano či jamón ibérico, dále pak lomo (sušený hřbet) a také paprikové klobásy chorizo. Ze sýrů se pak především jedná o ovčí a kozí sýry. Zavítáte-li do Španělska, neměly by vás překvapit vyhlášené jednohubky tapas, které se zdarma podávají k pivu či vínu. Neváhejte ochutnat také paellu (rýže s masem/mořskými plody, se zeleninou), studenou polévku gazpacho, tortillu de patatas (bramborová omeleta), ze sladkého pak vyhlášené smažené churros s čokoládou nebo tradiční turrón (nugát s ořechy).
EGYPT
V Egyptě narazíte na typická arabská jídla, jejichž základem je rýže, pšenice a zelenina. Je zde zakázána konzumace vepřového masa, z nabídky si můžete vybrat mezi skopovým, kozím, jehněčím, drůbežím nebo třeba čerstvými rybami. Egypťané konzumují luštěniny, nakládanou zeleninu, často se podává grilované kuře. Typickým pečivem v této zemi je nekynutý chléb (pita). V zemi je rozmanitý výběr ovoce, které se konzumuje jak čerstvé, tak sušené. Nejrozšířenější jsou banány, pomeranče, fíky a datle. Oblíbeným nápojem je černý nebo mátový čaj, a to především horký, slabý, podávaný v malých skleničkách. Dále zde narazíte na nápoj z květů ibišku. A jaká jsou typická jídla? Jistě všichni známe kebab (kousky masa na grilovací jehle), dále například falafell (kořeněné karbanátky z cizrny) nebo již zmíněnou baklavu. Z méně známých zmiňme třeba támiju (smažené kořeněné fazolové těsto se zeleninou a petrželí) či švarmu (jehněčí opékané na svislém rožni).
TURECKO
Turecko je země, jejíž kuchyně je jedna z nejzdravějších, a to díky vysoké konzumaci zeleniny, ovoce, vyváženému podílu masa a příloh. Stejně, jako v Egyptě, je i v Turecku oblíbeným jídlem kebab. Dalším oblíbeným pokrmem je mleté maso zabalené ve vinných listech nebo třeba plněné papriky s rajskou omáčkou, jež se ale liší od těch námi známých díky jiným recepturám. V jídelníčku nalezneme ale i slané palačinky, které nazýváme gozleme a dělají se v různých variantách (např. špenátové, sýrové). Ze sladkostí je nejznámější chalva, podávaná samostatně či jako součást pokrmu. V Turecku se nejčastěji popíjí silný slazený čaj různých druhů. Typickým nápojem této země ayran, což je nakyslý mléčný nápoj.
TUNISKO
Kuchyně v Tunisku je oproti té turecké dosti kořeněná. Používá se především římský kmín, česnek, bobkový list, šafrán, máta či řapíkatý celer. Základem jsou čerstvé suroviny, zejména ovoce a zelenina, skopové maso, ryby a mořské plody. Jistě také znáte kuskus, který se v Tunisku tradičně podává se zeleninou a masem. Pro nás méně známý je pokrm brik (bramborami plněný piroh z listového těsta s vejcem, tuňákem, mletým masem nebo cibulí), dále pak tajine (směs masa a vajec), marguez (pikantní párečky ze skopového masa), mechouia (salát z rajčat, paprik, vařených vajec, tuňáka a kaparů). Velmi často se jako dezert podává různě upravené, čerstvé ovoce (pomeranče, mandarinky, jablka, datle, jahody, meruňky, broskve nebo hroznové víno). Ze sladkostí tu pak najdete různé oříšky obalované v medu, cukrovém sirupu či marcipánu. V Tunisku převažuje pití minerální vody, citronády a oržády (sladký sirup z mandlí).
Zdroje: BLOGY srovnejto.cz a Invia.cz, autor, chefdenise.com, barcelo.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál