Nápady na hry a aktivity s hračkami pro celou rodinu

Nápady na hry a aktivity s hračkami pro celou rodinu
zdroj: Unsplash

Hračky jsou nedílnou součástí dětství každého z nás. Ač to nemusí být zprvu tolik patrné, pomáhají rozvíjet všechny důležité schopnosti pro život. Děti se díky nim učí komunikovat, pracovat v kolektivu a poznávat svět kolem sebe. Hraní zároveň podporuje jejich logické myšlení a podněcuje kreativitu. Nemusejí si ale hrát samy nebo jen se svými vrstevníky, přidat se může celá rodina. Přinášíme vám proto hned několik nápadů na společné aktivity.

Není to jen pro děti
Na hry a hračky člověk není nikdy dost starý, i když se nám to už od puberty snaží rodiče vyvrátit. Pomyslnou „propustku“ člověk získá až s vlastními potomky, kdy jsou hrátky více než žádoucí. Společné hraní dítě ocení a potěší (pokud o to zrovna stojí) a zároveň se během této aktivity mezi ním a rodičem vytváří důležité pouto.

Stavebnice nezklamou
Jedněmi z nejrozšířenějších hraček, které by v domácnosti rozhodně neměly chybět, jsou stavebnice. Nezáleží, zda to jsou zrovna puzzle, lego, nebo třeba dřevěné kostky, se všemi si můžete se svou ratolestí bohatě vyhrát tak, aby z toho měla co nejvíc a vy abyste se přitom dostatečně zabavili. Jak? Stavbu puzzlů nechte primárně na dítěti, vy mu můžete zatím roztřídit dílky podle barev nebo tvarů. S dřevěnými kostkami dejte společně průchod kreativitě a postavte, co vás jen napadne. A lego? Tam je to podobné jako u kostek, jen můžete nechat trochu víc vyřádit své vnitřní architekty. Zkuste stavět i bez návodu a pak hádat, co ten druhý postavil.

(Ne)hraj mi tu divadlo
Světla, opona, můžem! K sehrání kvalitního divadla není potřeba být přímo herec, stačí, když máte po ruce loutky, barbíny, plyšáky, figurky nebo cokoliv jiného, co lze pojmenovat a použít jako postavu do improvizovaných scének vašeho dítěte. Vytvářejte zápletky, drama, komedii a hlavně se nezapomínejte bavit. Kreativitu, fantazii a především legraci si z takové aktivity odnesou všichni.

Ke startu připravit
Je libo autíčka na dálkové ovládání nebo rovnou celou autodráhu? Zdravou soutěživost a umění prohrávat si dítě (a potažmo i vy) odnese ze závodů. Nemusíte ani závodit se čtyřmi koly. Můžete soutěžit v hodu míčem, cvrnkání kuliček nebo třeba v tom, kdo rychleji uklidí všechny hračky, mrk mrk.

Dostihy a sázky na jistotu
klasickými stolními hrami rozhodně nešlápnete vedle. Karty, domino, pexeso a „člobrdo“ jsou jen špičkou ledovce her, které jsou vhodné i pro děti mladšího věku. Se staršími už můžete sáhnout po vědomostních a více logických hrách, jako jsou například Monopoly, Dostihy a sázky, Rummikub nebo Scrabble. Kreativní je pak třeba Dixit nebo klasika Carcassonne. Do herního repertoáru je ovšem dobré zahrnout i kooperativní hry, z nich můžeme jmenovat Activity nebo oblíbená Krycí jména.

Hračky dětem pomáhají růst a rozvíjet se, dospělým zase trávit čas se svými potomky a na chvíli se oprostit od okolního světa a trablů s ním spojených. Hraní si se svými ratolestmi je velmi důležité i pro jejich psychické zdraví, na nějž je potřeba myslet především. A jak si se svými dětmi hrajete vy?

 

Kateřina Houšková

Copywriter

Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!