Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?
zdroj: Shutterstock

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek, v pokoji se roznáší vůně vánočního stromku, skořice, cukroví, zapálených svíček, a to vše podtrháváte popíjením vaječného likéru a jednoduše si užíváte přítomný okamžik. Tzv. vaječňák je oblíbeným nápojem zejména v období svátků vánočních. Setkáváme se s ním ale v průběhu celého roku, najdeme ho v každém supermarketu i menším obchůdku, má spoustu příchutí a můžete si udělat i svůj domácí. Odkud tento likér vůbec pochází, jaké má složení a na co si dát pozor při nákupu? Dozvíte se právě v tomto článku, tak na zdraví!

Kolébkou vaječného koňaku je středověk
Někdo praví, že jej vynalezl ve 13. století francouzský král Ludvík IX. Francouzský, a to kvůli problémům s nespavostí, kdy experimentoval v hradní kuchyni a získal právě nápoj, podobný dnešnímu „vaječňáku“. Nazývali jej lait de poule (kuřecí mléko). Dalším možným původem je zemědělská usedlost ve východní Anglii, kde lidé rádi popíjeli nápoj s vejci a horkým mlékem. Byly mu přisuzovány posilující a regenerační účinky. Tzv. Posset, podávaný v Anglii, se skládal z vajec, horkého mléka, vína nebo piva a koření. Popíjela ho pouze šlechta, neboť tyto suroviny si nemohl obyčejný lid dovolit. V 18. století přivezli Angličani nápoj do Ameriky, kde získal na popularitě. Sám prezident George Washington sepsal první slavný recept na tzv. eggnog (zkratka egg’n’grog – vejce a grog) a tento likér je dodnes ve Spojených státech, Kanadě i Austrálii typickým nápojem právě o svátcích vánočních.

Pozor při nákupu, čtěte etikety
Tradiční ajrkoňak se připravuje většinou z mléka (nebo smetany či kondenzovaného mléka), vajec (případně jen žloutků), koření, cukru a nějaké lihoviny (např. rum).

Pokud se rozhodnete pro nákup vaječného koňaku v obchodě, je třeba věnovat pozornost výběru a číst etikety, poněvadž pro tento žlutý nápoj jsou zákonem stanovená jistá pravidla, která se musí dodržovat:

  • množství alkoholu – min. 14 %, nejčastěji se používají různé destiláty, líh, pálenky
  • množství žloutků – min. 140 g/l
  • musí obsahovat bílek, cukr nebo med
  • lze přidávat barviva, zahušťovadla či aromata

Hledáte-li ale kvalitní výrobek, přídatné látky by se v něm vyskytovat neměli nebo jen v minimálním množství. Některé vaječné likéry obsahují azobarviva, která jsou známá tím, že způsobují hyperaktivitu u dětí, mohou zhoršovat alergické reakce na jiné látky či zvyšovat symptomy lidí, jež trpí astmatem a podobnými onemocněními. Pozn. V předešlých letech se také vedl spor, že vaječný koňak nesmí obsahovat mléko. Soud EU jej nakonec schválil, tudíž dnes již mléko nepatří k povoleným surovinám pro výrobu tohoto nápoje. Pokud jej obsahuje, nesmí se prodávat pod názvem „vaječný likér“. Takové pojmenování nesmí výrobce použít ani tehdy, nesplňuje-li podmínky výše – často tedy můžeme na etiketách číst různé názvy, které se chytře „vyhýbají“ tomuto označení (např. „pravý“, „tradiční“) a tím v nás vzbuzují pocit kvalitního výrobku.

Hlídáte si postavu? Tady byste mohli narazit
Vaječný koňak, ať už ten kupovaný nebo po domácku vyrobený, popíjí o svátcích spousta lidí ve velkém. Přemýšleli jste ale nad jeho kalorickou hodnotou? Alkoholické nápoje jsou obecně zdrojem prázdných kalorií, nicméně smetanové a podobné likéry jsou na tom ještě podstatně hůře, a to právě kvůli přidané smetaně, cukru, vejcím atd.

Ajrkoňak průměrně obsahuje kolem 300 kcal/100 ml a téměř 59 g cukru ve 100 ml, což je opravdu bomba. Pokud si tedy hlídáte nějakým způsobem svoji váhu či energetický příjem, zde opravdu opatrně, neboť vaječný likér vám jej velmi lehce naruší. A nejen to, obecně je důležité, konzumovat alkohol s rozumem. O svátcích jej mnozí popíjí ve větší míře, což neprospívá našemu organismu ani naší postavě. Jak se říká – všeho s mírou.

Pojďme si udělat domácí vaječný likér
Receptů a variací najdete mnoho, můžete jej připravit bez alkoholu, bez vajec, bez mléka. I příchuť si lze zvolit (např. kokos, karamel, vanilka). Jednoduše si můžete udělat takový ajrkoňak, který nejvíce chutná vám! My přinášíme tradiční recept, s alkoholem, který ale lze vynechat.

Ingredience:

  • 700 ml 30–33% smetany
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 9–10 žloutků (podle velikosti)
  • 1 vanilkový lusk
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • ½ lžičky skořice (nemusí být)
  • 200 ml rumu (může být více či méně, podle chuti, lze vynechat úplně)

Postup:

Ušleháme žloutky s cukrem do světlé pěny.
Smetanu, mléko, skořici a semínka z vanilkového lusku zahřejeme v rendlíku na cca 60­–80 stupňů Celsia (pozor, směs nesmí začít vařit).
Do našlehané žloutkové pěny postupně přiléváme a mixujeme směs z rendlíku, pomalu, aby se postupně vyrovnaly teploty, jinak hrozí, že se srazí žloutky.
Poté celou směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k teplotě 80 stupňů Celsia. Krém stále mícháme, jezdíme přímo po dnu, aby se nepřichytil.
Po dosažení teploty ještě cca 3 minuty mícháme a poté stáhneme z plotny, necháme za občasného promíchání vychladnout a až poté – pokud jej chceme použít – přidáme alkohol.
Nalijeme do sklenic a vložíme do lednice.

Pozn. Varianta bez alkoholu vydrží max. 14 dní, s alkoholem 3 a více týdnů.

Zdroje: stobklub.czdestilerka.czcatandcook.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...