Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?
zdroj: Shutterstock

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek, v pokoji se roznáší vůně vánočního stromku, skořice, cukroví, zapálených svíček, a to vše podtrháváte popíjením vaječného likéru a jednoduše si užíváte přítomný okamžik. Tzv. vaječňák je oblíbeným nápojem zejména v období svátků vánočních. Setkáváme se s ním ale v průběhu celého roku, najdeme ho v každém supermarketu i menším obchůdku, má spoustu příchutí a můžete si udělat i svůj domácí. Odkud tento likér vůbec pochází, jaké má složení a na co si dát pozor při nákupu? Dozvíte se právě v tomto článku, tak na zdraví!

Kolébkou vaječného koňaku je středověk
Někdo praví, že jej vynalezl ve 13. století francouzský král Ludvík IX. Francouzský, a to kvůli problémům s nespavostí, kdy experimentoval v hradní kuchyni a získal právě nápoj, podobný dnešnímu „vaječňáku“. Nazývali jej lait de poule (kuřecí mléko). Dalším možným původem je zemědělská usedlost ve východní Anglii, kde lidé rádi popíjeli nápoj s vejci a horkým mlékem. Byly mu přisuzovány posilující a regenerační účinky. Tzv. Posset, podávaný v Anglii, se skládal z vajec, horkého mléka, vína nebo piva a koření. Popíjela ho pouze šlechta, neboť tyto suroviny si nemohl obyčejný lid dovolit. V 18. století přivezli Angličani nápoj do Ameriky, kde získal na popularitě. Sám prezident George Washington sepsal první slavný recept na tzv. eggnog (zkratka egg’n’grog – vejce a grog) a tento likér je dodnes ve Spojených státech, Kanadě i Austrálii typickým nápojem právě o svátcích vánočních.

Pozor při nákupu, čtěte etikety
Tradiční ajrkoňak se připravuje většinou z mléka (nebo smetany či kondenzovaného mléka), vajec (případně jen žloutků), koření, cukru a nějaké lihoviny (např. rum).

Pokud se rozhodnete pro nákup vaječného koňaku v obchodě, je třeba věnovat pozornost výběru a číst etikety, poněvadž pro tento žlutý nápoj jsou zákonem stanovená jistá pravidla, která se musí dodržovat:

  • množství alkoholu – min. 14 %, nejčastěji se používají různé destiláty, líh, pálenky
  • množství žloutků – min. 140 g/l
  • musí obsahovat bílek, cukr nebo med
  • lze přidávat barviva, zahušťovadla či aromata

Hledáte-li ale kvalitní výrobek, přídatné látky by se v něm vyskytovat neměli nebo jen v minimálním množství. Některé vaječné likéry obsahují azobarviva, která jsou známá tím, že způsobují hyperaktivitu u dětí, mohou zhoršovat alergické reakce na jiné látky či zvyšovat symptomy lidí, jež trpí astmatem a podobnými onemocněními. Pozn. V předešlých letech se také vedl spor, že vaječný koňak nesmí obsahovat mléko. Soud EU jej nakonec schválil, tudíž dnes již mléko nepatří k povoleným surovinám pro výrobu tohoto nápoje. Pokud jej obsahuje, nesmí se prodávat pod názvem „vaječný likér“. Takové pojmenování nesmí výrobce použít ani tehdy, nesplňuje-li podmínky výše – často tedy můžeme na etiketách číst různé názvy, které se chytře „vyhýbají“ tomuto označení (např. „pravý“, „tradiční“) a tím v nás vzbuzují pocit kvalitního výrobku.

Hlídáte si postavu? Tady byste mohli narazit
Vaječný koňak, ať už ten kupovaný nebo po domácku vyrobený, popíjí o svátcích spousta lidí ve velkém. Přemýšleli jste ale nad jeho kalorickou hodnotou? Alkoholické nápoje jsou obecně zdrojem prázdných kalorií, nicméně smetanové a podobné likéry jsou na tom ještě podstatně hůře, a to právě kvůli přidané smetaně, cukru, vejcím atd.

Ajrkoňak průměrně obsahuje kolem 300 kcal/100 ml a téměř 59 g cukru ve 100 ml, což je opravdu bomba. Pokud si tedy hlídáte nějakým způsobem svoji váhu či energetický příjem, zde opravdu opatrně, neboť vaječný likér vám jej velmi lehce naruší. A nejen to, obecně je důležité, konzumovat alkohol s rozumem. O svátcích jej mnozí popíjí ve větší míře, což neprospívá našemu organismu ani naší postavě. Jak se říká – všeho s mírou.

Pojďme si udělat domácí vaječný likér
Receptů a variací najdete mnoho, můžete jej připravit bez alkoholu, bez vajec, bez mléka. I příchuť si lze zvolit (např. kokos, karamel, vanilka). Jednoduše si můžete udělat takový ajrkoňak, který nejvíce chutná vám! My přinášíme tradiční recept, s alkoholem, který ale lze vynechat.

Ingredience:

  • 700 ml 30–33% smetany
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 9–10 žloutků (podle velikosti)
  • 1 vanilkový lusk
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • ½ lžičky skořice (nemusí být)
  • 200 ml rumu (může být více či méně, podle chuti, lze vynechat úplně)

Postup:

Ušleháme žloutky s cukrem do světlé pěny.
Smetanu, mléko, skořici a semínka z vanilkového lusku zahřejeme v rendlíku na cca 60­–80 stupňů Celsia (pozor, směs nesmí začít vařit).
Do našlehané žloutkové pěny postupně přiléváme a mixujeme směs z rendlíku, pomalu, aby se postupně vyrovnaly teploty, jinak hrozí, že se srazí žloutky.
Poté celou směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k teplotě 80 stupňů Celsia. Krém stále mícháme, jezdíme přímo po dnu, aby se nepřichytil.
Po dosažení teploty ještě cca 3 minuty mícháme a poté stáhneme z plotny, necháme za občasného promíchání vychladnout a až poté – pokud jej chceme použít – přidáme alkohol.
Nalijeme do sklenic a vložíme do lednice.

Pozn. Varianta bez alkoholu vydrží max. 14 dní, s alkoholem 3 a více týdnů.

Zdroje: stobklub.czdestilerka.czcatandcook.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...
Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Dietní chyba u svátečního stolu umí poškádlit trávení, ale ve většině případů není život ohrožující. Díky úpravě životního stylu a...
Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě....