Rozhovor s Michaelou Bebovou: proč se rozhodla založit e-shop s doplňky stravy a v čem je jiný?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: proč se rozhodla založit e-shop s doplňky stravy a v čem je jiný?
zdroj: Filip Čapka

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se rozhodla založit vlastní e-shop s doplňky stravy, v čem se liší od konkurence a jaké jsou její plány do budoucna.

V hlubokých vodách internetu se v předvánočním čase objevila nová ryba. E-shop Obchodzdravě.cz je počinem, za nímž stojí člověk, který má s výživou mnohaleté zkušenosti. Michaela Bebová, která do této doby fungovala především jako biochemička a odbornice na výživu, do výčtu svých profesních působení přidala další – garantku a kontrolorku kvality, která má hlavní slovo při výběru sortimentu. Co všechno má v rámci e-shopu na starosti a co ji vůbec vedlo k tomu se do něčeho takového pustit?

Koncem loňského roku ses rozhodla spustit vlastní e-shop s doplňky stravy – Obchodzdravě.cz. Co bylo impulsem k jeho založení?
Doplňky stravy a suplementy byly vždy takovou mojí profesní specializací, tento obor mne velmi baví a studium účinků přírodních látek, konkrétně flavonoidů, bylo také předmětem mého výzkumu na vysoké škole. V rámci poradenství pomáhám lidem nastavit vhodnou a zdraví prospěšnou suplementaci dle jejich potřeb a dohlížím také na to, aby nebrali zbytečně jednak nekvalitní doplňky a jednak doplňky, které nepotřebují a které si třeba jen vlivem reklamy myslí, že by bylo fajn koupit. Trh s doplňky stravy je totiž jedním z největších, což je bohužel často na úkor kvality. Mým cílem je nabízet na e-shopu pouze to, co je kvalitní a co bych například sama doporučila svým klientům i své rodině.

Proč by ho lidé měli navštívit? V čem je jiný než ostatní svého druhu?
Výhodou našeho e-shopu je, že člověk nemusí přemýšlet nad tím, co je vhodné, kvalitní, protože máme POUZE kvalitní produkty s minimem přídatných látek a s efektivní vstřebatelností. Administrativně mou rukou prošel každý produkt, celý sortiment je tedy pod mým odborným okem (úsměv). A to si myslím, že je skvělá zpráva směrem k lidem, kteří mají zájem nějaké produkty zakoupit. Nejsme nikým placeni, podpláceni a nejdeme jen cíleně za ziskem. Nikdy bych na e-shop neumístila nic, co by sice bylo hojně kupováno, ale já bych s tím nesouzněla. Bonusem našeho e-shopu jsou také speciálně navržené balíčky doplňků stravy např. antiaging, na podporu imunity nebo pro zdravé vlasy a nehty. Lidé, kteří nemají dostatek znalostí nebo se bojí kombinovat více produktů dohromady, tak mohou koupit přímo mnou navržený balíček produktů a nemusí se obávat, že udělají někde chybu.

E-shop, administrace, vybírání produktů… To zdánlivě nekoresponduje s tvojí praxí biochemičky a odbornice na výživu. Souvisí s ní nějak nová praxe v e-shopu, kromě toho, že tě doplňky stravy a suplementy baví?
Na Obchodzdravě.cz samozřejmě nejsem sama. E-shop jsme založili společně s mým partnerem Honzou a jeho společníkem ve firmě, Danem. Skvělé je, že se všichni doplňujeme. Každý máme na starosti něco a ani bez jednoho článku by e-shop nemohl fungovat. Já mam tedy na starosti pouze odbornou část – výběr, kontrolu, určitou garanci a samozřejmě vše, kde jsou potřeba mé znalosti. Pokud má někdo nějaký dotaz, jsem to já, kdo odpovídá. Pokud nám na stránkách vyskočí error (smích), honem rychle voláme Danovi, no a pokud si náhodou objednala něco naše sousedka o pár ulic dál, je to Honza, kdo jí balíček obětavě doveze.

Zvládnou si lidé s vašimi doplňky stravy sestavit třeba zdravý jídelníček?
Doplňky stravy mají za úkol doplňovat jídelníček, nenárokují si ho nahrazovat. Ostatně tuto poučku najdeme na obalu skoro každého doplňku stravy. Tento fakt vždy zdůrazňuji i já nejenom svým klientům. Není umění denně zobat deset tabletek s vírou, že tak nutričně pokryji vše, co potřebuji. Umění je ve správný čas zvolit správný doplněk stravy a pomoci tak svému tělu zvládnout nějaký neduh či pomoci vyřešit zdravotní problém. I když legislativa neumožňuje uvádět tvrzení o léčivých účincích doplňků stravy, lidé jdou mnohdy právě tímto směrem. U nás tedy lidé najdou berličky pro své zdraví, majoritní část práce ale musí udělat oni sami – nejprve si nastavit kvalitní jídelníček, celkové stravování a až pak zařadit kvalitní suplementy. Vždy by to mělo být v tomto pořadí.

Podle čeho produkty vybíráte?
E-shop jsme spustili v době, kdy jsme měli několik nasmlouvaných partnerů/značek. Vzhledem k tomu, že se v tomto oboru pohybuji už dlouho, jsem měla značky a produkty vytipované již dlouho. Od výrobců či distributorů si pak vybíráme, co na e-shopu chceme mít a co ne. Postupně mám v plánu zařazovat další a další kvalitní preparáty od vybraných značek. Máme snahu podporovat malé výrobce. Například nedávno jsme přidali značku Sportcode. Jde o český projekt, zatím mají jen několik málo produktů, ale chystají další. A mě těší, že je můžeme takto podpořit.

Co u vás lidi rozhodně nenajdou, co u vás v e-shopu nemá své místo?
Na e-shopu nenajdete produkt, který by obsahoval nějaké pochybné syntetické barvivo či umělá sladila typu aspartam nebo sacharin. Na čistotě si velmi zakládám. Myslím, že chemie máme okolo sebe až až. Nejsem puritán, vím, že někdy jsou jisté látky potřeba. Rozhodně se však snažím eliminovat produkty, které sami sebe na úkor kvality předchází svou reklamou, jak je tomu často například v televizi.

Jaké máte plány do budoucna?
Každý by měl mít nějaké vize. I my máme. Dalším krokem je přivést do České republiky značky, které tu ještě nemají své zastoupení a možná se v budoucnu pustit i do vlastní výroby. Vše má ale čas, den má jen 24 hodin. Naše práce nás ale baví, proto se chceme rozhodně neustále zlepšovat a e-shop rozvíjet.

Rozhovor vedla: Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!