Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého
zdroj: Shutterstock

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu – a tím je protizánětlivé stravování. Pokud si myslíte, že je to opět jen další z řady mnoha směrů ve stravování, na který si budete muset zvykat, složitě objevovat a shánět speciální potraviny, pak se nemusíte bát. Toto stravování zahrnuje v podstatě jen několik základních zásad a potravin, které nejsou ničím novým, ani revolučním. Tato cesta vám přitom zajistí, že se budete cítit lépe.

Co je to zánět a jak v těle vzniká?
Nejprve je důležité zmínit, že samotná zánětlivá reakce není nic špatného. Jedná se o pozitivní proces, kdy náš imunitní systém díky zánětu bojuje s infekcí nebo léčí zranění. Zánět se aktivuje v momentě nutnosti, a zase se vypne v případě, kdy je boj vyhraný. Tato forma zánětu je v pořádku. Problém nastává se vznikem zánětu chronického. Pokud v těle taková situace nastane a přetrvává delší dobu, dochází k negativním pochodům. Takový dlouhodobý zánět má prokazatelnou spojitost se vznikem různých druhů rakoviny, srdečních nebo kožních chorob. Souvisí s tím také duševní poruchy nebo kloubní onemocnění. A tím to zdaleka nekončí.

Zánět vytváří samotné tělo. Například tukové buňky vylučují zánětlivé látky. Už to jasně naznačuje, že čím větší máte nadváhu, tím více se zánět v těle tvoří. Není to ale všechno. Také nedostatek spánku, znečištěné ovzduší nebo stres může zánět vyvolat. Také určité potraviny způsobují zánětlivé pochody v těle. Stravování tedy dokáže zánět nejen vyvolat, ale umí ho také tlumit nebo i odstranit. Jídlo se tak může stát spouštěčem i účinným bojovníkem proti zánětu.

Které potraviny zařadit?
Veškeré potraviny, které se řadí mezi protizánětlivé, dobře znáte. Nejde o nic speciálního, naopak všechny druhy těchto potravin jsou známé a běžně dostupné. V první řadě se jedná o zeleninu a ovoce. K protizánětlivým potravinám se řadí také ryby, celozrnné výrobky, fermentované (kvašené) potraviny, olivový olej, avokádo, kurkuma nebo chia semínka. Tyto super potraviny doplňuje ještě vývar z kostí. Nic neznámého že? Přidat tyto druhy potravin do svého jídelníčku není vůbec složité, navíc většinu z nich už určitě běžně konzumujete. Je ale potřeba se rovněž vyhýbat potravinám, které zánět podporují a vyvolávají. Jedině když se takovým potravinám budete vyhýbat nebo je minimalizujete, můžete z protizánětlivého stravování vytěžit maximum pro své zdraví.

Co je bílé, není dobré – jezte barevně!
Postupně se zbavte nejvíce prozánětlivých potravin, hlavně těch bílých či bezbarvých, které jsou málo výživné a chybí jim chuť či aroma. Jedná se hlavně o rafinovaný bílý cukr, další sacharidy jako je bílá rýže nebo světlý chléb z bílé mouky, rostlinné oleje (slunečnicový) a všechny potraviny obsahující vysoké množství trans tuků. Zánět také zhoršuje či vyvolává vysoký příjem kofeinu a alkohol. Naopak do své stravy přidávejte potraviny barevné, čerstvé, voňavé a aromatické, ale výživově bohaté. Zařaďte saláty, ryby, zázvor, celozrnné pečivo a nezapomínejte na pravidelnou dávku fermentovaných potravin (kvašená zelenina, kváskové pečivo, jogurty, kefíry, zelí…).

Přírodní nápoje, které potlačí zánět a utlumí bolest

A jak by mohl vypadat takový den s protizánětlivými potravinami?
Ráno začněte vločkami s jogurtem, k tomu bobulovité ovoce a čaj. Dopoledne se zakousněte do jablka a jako oběd zvolte oblíbenou luštěninu (cizrna, čočka) se zeleninou a celozrnným kuskusem a s olivovým olejem. Jako odpolední svačinku si dopřejte celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou a svůj den zakončete steakem z lososa s bramborami a zeleninovým salátem. Kombinací je opravdu mnoho.

Zaujal vás tento styl stravování? Pak ale myslete na to, že když do stravy zařadíte jen jednu surovinu, nestravujete se protizánětlivě. Podívejte se na stravování komplexně, přidejte postupně co nejvíce protizánětlivých potravin, omezte nebo úplně vysaďte prozánětlivé potraviny a bojujte proti zánětu celkově. Samotná strava nezmůže všechno. Důležitý je také pravidelný denní režim, dostatek spánku, pohybu a odpočinku. Dopřejte si klid a nevystavujte se nadměrnému stresu. Nic nového, co byste už neznali. Je ale dobré vědět, jak organismus funguje jako celek. Při dodržení těchto principů se vám vaše tělo chronickým zánětem rozhodně neodvděčí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Tryptofan: aminokyselina, potřebná pro náš kvalitní spánek a psychickou pohodu

Tryptofan: aminokyselina, potřebná pro náš kvalitní spánek a psychickou pohodu

Pokud jste někdy hledali, co by vám mohlo pomoci k lepší náladě a spánku, určitě jste narazili na tuto esenciální aminokyselinu. Na trhu se dnes nabízí ve formě různých doplňků stravy, které mimo tryptofanu...

Čtěte dál
Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Celulitida nebo také „pomerančová kůže“, jakožto estetický problém postihuje mnoho lidí po celém světě, bez ohledu na váhu, pohlaví...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Spánek jako alfa a omega pro regeneraci sportovců

Spánek jako alfa a omega pro regeneraci sportovců

Spánek je v případě sportovců základním pilířem optimálního výkonu a regenerace. I když to může znít překvapivě, čas věnovaný odpočinku...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Specifika zimního spánku. Co ho v tomto období může narušit?

Specifika zimního spánku. Co ho v tomto období může narušit?

Právě teď, v zimě, je vhodný čas pro diskusi o kvalitě spánku. V tomto období mnoho lidí může pociťovat změny ve svém spánkovém režimu,...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Syndrom studených končetin je nepříjemné onemocnění, které se projevuje bolestivým zchladnutím a zbělením či zmodráním prstů na rukou...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Sacharidové vlny: jak fungují a jsou vhodnou cestou ke zhubnutí?

Sacharidové vlny: jak fungují a jsou vhodnou cestou ke zhubnutí?

V rámci světa fitness a zdravé výživy se stále hledají nové metody, jak dosáhnout optimálního zdraví a kondice. Jednou z těchto metod...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...