Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu – a tím je protizánětlivé stravování. Pokud si myslíte, že je to opět jen další z řady mnoha směrů ve stravování, na který si budete muset zvykat, složitě objevovat a shánět speciální potraviny, pak se nemusíte bát. Toto stravování zahrnuje v podstatě jen několik základních zásad a potravin, které nejsou ničím novým, ani revolučním. Tato cesta vám přitom zajistí, že se budete cítit lépe.
Co je to zánět a jak v těle vzniká?
Nejprve je důležité zmínit, že samotná zánětlivá reakce není nic špatného. Jedná se o pozitivní proces, kdy náš imunitní systém díky zánětu bojuje s infekcí nebo léčí zranění. Zánět se aktivuje v momentě nutnosti, a zase se vypne v případě, kdy je boj vyhraný. Tato forma zánětu je v pořádku. Problém nastává se vznikem zánětu chronického. Pokud v těle taková situace nastane a přetrvává delší dobu, dochází k negativním pochodům. Takový dlouhodobý zánět má prokazatelnou spojitost se vznikem různých druhů rakoviny, srdečních nebo kožních chorob. Souvisí s tím také duševní poruchy nebo kloubní onemocnění. A tím to zdaleka nekončí.
Zánět vytváří samotné tělo. Například tukové buňky vylučují zánětlivé látky. Už to jasně naznačuje, že čím větší máte nadváhu, tím více se zánět v těle tvoří. Není to ale všechno. Také nedostatek spánku, znečištěné ovzduší nebo stres může zánět vyvolat. Také určité potraviny způsobují zánětlivé pochody v těle. Stravování tedy dokáže zánět nejen vyvolat, ale umí ho také tlumit nebo i odstranit. Jídlo se tak může stát spouštěčem i účinným bojovníkem proti zánětu.
Které potraviny zařadit?
Veškeré potraviny, které se řadí mezi protizánětlivé, dobře znáte. Nejde o nic speciálního, naopak všechny druhy těchto potravin jsou známé a běžně dostupné. V první řadě se jedná o zeleninu a ovoce. K protizánětlivým potravinám se řadí také ryby, celozrnné výrobky, fermentované (kvašené) potraviny, olivový olej, avokádo, kurkuma nebo chia semínka. Tyto super potraviny doplňuje ještě vývar z kostí. Nic neznámého že? Přidat tyto druhy potravin do svého jídelníčku není vůbec složité, navíc většinu z nich už určitě běžně konzumujete. Je ale potřeba se rovněž vyhýbat potravinám, které zánět podporují a vyvolávají. Jedině když se takovým potravinám budete vyhýbat nebo je minimalizujete, můžete z protizánětlivého stravování vytěžit maximum pro své zdraví.
Co je bílé, není dobré – jezte barevně!
Postupně se zbavte nejvíce prozánětlivých potravin, hlavně těch bílých či bezbarvých, které jsou málo výživné a chybí jim chuť či aroma. Jedná se hlavně o rafinovaný bílý cukr, další sacharidy jako je bílá rýže nebo světlý chléb z bílé mouky, rostlinné oleje (slunečnicový) a všechny potraviny obsahující vysoké množství trans tuků. Zánět také zhoršuje či vyvolává vysoký příjem kofeinu a alkohol. Naopak do své stravy přidávejte potraviny barevné, čerstvé, voňavé a aromatické, ale výživově bohaté. Zařaďte saláty, ryby, zázvor, celozrnné pečivo a nezapomínejte na pravidelnou dávku fermentovaných potravin (kvašená zelenina, kváskové pečivo, jogurty, kefíry, zelí…).
Přírodní nápoje, které potlačí zánět a utlumí bolest
A jak by mohl vypadat takový den s protizánětlivými potravinami?
Ráno začněte vločkami s jogurtem, k tomu bobulovité ovoce a čaj. Dopoledne se zakousněte do jablka a jako oběd zvolte oblíbenou luštěninu (cizrna, čočka) se zeleninou a celozrnným kuskusem a s olivovým olejem. Jako odpolední svačinku si dopřejte celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou a svůj den zakončete steakem z lososa s bramborami a zeleninovým salátem. Kombinací je opravdu mnoho.
Zaujal vás tento styl stravování? Pak ale myslete na to, že když do stravy zařadíte jen jednu surovinu, nestravujete se protizánětlivě. Podívejte se na stravování komplexně, přidejte postupně co nejvíce protizánětlivých potravin, omezte nebo úplně vysaďte prozánětlivé potraviny a bojujte proti zánětu celkově. Samotná strava nezmůže všechno. Důležitý je také pravidelný denní režim, dostatek spánku, pohybu a odpočinku. Dopřejte si klid a nevystavujte se nadměrnému stresu. Nic nového, co byste už neznali. Je ale dobré vědět, jak organismus funguje jako celek. Při dodržení těchto principů se vám vaše tělo chronickým zánětem rozhodně neodvděčí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?
Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...
Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Poslech vážné hudby vám pomůže snížit krevní tlak, zlepšit spánek a nebo vylepšit vztahy, tvrdí vědci

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Chcete zlepšit kvalitu spánku a nevíte, jak na to? Těchto sedm základních kroků vám pomůže

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Cítíte se stále unavení? Zde jsou nemoci, které za únavou mohou stát
